Modificari la TVA pentru anul 2011

Anul nou aduce unele modificri n ceea ce priveste Taxa pe Valoarea Adugat. Astfel, se acord dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate n cadrul procedurii de executare silit de ctre o persoan impozabil de la un contribuabil declarat inactiv sau de la o persoan impozabil n inactivitate temporar. Limitarea dreptului de deducere a TVA pentru achizitia de vehicule rutiere si achizitia de combustibil, se prelungeste pn la data de 31 decembrie 2011.

Directia General a Finantelor Publice Vaslui informeaz contribuabilii c au fost aduse o serie de modificri si completri Titlului VI Taxa pe valoarea adugat, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2011. Persoana impozabil nregistrat n scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal, care n cursul unui an calendaristic nu depseste plafonul de scutire de tax, poate solicita pn la data de 20 ianuarie a anului urmtor scoaterea din evidenta persoanelor nregistrate n scopuri de TVA, n vederea aplicrii regimului special de scutire. Anularea nregistrrii n scopuri de TVA va fi valabil din prima zi a lunii urmtoare celei n care s-a solicitat scoaterea din evident, respectiv din data de 1 februarie. n ultimul decont depus, persoana impozabil are obligatia s evidentieze valoarea rezultat ca urmare a efecturii tuturor ajustrilor de tax pentru stocuri de bunuri mobile, mijloace fixe amortizabile, bunuri imobile. Dac ulterior scoaterii din evidenta persoanelor nregistrate n scopuri de TVA, persoana impozabil realizeaz n cursul unui an calendaristic o cifr de afaceri mai mare sau egal cu plafonul de scutire, are obligatia s se nregistreze n scopuri de TVA si s-si exercite dreptul de a efectua ajustrile de tax.

TVA pentru achizitiile intracomunitare

Persoanele impozabile care figureaz n lista contribuabililor declarati inactivi si persoanele impozabile aflate n inactivitate temporar nscris n Registrul Comertului, crora li s-a anulat codul de nregistrare n scopuri de TVA, au obligatia s solicite organelor fiscale competente nregistrarea n scopuri de TVA, dac nceteaz situatia care a condus la scoaterea lor din evident, fr a fi aplicabile prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici ntreprinderi n anul calendaristic respectiv. Persoanele impozabile care solicit scoaterea din eviden- ta persoanelor nregistrate n scopuri de TVA nu mai au obligatia depunerii, pn la 25 ianuarie, inclusiv, a declara- tiei de mentiuni n care s nscrie cifra de afaceri din anul precedent, cod 094. Persoanele care sunt nregistrate special n scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal, si care au obligatia pltii taxei pentru achizitiile de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, au obligatia s depun decontul special de tax pentru respectivele achizitii intracomunitare nainte de nmatricularea lor, dar nu mai trziu de data de 25 a lunii urmtoare celei in care ia nastere exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare. n cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport, care nu sunt noi, efectuate de persoanele nregistrate n scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din Codul Fiscal, n vederea nmatriculrii, organele fiscale competente vor elibera un certificat care s ateste plata taxei n Romnia sau din care s rezulte c nu se datoreaz taxa n Romnia, n conformitate cu prevederile legale.

Afacerile sub 35.000 de euro

Persoanele impozabile nregistrate n scopuri de TVA a cror cifr de afaceri realizat la finele unui an calendaristic, este inferioar sumei de 35.000 euro, calculat la cursul de schimb valutar de la data aderrii, vor comunica printr-o notificare scris organelor fiscale, pn la 25 februarie, inclusiv, a anului urmtor, suma total a livrrilor/prestrilor de servicii efectuate ctre persoane nregistrate respectiv nenregistrate n scopuri de TVA, precum si suma taxei aferente. Persoanele impozabile nenregistrate n scopuri de TVA a cror cifr de afaceri realizat la finele unui an calendaristic, este inferioar sumei de 35.000 euro, calculat la cursul de schimb valutar de la data aderrii, excluznd veniturile obtinute din vnzarea de bilete de transport rutier de persoane, vor comunica printr-o notificare scris organelor fiscale, pn la 25 februarie, inclusiv, a anului urmtor, suma total a livrrilor/prestrilor de servicii efectuate ctre persoane nregistrate respectiv nenregistrate n scopuri de TVA, suma taxei aferente, precum si suma total si taxa aferent achizitiilor de la persoane nregistrate respectiv nenregistrate n scopuri de TVA. Persoanele impozabile nregistrate n Registrul Operatorilor Intracomunitari si pstreaz aceast calitate, n cazul modificrii tipului de nregistrare n scopuri de TVA, conform art. 153 sau 153 indice 1 din Codul Fiscal, cu actualizarea corespunztoare a informatiilor din acest registru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.