Incidenta cancerului, n crestere n zona Brladului

In ultimii ani , tot mai multe cazuri de bolnavi de cancer au fost luate n evidenta Spitalului Municipal de Urgent Elena Beldiman, din Brlad. Numai n 2010, medicii din cadrul Sectiei de Oncologie s-au confruntat cu peste 2.760 de pacienti cu cancer , 424 fiind cazuri noi .

Medicii oncologi brldeni diagnosticheaz si trateaz din ce n ce mai multi pacienti cu forme variate de cancer. Dac la nceputul anului 2010 acestia aveau n evident 2.341 de pacienti, la sfrsitul anului, numrul bolnavilor cu cancer ajunsese la 2.765. n cursul celor 12 luni, au mai fost luate n evident nc 424 cazuri noi, cu 8 mai multe dect n anul 2009. Desi este o boal foarte grav, cancerul fiind considerat incurabil, n ultimul timp, cancerul devine tot mai mult o boal cronic. Adic, dup diagnosticare si tratarea initial, apare o perioad fr evolutii a bolii, reapare evolutia sau metastaza, se reia tratamentul si se obtine o remisiune partial sau total. Potrivit specialistilor oncologi, se ajunge astfel s se urmeze o a doua, a treia sau chiar a patra linie de tratament, iar cancerul – din boal incurabil – devine o boal cronic, n care pacientul are posibilitti de supravietuire. Din pcate, medicii spun c acest lucru nu se poate pune pe seama depistrii precoce a bolii, ci mai degrab pe seama posibilittilor terapeutice tot mai avansate din ultimii ani. Chiar si n cazul n care unii bolnavi se prezint la medic n ultima faz a cancerului, medicii tot pot s le mai prelungeasc viata cu ajutorul medicamentelor. Si sunt situatii n care medicii obtin succese si atunci cnd bolnavii se afl deja la a treia sau a patra linie de tratament.

Cele mai frecvente tipuri de cancer

Pentru a evidentia cel mai bine diversele localizri ale cancerului, n continuare sunt prezentate cazurile noi luate n anul 2010 n evidenta Sectiei Oncologie din spitalul brldean, n crestere fat de 2009. La femei, cancerul de sn si cel de col uterin fac ravagii, cu 32 de cazuri noi diagnosticate si respectiv 28. Si cancerul de piele este destul de frecvent (11 cazuri noi). Cel bronho-pulmonar (43) este cel mai rspndit printre populatia masculin. Frecvente sunt si tumorile de stomac (30) si de prostat (23). De asemenea, pe parcursul anului 2010, oncologii brldeni au diagnosticat noi cazuri si de cancer de col rectal, ficat, pancreas, de ovar, de vezic urinar sau tumori ORL. Rata cazurilor noi este aproximativ constant n ultimii trei ani, dar am remarcat c incidenta anual este n usoar crestere pe toate tipurile de cancer. Cel de sn si de col uterin sunt principalele forme de cancer n crestere. Din acest motiv, screeningul pe aceste dou forme ar fi util ca interventie preventiv de sntate public, ne-a spus medicul Gabriela Danis, directorul medical al unittii medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.