Negrestiul, un caz aparte pentru IPP

Institutul pentru Politici Publice (IPP) a confirmat, prin intermediul unui studiu recent dat publicittii, criticile formulate de Opozitie in ultima perioad, care a acuzat Guvernul c a continuat si n 2010 s trimit autorittilor locale sume din Fondul de rezerv pentru alte destinatii dect cele stabilite de lege. Mai grav, sustine IPP, sumele au fost trimise preponderent administratiilor conduse de PDL. Unul dintre exemplele oferite de IPP este orasul Negresti, care a primit 2,6 milioane de lei (peste 600.000 de euro) de la Guvern, pentru a achita o serie de datorii la… Guvern! Interesante permutri de fonduri publice!, comenteaz ironic IPP.

Ignornd toate criticile publice, din partea presei, ONG-urilor dar si opozitiei, Guvernul a continuat s trimit autorittilor locale si n 2010 sume din Fondul de rezerv pentru alte destinatii dect cele stabilite de lege (anume pentru cheltuieli neprevzute sau urgente ale autorittilor locale) si, mai grav, preponderent pentru cele conduse de PDL (partidul majoritar din actuala coalitie de guvernare). „Destinatia acestor bani s-a pervertit total fat de cea gndit initial, anume s intervin n situatii de urgent. Fiind la dispozitie, Guvernele din ultimii ani au nteles c pot dispune de acesti bani pentru diverse proiecte locale avnd n spate si un evident calcul politic”, se mentioneaz n documentul IPP. De mentionat c Fondul de rezerv al Guvernului s-a creat n anul 2002 prin Legea nr. 500 privind finantele publice cu scopul de a acoperi cheltuielile urgente sau neprevzute aprute n timpul exercitiului bugetar. „Ca si n cazul altor acte normative, prevederile sunt suficient de vagi, astfel c publicul nu poate afla cum anume evalueaz Guvernul care sunt aceste cheltuieli neprev zute”. Plednd pentru cheltuirea transparent a banilor publici pe criterii de impartialitate politic, respectiv de prioritate a nevoilor locale, IPP a analizat toate informat iile oficiale si a constatat c, desi „neprevzute”, alocrile sunt foarte bine „tintite” n teritoriu. Este si cazul Negrestiului, considerat de realizatorii studiului drept „un caz aparte”. „Orasul Negresti, judetul Vaslui, a primit 2.600.000 lei (peste 600.000 Euro) pentru a achita o serie de datorii ctre… Guvern (mai exact ctre Ministerul Dezvoltrii Regionale, condus de Elena Udrea, n.r.). Cu alte cuvinte, Guvernul aloc bani unei primrii ca s si achite datoria fat de o institutie public, parte a Guvernului (interesante permut ri de fonduri publice!)”. „Fat de aceste realitti, IPP constat c banii publici sunt considerati resurse de care pot dispune partidele aflate la guvernare functie de criterii necunoscute publicului larg. Vznd aceste cifre, avem explicatia lobby-ului pe care l fac, prin drumuri sptmnale la Bucuresti, primarii acestor localitti pentru a se ntlni personal cu ministrii si alti nalti functionari guvernamentali, dar si obstinatia cu care Guvernul refuz s reglementeze conditiile clare de utilizare a acestui mecanism de finantare”, concluzioneaz autorii studiului, reamintind, totodat, c aceste practici au fost utilizate, pe rnd, de toate partidele aflate la guvernare n ultimii 8 ani.

1 COMENTARIU

  1. si uite asa cozma va fi scos basma curata,v-a incepe o noua campanie pentru primarie,v-a scoate banii de la saltea si v-a prosti oamenii cu diferite atentii si punct si delacapat.Sa vedem pe cati ii pacaleste??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.