nghetati BOCna!

Beneficiarii de ajutoare pentru nclzirea locuintei cu lemne se nclzesc cu vorbe. Desi drepturile cuvenite trebuiau achitate ncepnd cu luna noiembrie, la Vaslui, banii nu au ajuns nici pn n prezent. Mai exact, cele 26.004 familii care mai primesc acest tip de ajutor trebuie s se descurce pe cont propriu. Situatia din acest iarn nu este singular: si anul trecut banii au ajuns cu ntrziere la familiile nevoiase. Potrivit prevederilor legale, dreptul se calculeaz pentru tot sezonul rece (noiembrie 2010 – martie 2011), iar plata se face lunar. La nivelul judetului Vaslui, numai pentru luna noiembrie, valoarea total a ajutoarelor care trebuie pltite se ridic la 1.104.067 lei. Cu mici diferente, n functie de familiile care mai primesc sau pierd acest ajutor financiar, suma total de plat este identic pentru fiecare lun. Odat virati banii la nivelul comunittilor locale, primriile fac pltile ctre beneficiarii de ajutor pentru nclzirea cu lemne. Jenic Panica, primarul orasului Murgeni, a spus c oamenii vin la Primrie si ntreab cnd ajung banii pentru ajutoarele cu lemne. „Acesti bani sunt bineveniti, mai ales c multe familii au cumprat lemne pe datorie si acum trebuie s restituie mprumutul. Noi ridicm din umeri si le spunem cettenilor c banii vin de la Guvern si nu de la bugetul local. Multi localnici nu au avut actele necesare cnd au depus cererile pentru ajutoarele cu nclzire. n 2009, am avut 1.680 de cereri, iar pentru aceast iarn, avem aprobate numai 260 de cereri”, a precizat Jenic Panica.

Ajutoare mult mai putine

Comparativ cu anul trecut, n acest sezon rece, scderea numrului de beneficiari ai ajutoarelor pentru nclzire este de 62%. Numai la ajutoarele pentru nclzirea cu lemne, numrul familiilor a sczut cu 68,86%. Mai exact, de la 87.772 de beneficiari n iarna 2009 – 2010, n sezonul rece 2010 – 2011, mai primesc bani pentru lemne numai 26.004 familii. Cderea spectaculoas a acestui tip de asistent social vine dup ce, n ultimii cinci ani, solicitrile au crescut n total cu 88,3%. Reducerea sever a solicitrilor vine n conditiile n care plafonul maxim de acordare este acelasi de anul trecut, respectiv 615 lei venit pe membru de familie. Cauza principal a scderii fr precedent a cererilor de ajutoare este modul n care a fost acordat acest ajutor n perioadele anterioare. Este vorba despre declaratia pe propria rspundere la care, ncepnd din acest an, trebuie anexate si documente care s ateste veridicitatea celor nscrise n cerere. Ct priveste procentul celor afectati de unele conditii legale, acesta este foarte sczut. Este vorba despre neacordarea de ajutoare pentru familiile care au dou case, o masin cu o putere de peste 1.600 metri cubi, detinerea n proprietate n intravilat a unei curti de peste 2.000 metri ptrati n rural si 1.000 metri ptrati n urban.

Cuantumul ajutoarelor

Pentru un venit net pe membru de familie ntre 0 si 155 lei, ajutorul pentru nclzire este de 54 lei; venit net ntre 155 si 210 lei – ajutor de 48 lei; venit net ntre 210 si 260 lei – ajutor de 44 lei; venit net ntre 260 si 310 lei – ajutor de 39 lei; venit net ntre 310 si 355 lei – ajutor de 34 lei; venit net ntre 355 si 425 lei – ajutor de 30 lei; venit net ntre 425 si 480 lei – ajutor de 26 lei; venit net ntre 480 si 540 lei – ajutor de 20 lei; venit net ntre 540 si 615 lei – ajutor de 16 lei. Pentru familiile care primesc venitul minim garantat, ajutorul pentru nclzirea cu lemne este de 58 lei lunar.

2 COMENTARII

  1. Familiile nevioase sa puna mana pe munca, sa adune vara pentru iarna!
    Pe langa faptul ca nu isi platesc impozitele, ceea ce nu e normal, deci nu cotizeaza, acestia stau cu mana intinsa si cer. Si mai si fac scandal daca nu li se da pomana!

    Eu nu sunt de acord sa li se dea din banii mei astora sau altora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.