Ministerul Sanatatii va deconta depistarea si tratamentul autismului

Ministerul Snttii reglementeaz serviciile specializate integrate de sntate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburri din spectrul autist si cu tulburri de sntate mintal asociate. In premier, vor fi decontate de ctre casele de asigurri de sntate att serviciile specializate de depistare activ precoce, ct si tratamentul medicamentos necesar. Meritele pentru aparitia acestei legi apartin senatorilor PSD Doina Silistru, senator de Vaslui, si Elena Mitrea, senator de Bacu, care au fcut numeroase demersuri pentru ca actul normativ s fie promulgat. La nivelul judetului Vaslui, la aceast dat exist 162 de minori diagnosticati cu autism.

Timp de o lun de zile, se afl n dezbatere public pe site-ul Ministerului Snttii Ordiul privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sntate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburri din spectrul autist si cu tulburri de sntate mintal asociate. Legea nr. 151 a fost initiat si promovat de un grup de senatori PSD, n frunte cu senatorul de Vaslui Doina Silistru si senatorul de Bacu Elena Mitrea. n Romnia, nu se stiu foarte multe despre autism. Pe ct de putine sunt cunostintele despre aceast afectiune, pe att de slab este ajutorul pe care l primesc copiii autisti. Din pcate, nu exist centre specializate de tratare a autismului. Asigurarea tratamentului necesit costuri foarte mari, aproape imposibil de acoperit pentru un printe cu un venit mediu. Potrivit estimrilor specialistilor, n Romnia, mai mult de 3.000 de copii sunt diagnosticati cu tulburari din spectrul autist. Dintre acestia, doar 1.000 urmeaz tratamente. Acesta este motivul pentru care ne-am luptat ca initiativa noastr legislativ s fie promulgat si nu putem dect s ne bucurm c, desi cu ntrziere, n sfrsit, au aprut si normele de aplicare a acestei legi, a spus Doina Silistru.
Proiectul de act normativ defines te principalii termeni de specialitate utilizati n acest domeniu, identific echipa multidisciplinar care va avea responsabilitti si competente n furnizarea serviciilor specializate pentru persoanele cu tulburri din spectrul autist si precizeaz standardele de formare pentru specialistii care vor lucra n domeniu. De asemenea, sunt stabilite serviciile specializate de depistare si intervent ie precoce, precum si modalitatea de finantare a acestora. Astfel, depistarea activ precoce se va efectua tuturor copiilor cu vrsta cuprins ntre 1-3 ani si se va realiza pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat de ctre medicul de familie sau de cel pediatru la care este nregistrat copilul, n cadrul evalurilor periodice efectuate la 12, 18, 24, 36 de luni. n urma acestor evaluri, cazurile suspectate sunt trimise medicului specialist, care va stabili diagnosticul medical (psihiatric). Recomandarea planului terapeutic, monitorizarea tratamentului si evolutiei vor fi efectuate de medicul specialist. Costurile evalurilor vor fi punctate si finantate de ctre casele de asigurri de sn- tate, conform contractului existent ntre medicul de familie sau, dup caz, medicul pediatru. Planul de psihoterapie va fi elaborat si supervizat de psihoterapeutul atestat n tehnici cognitiv-comportamentale specifice TSA. Psihoterapeutul si ceilalti profesionis ti ai echipei multidisciplinare vor asigura instruirea printilor. Tratamentul medicamentos va fi recomandat si monitorizat de medicul specialist. Costurile acestuia vor fi suportate, de asemenea, de casa de asigurri de sntate de care apartine persoana n cauz, conform legislatiei n vigoare. Ne bucurm c a aprut o lege care s vin n sprijinul copiilor cu autism si a familiilor acestora. Este o boal dificil, care nu necesit doar tratament medicamentos, ci si tratamente de psihoterapie, logopedie etc. Toate sunt foarte scumpe. Pentru acestea, noi cheltuim n jur de 11.000 lei lunar, ne-a spus mama unui copil autist. La nivelul judetului Vaslui exist, la aceast dat, 162 de minori diagnosticat i cu autism. Dintre acestia, 2 au vrste de pn la 2 ani, 55 au vrste ntre 3 si 6 ani, 69 au vrste cuprinse ntre 7 si 13 ani, 31 au ntre 14 si 17 ani iar 5 ajung anul acesta la vrsta majoratului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.