Dupa blocuri suntem noi care te iradiem pe tine!

Pe la nceputul anului 2008, n primvar, Teoclinik Vaslui a adus la Vaslui un computer tomograf. Fiind primul din oras, evenimentul a fost marcat destul de vizibil, fiind tradus prin nevoia – ludabil, de altfel – de a oferi servicii medicale performante si de calitate ctre populatie. n scurt timp, aparatul a intrat „n pine”, desi nu avea toate avizele necesare. Teoclinik a semnat contracte si cu Casa Judetean de Asigurri de Sntate (CJAS) Vaslui, si cu Spitalul Judetean de Urgent, conform acestora, urmnd s furnizeze servicii de imagistic medical. Cu un amendament: la cererea de contractare nu a fost anexat autorizatia de utilizare, document eliberat de Comisia National pentru Controlul Activittilor Nucleare (CNCAN). De ce? Rspunsul este simplu: pentru c nu l aveau!

La computerul laudat… sa te duci cu sacul!

n luna iunie 2008, Teoclink a ncasat de la CJAS Vaslui o sum micut, 35 de milioane de lei vechi. De la Spitalul Judetean de Urgent, unitate pentru care a nceput s presteze servicii medicale cteva luni mai trziu, n septembrie, Teoclinik a primit alte 52 de milioane de lei vechi. Pn la sfrsitul anului 2008, Teoclink a ncasat 2,38 miliarde de lei vechi de la Spitalul Judetean si 2,35 miliarde de lei vechi de la CJAS. n 2009, sumele au crescut: Spitalul Judetean de Urgent a pltit ctre Teoclinik 4,48 miliarde de lei vechi, n timp ce CJAS-ul, 3,57 miliarde lei vechi. n sfrsit, anul trecut, alte 6,39 miliarde de lei vechi au intrat n contul Teoclinik (4,06 miliarde de la Spitalul Judetean de Urgent si 2,33 miliarde de lei vechi de la CJAS). Tragem linie si adunm: din iunie 2008 pn la sfrsitul anului 2010, 19,2 miliarde de lei vechi au ngrosat conturile patronilor de la Teoclinik.

Bani frumosi, dar cu ce pret?!

n adresa semnat de Borbala Vajda, presedintele CNCAN, sunt mentionate demersurile fcute de Teoclinik Vaslui pentru obtinerea autorizatiei de utilizare a computerului tomograf. Astfel, procedura de obtinere a autorizatiei de utilizare pentru instalatia radiologic de tomografie computerizat a demarat la data de 13.08.2010 (solicitarea nr. 119/ 12.08.2010 formulat de SC Teoclink SRL). Ulterior, dup ce Teoclinik a trimis o serie de completri la documentatia tehnic de autorizare, dar si n urma „evalurii de securitate radiologic, CNCAN a eliberat autorizat ia de utilizare nr. DC 130/ 2010, care a intrat n vigoare pe 13.10.2010”. Ce nseamn asta? Pe romneste, presedintele CNCAN confirm c, pn anul trecut, pe 13 octombrie, computerul tomograf de la SC Teoclink SRL Vaslui nu a fost sigur din punctul de vedere al securittii radiologice! Mai mult, neputnd functiona fr autorizatia de utilizare, computerul tomofraf a functionat n ilegalitate! Lucrurile sunt cu att mai grave cu ct aparatul este amplasat la parterul unui bloc de locuinte cu patru etaje. La ce pericole au fost expusi locatarii acestuia, dar si cei de la blocurile din jur, avnd n vedere densitatea mare de blocuri din zon?! La aceast ntrebare, numai un studiu specializat ar putea rspunde cu exactitate. Nou nu ne rmne dect s trecem n revist cteva dintre efectele expunerii la radiatii.

Ct de periculoase sunt radiatiile?

Razele X, anumite si radiatii X sau Roentgen, sunt din ce n ce mai utilizate n medicin pentru investigatii precum radiografia, radioscopia, mamografia sau tomografia computerizat. n doze mari, razele X pot fi periculoase pentru organism si nu trebuie efectuate dect atunci cnd sunt absolut necesare si numai dup ce s-au epuizat toate metodele de diagnostic neiradiante. „ADN-ul este tinta preferat a radiatiilor. Efectele lor pot s apar la intervale diferite, de la cteva ore, la ctiva ani. Organismul poate suporta dozele mici si unice, ns dozele mari produc deficite celulare si alterri functionale”, atrage atentia prof. univ. dr. Dragos Negru, seful Clinicii de Radiologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iasi, citat de evenimentul.ro. Radiatiile pot afecta pielea, ochii etc. Iradierea poate, de asemenea, s produc mutatii genetice sau s favorizeze aparitia cancerului. Riscul de a dezvolta cancer n urma expunerii la radiatii este destul de mic, dar, potrivit specialistilor, el nu trebuie exclus. Efectele iradierii depind de mai multi factori: doza de radiatii, frecventa expunerii, organul expus, dar si vrsta pacientului. Embrionul uman si copiii, de exemplu, sunt foarte sensibili la radiatii, existnd riscul ca ele s le influenteze dezvoltarea. Tomografia computerizat (CT) este cea mai iradiant investigatie medical, dar totodat si cea mai complex dintre toate, fiindc numrul de informatii obtinute este semnificativ mai mare dect n cazul celorlalte. Doza de radiatii rezultat n urma unui CT toracic sau de pelvis este de 4-8 mSv, n timp ce o tomografie complet a corpului uman, care se efectueaz de obicei n cazul pacientilor cu traumatisme multiple, ajunge la o doz de 10-12 mSV, potrivit specialistilor americani. Pentru a reduce gradul de iradiere a pacientului, este recomandat ca tomografia s fie efectuat pentru dou, cel mult trei segmente ale corpului: torace si abdomen sau abdomen si pelvis, iar n cazul coloanei vertebrale, nu mai mult de trei vertebre. „Exceptie de la aceast regul fac pacientii oncologici, n cazul crora beneficiile diagnosticului sunt considerabil mai mari dect riscurile”, mai precizeaz prof. dr. Negru. Gravidele, pe ntreaga perioad a sarcinii, nu trebuie expuse la radiatii.

16 COMENTARII

  1. bai fratilor voi va da-ti seama cine sunt patronii de la TEOCLINIK si cine ne maninca banii nostri?EEEEEL traficant de carne vie EEEEEEA ce sa mai vb. o mare mafioata.cred ca v-am spus totul.Ce daca a venit si alta clinika daca e asa de serioasa de ce ii e frica?AAAAAAAAAAAA,ca vine controlul peste ea sa-i descopere toate neregulele /Mai bine si-ar vedea de treaba ei pina nu ne unim sa na ducem sa ne dea toti banii care-i datoreaza .Camdeodata oprim masinile in trafic dupa care mergem peste ea.Sa vedem daca atunci mai este tare in gura Pacat de acei medici seriosi si buni ca s-au coborit la nivelul lor .Acolo e o fabrica de bani murdari daaaaaaaaaar gata s-a zis cu voi

  2. hai sa facem schimb de apartamente dak iti place mai mult aici.Si-asa suntem inconjurati de tot felu de subastante nocive ,si=asa mancam numai alimente cu E-uri ,acuma ma mai gandesc ca mai traiesc si cu radiatiile sub mine >ma imbolnaveste numai gandul!
    Mai bine ia si te informeaza si-ai sa vezi ca astfel de aparate se instaleaza in locuri mai putin populate, nu in blocuri de locatari!!! Da, aceasta clinica este o binefacere pentru Vaslui, dar ca sa insanatosesti pe unii, nu trebuie sa-i imbolnavesti pe altii !!!!

  3. cred ca te-a iradiat pe tine cred, ca de asta scrii asa de prost, mai bine scrii niste povesti poate au succes mai mare, cu articolele astea te faci de ras…

  4. Banu jos frate ,pe noi locatarii blocului ne deranjeaza clinik si cand vine vorba de locurile de parcare .nu mai ai unde sa parchezi masina din cauza lor .ne-au invadat sufletu :)) pt un banner lipit pe bloc sau o antena satelit ,se platesc bani grei daramite pt un tomograf .sa marce banu Botezatu de Vaslui ,ca are de unde slava domnului .dak nu o sa parchez exact pe unde intra ambulanta .exact acolo am sa parchez ,io=te asa

  5. Nu este singura neregula……O chitanta pentru un anumit serviciu medical la Teoclinic a fost decontata dublu sau triplu la CJAS VASLUI……VERIFICATI si veti constata unde se duc banii vasluienilor!!!!!

  6. Asta sa fie singura neregula?Dar oare Avizul de utilizare de la OTDM pentru aparatura veche si noua de LABORATOR ANALIZE MEDICALE il are? Oricum din 2008 de cand a intrat pe piata medicala numai scandaluri si nemultumiri a declansat. Duce prea mult grija altora fara a vedea „barna” din ochii lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.