Frigul si coada la ALOFM dauneaza grav sanatatii

n ultimele dou zile, masinile Substatiei de Ambulant Brlad au fost solicitate de dou ori la sediul ALOFM Brlad. Dac primul caz a fost semnalat miercuri, dup ce o persoan a czut pe gheat. Cel de-al doilea incident a avut loc ieri. Un brbat n vrst de 51 de ani a fost luat cu Ambulanta pentru c a lesinat n mijlocul multimii, dup ore bune de stat n frig, nealimentat si nehidratat. Trist este c, dup ce medicii i-au acordat primele ngrijiri medicale, brbatul a trebuit s o ia de la capt si s se aseze din nou la coad pentru a-si rezolva problemele birocratice. n rest, autorittile nsrcinate cu mentinerea ordinii n zon nu au nregistrat probleme, limitndu-se doar la a mai tempera multimea atunci cnd oamenii preau c-si ies din fire. „Odat cu mrirea volumului de munc, inevitabil au aprut si mai multe persoane care ni se adreseaz. ntruct termenul limit de depunere a dosarelor pentru venitul minim garantat este 31 ianuarie, toti se mbulzesc la sediu si ne asteptm ca si n zilele urmtoare situatia s fie aceeasi. Din pcate pentru oamenii care sunt nevoiti s astepte ore ntregi n frig, avem putin personal care se ocup de verificarea dosarelor si vizarea carnetelor de somer si din acest motiv se st mult la o persoan. Nu avem nici spatiu unde sutele de oameni ar putea sta nuntru, la cldur”, ne-a declarat Laura Toporscu, purttorul de cuvnt al AJOFM Vaslui.

Ca la noi…

De dou zile, sediul Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Munc (ALOFM) Brlad este asediat de sute de oameni veniti s-si rezolve problemele. Fie c provin din localitate sau din comunele arondate, att femeile ct si brbatii si-au clcat pe mndrie si stau cu orele la coad ce seamn mai mult cu o mbulzeal general. „De trei zile stau la coad s depun dosarul pentru Legea 416. Am dormit pe unde am apucat si am mai mers la cunostinte din Brlad, pentru c nu mi convine s dau zilnic 10 lei s vin de acas la Brlad s mi rezolv problema. n plus, suntem nevoiti s stm aici, afar, n ger, foarte mult timp pn intr sau iese cineva din sediu. Cred c de vreo jumtate de or nu a mai iesit nimeni”, strig n gura mare o femeie aflat la coad.

nghetati (si) de saracie

Cei mai multi sunt asistatii sociali care beneficiaz de venitul minim garantat prin Legea 416/2001 si care, din ianuarie 2011, sunt obligati s treac lunar pe la ALOFM Brlad pentru a-si depune dosarele. O aberatie, spun oamenii nfrigurati. „M-am sturat s m trezesc de trei zile la ora 5.00, s plec de acas nlemnit de frig si s vin aici s stm ore la rnd n ger. Ieri (miercuri, 26 ianuarie, n.r.) am crezut c mor la minus 16 grade. Am aprins focul acas si am plecat la Brlad pentru o amrt de stampil. De ce ne chinuie asa, domnule?”, strig, suprat, un alt om din multime. Pe lng temperaturile extreme pe care au trebuit s le ndure, unora le-a fost dat s vad si cum o persoan care a scpat din strnsoarea multimii a alunecat pe gheata de pe trotuar, de unde nu a mai fost ridicat dect de ctre ambulantierii chemati de urgent la fata locului.

Adriana-Cristina Susnea
Adrian Arnautu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.