Prloage inestimabile

Proprietarii care si las terenurile agricole nelucrate vor fi amendati. Impozitare suprafetelor abandonate va fi de 400 lei pe hectar. Ministerul Agriculturii asteapt ca actul normativ s ajung n Parlament, pentru a sanctiona proprietarii de pmnt. n 2010, n judetul Vaslui, 27.448 de hectare de teren au rmas nelucrate. Dac n 2011 legea va fi aplicat pentru aceeasi suprafat, agricultorii vasluieni vor avea de pltit aproape 110 miliarde de lei vechi!

Terenurile nelucrate vor fi impozitate cu 400 lei pe hectar. Adrian Rdulescu, secretar de stat n Ministerul Agriculturii, a spus c impozitarea va fi introdus n momentul n care legea va fi naintat fie ca ordonant, fie ca lege, n Parlament. „Am pregtit un tip de impozitare, care va fi o decizie politic. Nu poate fi decizia unui minister. Impozitul va fi pentru terenurile nelucrate, 400 lei pe hectar”, a spus Adrian Rdulescu. Reprezentant ii fermierilor sustin c impozitarea nu va avea niciun efect, dac nu va face parte dintr-un pachet mai larg de msuri. „La noi, la tar, 400 de lei este o avere. De unde s pltim acesti bani?”, ne-a declarat un agricultor. La nivelul judetului Vaslui, suprafete agricole ntinse continu s fie nelucrate. Anul trecut, 27.448 de hectare de teren au fost lsate prloag, dintr-un total de 291.600 de hectare, ct e suprafata arabil a judetului. Comunele cu cele mai ntinse suprafet e rmase nelucrate sunt Bunesti Averesti – 847 hectare, Cozmesti – 768 hectare, Bogdnita – 767 hectare si Gherghesti cu 570 hectare. La polul opus, cu suprafet e foarte mici abandonate sunt comunele Arsura – 50 hectare, Hoceni – 70 hectare si Bcani -121 hectare. n orice caz, dac intentia guvernului se va materializa iar suprafat a agricol nelucrat n judet va rmne aceeasi, agricultorii vor avea de pltit o sum astronomic: 10,972 milioane de lei, adic 109,72 miliarde de lei vechi!

Agricultura rudimentara

Frmitarea terenurilor continu s submineze sever produc- tia agricol vasluian. Chiar dac, n ultimii ani, exploatarea organizat a cstigat teren, realittile rurale locale sunt departe de cerint ele europene. Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural Vaslui, n 2010, doar 40% din suprafata arabil a judetului Vaslui a fost utilizat organizat. Mai exact, dintr-un total de 291.316 hectare de teren arabil, numai 114.462 hectare sunt grupate n exploatatii. Restul de 60% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual, cu consecinte directe asupra rentabilitt ii unui sector economic extrem de important. Mai mult, raportat la suprafata agricol total a judetului Vaslui, decalajul este si mai mare. Dintr-un total de 401.021 hectare, este administrat organizat doar 30% din suprafat, adic 120.408 hectare. n anul 2008, suprafata agricol exploatat organizat a fost de 100.606 hectare, pentru ca, n 2009, s creasc la 113.687 hectare. n prezent, n judet exist exploatatii agricole comerciale constituite sub diferite forme: societt i comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc. Fermele exploateaz terenurile arabile ale proprietarilor cu contracte de arend, sau utilizeaz n comun terenurile si celelalte mijloace de productie.

3 COMENTARII

  1. 4 milioane costa numai aratul. semanatul, itretinerea culturilor, recoltatul costa inca pe atat, daca nu mai mult. iar cand obtii recolta nu ai cui o vinde, ca pe degeaba nu-ti vine sa o dai la „geambasi”. s-a trezit ministrul sau i-a soptit vreo bibilica. mai bine ar face o societate de stat care sa cumpere recolta la un pret acceptabil, calculat, desigur. dar cine saa gandeasca? astia nu stiu decat sa taie si sa impoziteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.