La vnatoare de sefi… de vnatoare

Fctur de toat frumusetea la organizarea concursului pentru obtinerea permisului de vntoare la nivelul Asociatiei Judetene a Vntorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui. Nemultumit de taxele percepute de vasluieni, un candidat din afara judetului a reclamat c i s-au cerut bani pentru promovarea probei scrise a examenului. Cel putin asa sustine conducerea asociatiei judetene, prin vocea presedintelui Virgil Cadr, principalul vizat de acuzatiile de trafic de influent si luare de mit, verificate n aceste zile de DNA Iasi.

De trei zile, lumea vntoreasc din judet este n mare forfot, dup ce, smbt, 15 ianuarie, la Centrul de Afaceri din Vaslui, s-a sustinut cea de-a doua prob pentru dobndirea permisului de vntoare. n total, la concursul organizat de AJVPS Vaslui au fost prezenti 149 de candidati. Aspirantii la statutul de membru vntor au pltit o tax de examinare n cuantum de 150 lei, ns comisia de evaluare a lucr rilor, care au presupus rezolvarea unui test gril compus din 30 de ntrebri, a fost alctuit din reprezentanti ai Ministerului Mediului (dou persoane) si ai Faculttii de Silvicultur din cadrul Universittii Transilvania Brasov (o persoan). Aceast component a comisiei a fost stabilit de ctre Ministerul Mediului, noi, la nivel jude- tan, avnd doar rolul de organizator, mai bine spus de a asigura spatiul de desfsurare si suportul logistic. Deci, de la AJVPS Vaslui, sau chiar din judet, nu a participat nimeni ca membru al comisiei. Sumele colectate cu titlul de tax de examinare au fost predate pe baz de proces verbal comisiei de examinare, asa cum prevede legea, dup ce, n prealabil, s-au eliberat chitante concurentilor, ne-a declarat Virgil Cadr.

O ancheta delicata

Presedintele vntorilor vasluieni a fcut precizri importante n privinta informatiilor aprute cu privire la anumite acuzatii de trafic de influent si luare de mit ce ar fi vizat echipa de la Vaslui pe care o conduce si care s-a ocupat cu organizarea concursului n cauz. Concret, acesta a spus c faptele reclamate nu sunt dect parte a unei anchete delicate care ar viza cu totul alte persoane si care a fost declansat de un candidat din afara judetului. V dati seama c la aceast dat nu ne putem pronunta n niciun fel, fiind vorba despre o anchet foarte delicat, n aceast etap. Cert este c, la finalul probei scrise, am mers la un restaurant din Vaslui, mpreun cu membrii comisiei. n total, eram cam 13 persoane, cnd am fost interpelat i de niste persoane care au spus c sunt de la DNA Iasi. Am mers circa 10 minute la Inspectorat, la Vaslui, nu la Iasi, asa cum s-a auzit, unde am dat unele explicatii si att. Ulterior, toat lumea a plecat acas si… att! Astzi (luni, 17 ianuarie, n.r.), toat lumea e la serviciu, nu s-a fcut nicio arestare sau mai stiu e ce bazaconie, dup cum s-a vehiculat nefondat, ne-a mai declarat Cadr.

Ce nseamna sa fii vnator… n devenire

Scandalul iscat n jurul acestui subiect vine, coincident sau nu, n contextul n care autorittile de la nivel central s-au declarat de acord cu faptul c un candidat declarat respins ntr-un judet poate merge s sustin examenul ntr-un alt judet. Trebuie spus c examenului pentru dobndirea calittii de vntor se poate da (teoretic si practic) abia dup un an de stagiatur, lucru care nseamn participarea la toate activitt ile de gospodrire si ntre- tinere a fondului, precum si de recoltare a vnatului. Lucru nu tocmai simplu de realizat, dar care vine s sustin a ipotez a presedintelui AJVPS Vaslui. Probabil altcineva era vizat. Poate chiar cineva din minister, c am nteles c a fost fcut o sesizare, pn la urm. Este un examen foarte dificil pe care nu l promoveaz dect cei care au fcut acest stagiu de un an si care pot corobora teoria cu practica atunci cnd au n fat foia de examinare. Nu m pot pronunta acum cu certitudine de unde anume s-a iscat acest scandat, ns n zilele urmtoare apreciem c vom putea face acest lucru, a ncheiat presedintele AJVPS Vaslui. Din comisia de examinare au fcut parte profesorul universitar Ovidiu Ionescu, de la Facultatea de Silvicultur Brasov, Daniel Dicu si Constantin Badea, ambii de la Minsterul Mediului si Pdurilor.

1 COMENTARIU

  1. Cine din minister a fost vizat?Cumva Daniel Dicu?Caci despre Dicu se stie cat ia spaga de la un examen.Dicu a facut pe bani cel putin 2o 000 de vanatori din Romania.Dar cum militia si alte institutii de control sunt la fel de corupte ca si Dicu din minister, totul este un moft de moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.