Majoritatea strainilor din judetul Vaslui – moldoveni de-ai nostri

Recent, Biroul pentru Imigrri (BPI) Vaslui si-a prezentat, n cadrul unei videoconferinte, activitatea pe anul trecut. Astfel, la finele anului 2010, n evidenta Biroului se aflau n total de 568 de cetteni strini cu drept de rezident, 50 cu rezident permanent, 104 cu rezident temporar n scop de studii, 383 cu rezident temporar n scopul rentregirii familiei si 31 cu rezident temporar pentru angajare n munc. Din punctul de vedere al cetteniei, majoritatea strinilor sunt cetteni ai Republicii Moldova – 458, urmati de turci – 43 si de albanezi – 22. In evidentele BPI Vaslui figureaz si 107 cetteni din Uniunea European (UE), din care 6 sunt rezidenti permanenti iar 101, temporari. Cei mai multi sunt cetteni italieni – 61, urmati de greci – 13 si de spanioli – 12.

n anul 2010, pe linia admisiei n Romnia, la BPI Vaslui au fost nregistrate 11 invitatii n scop de vizit, din care 3 au fost avizate pozitiv si 8 negativ, acestea din urm fiind formulate de persoane fizice pentru strini din state cu potential migrator. Cettenii strini invitati proveneau din Pakistan – 4, Maroc – 2 si din alte state – 5. Anul trecut au fost eliberate 9 autorizatii de munc pentru strini din state terte, la solicitarea unor angajatori cu sediul n judetul Vaslui. Pe linia reglementrii dreptului de sedere temporar sau permanent a cettenilor strini si cettenilor europeni aflati pe raza judetului, n 2010, a fost aprobat prelungirea dreptului de sedere si emiterea unui numr de 77 permise de sedere temporar, precum si a 130 crti de rezident temporar pentru strinii membrii de familie ai cettenilor romni. De asemenea, au fost nregistrati 34 cetteni europeni, crora li s-au eliberat certificate de nregistrare.

Combaterea migratiei ilegale

n ceea ce priveste combaterea migratiei ilegale si a muncii la negru a strinilor, activitatea BPI a avut la baz cooperarea interinstitutional cu structurile Departamentului Ordine si Sigurant Public, respectiv Inspectoratul General al Politiei Romne, Inspectoratul General al Politiei de Frontier, Inspectoratul General de Jandarmi, dar si cu Inspectia Muncii. Astfel, n anul 2010, n urma activittilor specifice, BPI a depistat n total 38 de strini aflati n situatii ilegale. 13 dintre acestia au primit decizii de returnare, din care 3 cu interzicerea intr rii pe teritoriul Romniei pentru perioade determinate de timp, fiind obligati s prseasc de bunvoie teritoriul Romniei n termenul acordat. Alti 3 strini au fost scosi din tar, cu escort direct la frontier. Doar 22 de strini au beneficiat de prelungirea dreptului de sedere motivat, ntruct ndeplineau conditiile legale. De asemenea, au fost sanctionate contraventional 62 persoane (60 de cetteni strini si 2 cetteni ai unor state membre UE), din care 55 cu amend si 7 cu avertisment, pentru nclcarea prevederilor OUG nr. 194/2002 privind regimul strinilor n Romnia republicat, respectiv OUG nr. 102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romniei a cettenilor statelor membre ale UE si SEE cu modificrile si completrile ulterioare. Valoarea total a amenzilor a fost de 14.300 lei. Pentru informatii privind activitatea Oficiului Romn pentru Imigr ri (ORI), documentatia necesar prelungirii dreptului de sedere, tipuri de formulare etc., persoanele interesate pot accesa site-ul oficial al ORI – http://ori.mai.gov.ro/. Pe raza judetului Vaslui, strinii se pot adresa Biroului pentru Imigrri Vaslui la numrul de telefon 0235/303.278, fax 0235/303.277.

Moldovean returnat si amendat

Marti, 18 ianuarie, pe raza municipiului Brlad a fost depistat cetteanul moldovean C.M., politistii stabilind c a depsit zona de frontier stabilit prin Acordul dintre Guvernul Romniei si Guvernul Republicii Moldova care reglementeaz regimul juridic privind micul trafic la frontiera comun. Pentru c acesta a nclcat prevederile art.16 alin. 2 din OUG 194/2002 privind regimul strinilor n Romnia, s-a dispus msura ndeprtrii lui de pe teritoriul Romniei prin emiterea unei decizii de returnare n conformitate cu prevederile art. 82, alin. 3, lit. a, pct. (i) din ordonanta mentionat, precum si sanctionarea lui contrapvent ional cu amend n valoare de 600 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.