Ct te costa sa te tratezi n strainatate?

Pacientii romni asigurati n Romnia se pot trata n alte tri ale Uniunii Europene si asta pentru c exist dou tipuri de servicii decontate. n plus, pacientii pot avea acces si la interventii care nu sunt posibile n tar.

Statul romn deconteaz tratamentul romnilor n strintate n functie de mai multe criterii. Astfel, prin CNAS este decontat tratamentul celor care cltoresc. n acest sens, exist un card european de sntate care este valabil sase luni. Ce poti deconta cu el? Vei beneficia de asistent medical de urgent pe baza acestuia. n acelasi timp, Ministerul Sntatii are un program special pentru interventiile extrem de grave pentru care nu exist tratament n Romnia. Exist si posibilitatea ca pacientul s-si plteasc tratamentul si spitalizarea ntr-una din clinicile din strintate, si apoi statul s-i deconteze banii. ns i se deconteaz doar suma aferent unor servicii medicale din Romnia. Potrivit Ziarului Financiar, n 2009, statul a cheltuit circa 37,2 milioane lei (8,7 milioane euro) pentru decontarea de servicii medicale n strintate.

Tratamente care nu pot fi efectuate n tara

Dac suferi de boli grave si trebuie s suporti o interventie care nu poate fi realizat n tar, exist formularul E122, care poate fi obtinut de la Casa de Asigurri de Sntate de care apartii. Pentru a beneficia de formularul E112 care ti asigur tratament gratuit n spatiul european ai nevoie de:
cerere
copie dup actul de identitate
dovada calittii de asigurat
dosarul medical (recomandare medical, raportul ntocmit de un medic dintr-un spital universitar sau judetean din care s rezulte diagnosticul si faptul c serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat n timp util n niciuna dintre unittile sanitare din tar)
confirmarea scris din partea unittii sanitare din statul UE sau al Spatiului Economic European n care se va efectua tratamentul.
n plus, ai grij ca serviciile pe care le ceri s se afle n pachetul de care beneficiezi n calitate de asigurat al sistemului de asigurri sociale de sntate din Romnia. Ce faci dac tratamentul de care nevoie nu se ncadreaz n pachetul autohton de servicii medicale? Ministerul Snttii desfsoar un Program National de Tratament n Strin tate, prin care romnii pot beneficia de anumite investigatii care nu pot fi efectuate n tar.

Servicii medicale acordate asiguratilor pe teritoriul altor state

Potrivit informatiilor de pe siteul CNAS, persoanele asigurate n sistemul de asigurri sociale de sn- tate din Romnia, aflate pe teritoriul statelor cu care Romnia a ncheiat documente internationale cu prevederi n domeniul snttii, beneficiaz de servicii medicale pe teritoriul acestor state. n ceea ce priveste rambursarea cheltuielilor serviciilor medicale, aceasta este efectuat de casele de asigurri de sntate prin intermediul CNAS.

Exemple de servicii decontate

serviciile medicale de urgent
serviciile medicale acordate persoanei bolnave pn la diagnosticarea afectiunii (anamnez, examen clinic, examene de investigatii paraclinice)
tratamentul medical, chirurgical si unele proceduri de recuperare
prescrierea tratamentului necesar vindecrii, inclusiv indicatiile privind regimul de viat si munc, precum si igieno-dietetic.
Atentie, tratamentele sunt decontate la valoarea serviciilor medicale din tar. Astfel, desi veti plti de exemplu 1.400 de euro pentru o zi de spitalizare n Austria, n Romnia veti primi doar contravaloarea unei zile de spitalizare local care cost, la Spitalul Colentina din Capital, spre exemplu, 294 de lei. Dac te muti n alt tar, dar esti asigurat n Romnia, CNAS ti va deconta asistenta medical pe baza unor formulare.

Ct costa o asigurare medicala n afara tarii?

Dac dispui de lichiditati, atunci poti s-ti faci o asigurare medical n afara trii, iar clinicile respective ofer diverse servicii pentru pacien- tii internationali, de la tratament dentar pn la transplant de organe. De exemplu, asiguratorul Bupa, din Marea Britanie, are abonamente pentru pacientii internationali. Poti s-ti rezervi consultatia prin e-mail sau prin telefon. n ceea ce priveste costul unui astfel de serviciu, clinica ofer mai multe tipuri de abonament. De exemplu, abonamentul Worldwide Medical Insurance acoper tratamente n valoare maxim de 31.250 de euro, dar nu acoper costurile unui eventual transplant. Dac aveti nevoie de un eventual transplant sau tratament pentru cancer, atunci te mai cost nc 62.500 de euro. De asemenea, dac pltiti tratamentul la una din cele 7.500 de clinici cu care Bupa are un acord ncheiat, veti primi banii napoi n circa zece zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.