Divort ieftin si rapid

Cuplurile care au hotrt s se despart pot obtine un certificat de divort n numai 30 de zile. Cu 500 de lei n buzunar, cele dou prti se prezint n fata unui notar public pentru a formula o cerere prin care solicit divortul. Dac sotii struie n aceast optiune, notarul elibereaz un certificat de divort, care va fi transmis la starea civil la care s-a ncheiat cstoria. De mentionat c desfacerea cstoriei n fata notarului nu se poate realiza prin procur (mandat de reprezentare).

Cu doar 500 de lei, fr TVA, un cuplu poate divorta n fata notarului public. Aceasta este taxa stabilit printr-un ordin al Ministrului Justitiei, urmnd ca ea s fie perceput de notarii publici. Conform noilor modific ri legislative, procedura divortului se aplic nu numai de birourile notariale, ci si de institutiile de stare civil. Divortul pe cale amiabil se poate face n cazul n care nu exist copii minori si cu acordul ambelor prti. Traian Claudy Irimia, vicepresedintele Camerei Notarilor Publici Iasi – Sucursala Secundar Vaslui, a precizat c a fcut o adres ctre Starea civil n vederea unificrii cuantumului taxelor pe speta divorturilor. Ne dorim ca si primriile s se alinieze cu noi. Avem aceleasi proceduri si termene si ar trebui ca si taxele s fie identice ntre birourile notariale si Starea civil, a spus Irimia. Procedura de obtinere a unui certificat de divort exte extrem de simpl. Notarul nregistreaz cererea pentru divort si, n cazul n care prtile struie n dorinta de a divorta, notarul elibereaz un certificat de divort. Aceast operatiune se deruleaz n termen de 30 de zile. Ulterior, notarul comunic acest certificat pentru a fi nregistrat la oficiul de stare civil care a eliberat certificatul de cstorie. De asemenea, acest certificat de divort este transmis si la Registrul Unic al divorturilor, pentru a fi nregistrat. Acest termen de 30 de zile este cea mai scurt procedur care poate fi derulat la un divort. Practic, prtile divorteaz de comun acord n fata notarilor: se semneaz cererea si, apoi, certificatul de divort. Trebuie stiut faptul c la notarii publici nu se accept procuri (mandat de reprezentare), pentru a putea divorta, a explicat Irimia.

Mai multe divorturi

Recesiunea economiei, cu tot arsenalul ei de probleme, a bgat n criza si viata de cuplu. Vasluienii nu se mai nghesuie la starea civil s-si jure credint pe viat, iar numrul divorturilor creste alarmant, de la o lun la alta. Potrivit datelor Directiei Judetene de Statistic Vaslui, n primele zece luni ale anului trecut, miscarea natural a populatiei descrie un haos total, pe fondul dezintegrrii valorilor familiale. Astfel, divorturile sunt pe un trend cresctor nc din prima parte a lui 2010, cu un vrf spre sfrsitul anului. Dac n luna martie 2010, nu mai putin de 100 familii vasluiene au divortat, n august, numrul cuplurilor care au pus punct relatiei a crescut la 103. n total, n perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2010, n judet ul Vaslui s-au pronuntat 799 divorturi. n ultima perioad, am constatat c numrul cererilor de divort a crescut foarte mult. Unul din motivele pentru care cuplurile decid s se despart este si plecare n strintate a unuia dintre soti, a artat Irimia.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.