Dupa blocuri suntem noi care te iradiem pe tine!

Pe la nceputul anului 2008, n primvar, Teoclinik Vaslui a adus la Vaslui un computer tomograf. Fiind primul din oras, evenimentul a fost marcat destul de vizibil, fiind tradus prin nevoia – ludabil, de altfel – de a oferi servicii medicale performante si de calitate ctre populatie. n scurt timp, aparatul a intrat „n pine”, desi nu avea toate avizele necesare. Teoclinik a semnat contracte si cu Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui, si cu Spitalul Judetean de Urgent, conform acestora, urmnd s furnizeze servicii de imagistic medical. Cu un amendament: la cererea de contractare nu a fost anexat autorizatia de utilizare, document eliberat de Comisia National pentru Controlul Activittilor Nucleare (CNCAN). De ce? Rspunsul este simplu: pentru c nu l aveau!

La computerul laudat… sa te duci cu sacul!

n luna iunie 2008, Teoclink a ncasat de la CJAS Vaslui o sum micut, 35 de milioane de lei vechi. De la Spitalul Judetean de Urgent, unitate pentru care a nceput s presteze servicii medicale cteva luni mai trziu, n septembrie, Teoclinik a primit alte 52 de milioane de lei vechi. Pn la sfrsitul anului 2008, Teoclink a ncasat 2,38 miliarde de lei vechi de la Spitalul Judetean si 2,35 miliarde de lei vechi de la CJAS. n 2009, sumele au crescut: Spitalul Judetean de Urgent a pltit ctre Teoclinik 4,48 miliarde de lei vechi, n timp ce CJAS-ul, 3,57 miliarde lei vechi. n sfrsit, anul trecut, alte 6,39 miliarde de lei vechi au intrat n contul Teoclinik (4,06 miliarde de la Spitalul Judetean de Urgent si 2,33 miliarde de lei vechi de la CJAS). Tragem linie si adunm: din iunie 2008 pn la sfrsitul anului 2010, 19,2 miliarde de lei vechi au ngrosat conturile patronilor de la Teoclinik.

Bani frumosi, dar cu ce pret?!

n adresa semnat de Borbala Vajda, presedintele CNCAN, sunt mentionate demersurile fcute de Teoclinik Vaslui pentru obtinerea autorizatiei de utilizare a computerului tomograf. Astfel, procedura de obtinere a autorizatiei de utilizare pentru instalatia radiologic de tomografie computerizat a demarat la data de 13.08.2010 (solicitarea nr. 119/ 12.08.2010 formulat de SC Teoclink SRL). Ulterior, dup ce Teoclinik a trimis o serie de completri la documentatia tehnic de autorizare, dar si n urma „evalurii de securitate radiologic, CNCAN a eliberat autorizat ia de utilizare nr. DC 130/ 2010, care a intrat n vigoare pe 13.10.2010”. Ce nseamn asta? Pe romneste, presedintele CNCAN confirm c, pn anul trecut, pe 13 octombrie, computerul tomograf de la SC Teoclink SRL Vaslui nu a fost sigur din punctul de vedere al securittii radiologice! Mai mult, neputnd functiona fr autorizatia de utilizare, computerul tomofraf a functionat n ilegalitate! Lucrurile sunt cu att mai grave cu ct aparatul este amplasat la parterul unui bloc de locuinte cu patru etaje. La ce pericole au fost expusi locatarii acestuia, dar si cei de la blocurile din jur, avnd n vedere densitatea mare de blocuri din zon?! La aceast ntrebare, numai un studiu specializat ar putea rspunde cu exactitate. Nou nu ne rmne dect s trecem n revist cteva dintre efectele expunerii la radiatii.

Ct de periculoase sunt radiatiile?

Razele X, anumite si radiatii X sau Roentgen, sunt din ce n ce mai utilizate n medicin pentru investigatii precum radiografia, radioscopia, mamografia sau tomografia computerizat. n doze mari, razele X pot fi periculoase pentru organism si nu trebuie efectuate dect atunci cnd sunt absolut necesare si numai dup ce s-au epuizat toate metodele de diagnostic neiradiante. „ADN-ul este tinta preferat a radiatiilor. Efectele lor pot s apar la intervale diferite, de la cteva ore, la ctiva ani. Organismul poate suporta dozele mici si unice, ns dozele mari produc deficite celulare si alterri functionale”, atrage atentia prof. univ. dr. Dragos Negru, seful Clinicii de Radiologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi, citat de evenimentul.ro. Radiatiile pot afecta pielea, ochii etc. Iradierea poate, de asemenea, s produc mutatii genetice sau s favorizeze aparitia cancerului. Riscul de a dezvolta cancer n urma expunerii la radiatii este destul de mic, dar, potrivit specialistilor, el nu trebuie exclus. Efectele iradierii depind de mai multi factori: doza de radiatii, frecventa expunerii, organul expus, dar si vrsta pacientului. Embrionul uman si copiii, de exemplu, sunt foarte sensibili la radiatii, existnd riscul ca ele s le influenteze dezvoltarea. Tomografia computerizat (CT) este cea mai iradiant investigatie medical, dar totodat si cea mai complex dintre toate, fiindc numrul de informatii obtinute este semnificativ mai mare dect n cazul celorlalte. Doza de radiatii rezultat n urma unui CT toracic sau de pelvis este de 4-8 mSv, n timp ce o tomografie complet a corpului uman, care se efectueaz de obicei n cazul pacientilor cu traumatisme multiple, ajunge la o doz de 10-12 mSV, potrivit specialistilor americani. Pentru a reduce gradul de iradiere a pacientului, este recomandat ca tomografia s fie efectuat pentru dou, cel mult trei segmente ale corpului: torace si abdomen sau abdomen si pelvis, iar n cazul coloanei vertebrale, nu mai mult de trei vertebre. „Exceptie de la aceast regul fac pacientii oncologici, n cazul crora beneficiile diagnosticului sunt considerabil mai mari dect riscurile”, mai precizeaz prof. dr. Negru. Gravidele, pe ntreaga perioad a sarcinii, nu trebuie expuse la radiatii.

16 COMENTARII

  1. Pt Deea…
    bai nene da esti securist nu gluma. da ce te intereseaza pe tine cand si la ce metode de investigare apelez eu? esti medic cumva sau mare iubitor de oameni? „o sa demarez o ancheta” uite ma la el, e si el important o data cu constructia unei clinici la care de fapt nu are nici o contributie. cu tabelul bre era altceva…. daca nu erai de acord trebuia sa spui de ce, dupa aia ei te dadeau in judecata si se facea cum spunea instanta nu matale. acolo ai fost instiintat nu ca hotarasti matale ce e pe pamantul primariei sau al cui o fi. dar asa se mai trezeste cate unu…. ‘o mana de var’, da ce vrei bre sa iti faca curat si pe sub masa si sa te duca in concediu vara doar ca esti locatar acolo? munceste daca ai nevoie de bani sau nu stii cum se face asta. iar cu datu in judecata vei vedea chiar matale cum e acolo in fata instantei. ca daca sunt vinovati vor plati ei dar daca nu sa te tii bine matale. io n-am nici o treaba cu matale bre, da nu e bine ca te racaie ca altora le marge mai bine. boala asta peste ceva vreme te va duce la ei ca sa faci un tomograf si sa nu te miri daca vei avea creierul mai mic, ca el se atrofiaza cand omul uraste si pizmuieste ca niste substante nu isi mai fac treaba acolo… ia sa cauti matale pe wikipedia si sa vezi. in rest salutari si munca cinstita.

  2. Informatia nu cred ca este in totalitate corecta , nu aveau cum sa foloseasca 3 ani tomograful fara autorizatie , pentru ca in Romanica controalele sunt garla pe agentii economici . Perioada mi se pare foarte mare , dar cateva luni tot au folosit aparatul pana au obtinut autorizatia ( acelasi lucru l-au facut si cei de la Recumed , pentru ca stiau cum sta treaba , dar au fost opriti tot cu ajutorul presei de fratiorii mai mari de la Teoclinic ) numai ca trebuiau sa se gandeasca ca nici ei nu au fost in totalitate corecti si vor fi expusi . In rest numai de bine !

  3. Pacientii intra la CT ca pe banda rulanta ,se abuzeaza de acest aparat ,el trebuie folosit doar in cazuri extreme ,dupa ce s-au inlaturat celelalte posibilitati de diagnosticare,asta una la mana.
    In al2-lea rand ,in calitate de locatar al acelui bloc ,o sa demarez o ancheta ,pentru ca noua nu ni s-a pomenit de niciun CT cand s-a semnat un kkt de tabel ,nicidecum vreo instiintare sau ceva ,ni s-a zis de o parcare ,o clinik si cam atat.
    Vom incepe demersurile pt chemarea in instanta si cine e vinovat sa plateasca.O mana de var pe pereti si dat un pic cu matura la subsol ,nu ne multumeste !

  4. bai Romica, nu credeam sa ajungi sa te pretezi si tu la asa ceva… lasa i in pace cu lupta lor, cu problemele lor si nu mai pune botul , cum se zice pe la voi pe la restaurant , la toate cele ce vi le zice domnul sau dna de la concurenta … erati un ziar cit de cit impartial.. se poate sa nu mai fiti?

  5. De aici se poate trage o concluzie, bine ele pot fi mai multe dar aceasta este cea mai importanta. Teoclinik, nu-si face reclama si nici nu vrea din cate se pare si pentru asta, este sanctionata de…presa, evident 🙂

  6. Dupa cate stiu eu, si in spitalele mari din tara exista CT si RMN si nimeni nu se plange ca a fost iradiat, pentru ca a stat in spital, in apropierea acestor aparate…. Am sentimentul doar ca cineva – si nu stiu cine- este impotriva dezvoltarii orasului. Daca cineva avanseaza, se imbogateste, etc, ar trebui sa-i moara o capra ( vorba romanului- sa moara si capra vecinului). Avem, in final, si noi o clinica particulara, cu personal calificat, la care sa te poti adresa fara a fi nevoie sa dai spaga (cum se intampla in spitale), iar ziaristii nostri – apropo, aveti studii in domeniul jurnalistic???- s-au gasit sa loveasca cu pietre. V-ati gandit vreodata ca s-ar putea sa aveti nevoie de investigatii medicale sau ca v-ati afla in spitalul judetean unde , cateodata nu exista nici medicamente sa fese medicale si ati avea nevoie de aceasta aparatura??? Probabil ca pentru voi, cel mai bine e sa va duceti la Iasi sau la Cluj….

  7. Prostii dracului: Monitorul si Obiectiv au publicat acelasi material PLATIT de RECUMED. Tonomate de ziaristi, prosti, nu sunt in stare sa faca o investigatie. Vai de capul vostru, inchideti fituica asta de cacat. La fel si pt Obiectiv, care nu posteaza comentariile, tampitii dracului.

  8. De la revolutie incoace toata lumea e pusa pe inchis, pe darmat, pe vandut uzinele la fier vechi. Aceeasi atitudine este si in MONITORULUI, ziar care ar fi trebuit sa fie de partea Vasluienilor si in special de oamenii de afaceri din orasul asta de doi lei, dar separe ca pentru ei afaceri face doar Dna Iovita… Ar fi fost mult mai bine daca pacientii erau trimisi la Policlinica Arcadia din Iasi, banii ajungand astfel in mana unui arab… Cand cineva a ridicat standardele medicale in orasul asta, e cazul sa il inchidem. Nu cunosc pe nimeni din coducerea Teoclinik, dar de cate ori am fost acolo am fost tratat cu respect si m-am bazat pe analizele de acolo, nu cum pateau parintii mei, ca isi faceau la Vaslui analizele si ieseu rau, se panicau, iar cand se duceau la Iasi iesiau cu totul alte rezultate.

  9. De la revolutie incoace toata lumea e pusa pe inchis, pe darmat, pe vandut uzinele la fier vechi. Aceeasi atitudine este si in OBIECTIV, ziar care ar fi trebuit sa fie de partea Vasluienilor si in special de oamenii de afaceri din orasul asta de doi lei… Ar fi fost mult mai bine daca pacientii erau trimisi la Policlinica Arcadia din Iasi, banii ajungand astfel in mana unui arab… Cand cineva a ridicat standardele medicale in orasul asta, e cazul sa il inchidem. Nu cunosc pe nimeni din coducerea Teoclinik, dar de cate ori am fost acolo am fost tratat cu respect si m-am bazat pe analizele de acolo, nu cum pateau parintii mei, ca isi faceau la Vaslui analizele si ieseu rau, se panicau, iar cand se duceau la Iasi iesiau cu totul alte rezultate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.