Generatia ratata

Somajul face ravagii n rndul tinerilor sub 25 de ani. La sfrsitul anului trecut, 2.455 de tineri vasluieni aveau o licent in… somaj! Din nefericire, au si sansa unui masterat n domeniu, pentru c viitorul se anunt la fel de sumbru. Economia judetului gfie undeva n preajma falimentului iar relansarea rmne ntrun permanent stadiu de sperant. Angajrile sunt ca si inexistente, n timp ce disponibilizrile, individuale sau n mas, curg pe band rulant. Numai pentru luna ianuarie, angajatorii au anutat concedierea a nc 513 salariati.

Tinerii vasluieni au devenit clientii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munc (AJOFM) Vaslui. n loc de locuri de munc bine pltite si realizri profesionale, tineretul are parte de cele mai negre perspective. Lipsa unor politici publice eficiente care s sprijine aceast categorie provoac descurajare si depresii. Astfel, pe o piat a muncii extrem de srac n oferte, generatia tnr este bulversat de incertitudinea zilei de mine. Consecintele unor astfel de realitti sociale grave nu au ntrziat s apar. ntr-un timp foarte scurt, Romnia a ajuns s ocupe locul II n cadrul Uniunii Europene n ceea ce priveste rata somajului n rndul generatiei tinere. n judetul Vaslui, anul 2010 a fost perioada n care somajul s-a cronicizat n rndul tinerilor sub 25 de ani. Potrivit datelor AJOFM Vaslui, la sfrsitul lunii noiembrie 2010 erau nregistrati 2.455 de someri cu vrsta mai mic de 25 de ani, din care 502 tineri sunt nregistrati de mai mult de sase luni. „Este o tristete, dac analiz m aceast situatie din punct de vedere social. Tinerii nu au sansa de a se forma ca viitori meseriasi n diferite locuri de munc. Aceasta este vrsta cea mai favorabil pentru ca ei s se mplineasc ca oameni. Astfel, este pus sub semnul ntrebrii viitorul Vasluiului”, spune Ovidiu Copacinschi, presedindele Asociatiei Patronale a Industriei Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui.

Concedieri masive

Anul 2011 debuteaz n fort pe piata muncii vasluiene. Pn la aceast dat, 7 angajatori vasluieni au anutat disponibilizri colective pentru 513 salariati. Din cauza anotimpului rece, principalul „rezervor” al concedierilor este domeniul constructiilor, la care se adaug si agricultura. La data de 31 decembrie 2010, n judetul Vaslui erau nregistrati 18.563 de someri, ceea ce nseamn o rat a somajului de 11,4%. Din numrul total de persoane fr un loc de munc, 10.692 de someri nu primesc indemnizatie. n cursul anului trecut, prin intermediul AJOFM au fost angajati 6.605 vasluieni. Comparativ cu luna decembrie a anului 2009, la sfrsitul anului 2010, n judetul nostru, numrul somerilor a sczut cu 4.059 de persoane. Totusi, diminuarea numrului persoanelor aflate n cutarea unui loc de munc nu are la baz o relansare a economiei locale, implicit a pietii muncii. Cauzele reducerii numrului de someri sunt multiple: persoanele care ies din cmpul muncii nu au ndeplinit stagiul de cotizare, somerii care nu mai primesc indemniza- tie nu s-au mai nregistrat ca persoane aflate n cutarea unui loc de munc iar unii nu s-au prezentat pentru a solicita somajul.

Angajari? La primavara!

Reprezentantii patronatului vasluian sustin c, n primele trei luni ale acestui an, va continua restrngerea activittii economice si rata somajului va creste. Pe lng factorii economici defavorabili existenti, conditiile meteo contribuie la amplificarea concedierilor. „n loc de angaj ri, se va vorbi n continuare de disponibilizri. Acum avem foarte multe declaratii optimiste, dar trebuie s ne asigurm s fie materializate n fapte. Deocamdat, IMM-urile produc peste 80% din produsul intern brut, iar prentru cei care lucreaz n acest sector nu s-a luat nici un fel de msur stimulatorie. Prin semnalele pe care le avem, prin ceea ce vedem, despre sectorul IMMurilor nu s-a vorbit nimic. Unde se fac investitiile? Pentru cine se fac investitiile?”, s-a ntrebat Copacinschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.