Moartea, ncurajata!

Guvernul Boc se tine de cuvnt. Dup ce a tiat fr mil prestatiile sociale, modernizarea statului continu cu… majorarea ajutoarele de deces! Pentru un asigurat sau pensionar, ajutorul de deces a crescut la 2.022 lei, iar pentru un membru de familie, l a 1.011 lei. Pn ieri, n judetul Vaslui deja au fost solicitate 246 de ajutoare de deces. Astfel, msura Guvernului este deja ncununat de succes si cu sigurant va face ca nfiintarea unui nou cimitir, solicitat de un consilier local PDL, s fie o investitie rentabil.

n plin proces de ajustare a cheltuielilor publice, contribuabilii au parte si de vesti bune, desi cam morbide. Dac pensiile, indemnizat ia de somaj si majoritatea ajutoarelor sociale au fost reduse sever, ajutoarele de deces au alt destin. ncepnd cu data de 1 ianuarie, cuantumul ajutorului de deces a fost majorat. Dac lum n considerare „efortul” guvernamental de diminuare a deficitului bugetar, crestererile pe acest tip de prestatie social sunt chiar generoase. Astfel, pentru asigurat sau pensionar, ajutorul de deces a crescut de la 1.836 lei la 2.022 lei, iar pentru un membru de familie, de la 918 lei la 1.011 lei. Initiativa Guvernului Boc pare s se fundamenteze pe niste studii de impact extrem de bine documentate. n primele dou sptmni ale acestui an, Casa Jude- tean de Pensii (CJP) Vaslui a acordat deja 246 de ajutoare de deces. Dac tinem cont si de faptul c, la nivel local, un consilier PDL a afirmat c „mai trebuie un cimitir”, vasluienii au n fat tabloul unor politici publice coerente.

Facturi peste facturi

Chiar dac valoarea sprijinului financiar a crescut, sistemul de acordare a ajutorului a rmas la fel de complicat. Pentru a trece pe trmul celor drepti, orice contribuabil onest trebuie s-si umple buzunarele cu tot felul de facturi: facturi pentru sicrie, cruci, pomeni, documente fiscale cu care rudele decedatului pot face dovada c au efectuat cheltuieli de nmormntare. Doar astfel rudele de gradul I si II – sot, sotie, copii, printi – pot obtine ajutorul de deces, respectiv n baza acestor acte fiscale. Din nefericire, multe persoane continu s se prezinte la CJP Vaslui fr documentele necesare, situatie n care institutia nu poate achita ajutorul de deces. Potrivit datelor CJP Vaslui, anul trecut au fost acordate 4.862 ajutoare de deces, n valoare total de 8.778.769 lei.

Ajutorul nu este legat de cotizare

Conform art. nr. 126 din Legea 19/2000, „n cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaz de ajutor de deces o singur persoan care face dovada c a suportat celtuielile legate de deces si care poate fi dup caz: sotul supravietuitor, copilul, printele, tutorele, curatorul, mostenitorul n conditiile dreptului comun sau n lipsa acesteia, oricare persoan care face aceast dovad”. Asiguratul este persoana care are nregistrat un contract de asigurare cu CJP Vaslui. De mentionat faptul c acordarea ajutorului de deces nu este conditionat de ndeplinirea unui stagiu de cotizare, dar calitatea de asigurat este obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.