COADA UMILITILOR

Reforma asistatilor social este implementat cu succes la Agentia Judetean pentru Ocuparea Fortei de Munc Vaslui. Cum? Sute de persoane asteapt n ger o nenorocit de adeverint pentru c, n interioarul agentiei, cei ctiva salariati sunt evident depsiti de volumul de munc. Oficial, scopul acestui balamuc este eliminarea coruptiei la acordarea a venitului minim garantat. n practic, singurul efect al complicatiilor birocratice este descurajarea cettenilor s mai solicite sprijin financiar de la stat.

Prostiile legislative ale Guvernului Boc nu mai nceteaz. Pentru a „reforma” domeniul asistent ei sociale si a elimina din sistem cazurile de coruptie, se experimenteaz tot felul de metode. Astfel, de cteva zile, beneficiarii venitului minim garantat au intrat n acest malaxor cinic, btaia de joc fiind total. n frenezia tierii de fonduri, guvernantii au operat o serie de modificri legislative care nu fac dect s umileasc familiile srace. Dac, pn anul trecut, beneficiarii Legii nr. 416/2001 trebuiau s fac dovada c nu au refuzat un loc de munc la trei luni, din acest an, dovada se face lunar. Practic, membrii familiilor srace trebuie s alerge n fiecare lun dup o amrt de adeverint care s ateste c nu au refuzat o slujb. Prin intermediul aceleiasi adeverinte, asistatul justific la primria de care apartine faptul c nu a refuzat nici un curs de calificare. Bulibseala este si mai mare dac lum n calcul c aceast adeverint trebuie obtinut de fiecare membru al familiei: sot, sotie, si copii cu vrsta peste 18 ani. Doar femeile care au n ntretinere copii sub vrsta de 7 ani scap de corvoada drumurilor. Dup ce primesc documentul, persoanele n cauz merg la primria din localitate, unde on predau n vederea primirii sprijinului financiar.

nghetati si flamnzi

Ieri, nc de la primele ore ale diminetii, n fata sediului AJOFM Vaslui se ddeau adevrate lupte pentru prinderea unui loc la rnd. Pe un frig cumplit, peste 200 de vasluieni si blestemau zilele. „Eu sunt pe drum de la ora cinci, am venit de la Miclesti. Dac m pun s vin lunar… mai bine renunt”, ne-a spus un cettean. Un alt asistat, aceeasi nemultumire: „Am venit de la Tanacu si nu cred c am s intru azi s mi iau adeverinta. Oricum, nu ne ofer niciun loc de munc. Nu avem niciun venit, cu ce s pltim drumul? De ce nu vin n comun?!”, se ntreba, ieri, un alt vasluian. Pn la aceast dat, la AJOFM Vaslui s-au procesat doar 1.700 de adeverinte. La Agentie sunt arondate comunele din jurul municipiului Vaslui. „Anul trecut, cnd aceste adeverinte se eliberau o dat la trei luni, se mergea n localittile respective si eliberam documentele necesare”, a precizat Laura Toporscu, purttor de cuvnt la AJOFM Vaslui.

Banii vin de la Guvern

ncepnd cu 1 ianuarie, Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale Vaslui face pltile beneficiarilor Legii nr. 416. n consecint, plata acestui drept si fondurile necesare se vor asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii. Banii vor ajunge la familiile srace prin intermediul mandatelor postale sau vor fi virati n contul bancar al beneficiarilor. Sprijinul financiar va fi ridicat de titularul fiecrei familii care primeste ajutor social. Stabilirea dreptului la ajutorul social se va realiza, n continuare, de ctre primari, prin dispozitie bazat pe cererea si documentele doveditoare depuse de solicitant, precum si n baza anchetei sociale pe care o face serviciul de specialitate. n decembrie 2010, la nivelul judetului Vaslui au beneficiat de venit minim garantat 12.536 de familii, cuprinznd un numr de circa 36.000 de beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.