Cadrele didactice continua sa plece din sistem

De la nceputul anului scolar 2010-2011 si pn la finele lunii decembrie, 85 de cadre didactice din judet au solicitat concediu fr plat pentru a-si putea gsi un loc de munc mai bine pltit n strintate sau pentru continuarea studiilor. Ca urmare, si procesul educational din multe scoli este afectat de exodul profesorilor.

Pentru a putea pleca la munc n strintate, tot mai multe cadre didactice si iau concedii fr plat. Msura este legal si le permite acestora s-si pstreze locurile de munc n timp ce cstig bani n cu totul alte domenii de activitate. De la nceputul anului scolar 2010-2011, Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui a aprobat solicitrile de concediu fr plat pentru 85 de dascli din ntreg judetul (numr valabil pn n data de 20 decembrie 2010). Iar anul scolar este departe de a se ncheia… Cum reducerea salarial cu 25%, tierea sporurilor, nedecontarea navetei, neachitarea celor 100 euro pentru materiale didactice si multe alte neajunsuri continu s-i nemultumeasc pe dascli, cel mai probabil c si n lunile urmtoare vom asista la un val de astfel de solicitri. „Asa este. n jur de 85 de cadre didactice au solicitat concediu fr plat si li s-a aprobat. Au plecat fie pentru a-si completa studiile, fie din motive personale. n perioada n care sunt n concediu, orele lor sunt preluate de cadre didactice suplinitoare, de obicei calificate. Oricum, unora dintre ei le-a expirat concediul aprobat si au nceput s se mai ntoarc la cated”, nea spus profesorul Vasile Ursanu, inspector scolar general adjunct n cadrul ISJ Vaslui. De mentionat c, pe parcursul anului 2009, au fost aprobate solicitrile de concediu fr plat a 58 de cadre didactice din judet. Dintre acestea, 17 au fost pentru specializare (studii postuniversitare) si 41 pentru nevoi personale.

1 COMENTARIU

  1. Asta nu-i o solutie!
    Unii profesori pleca „pe-afara ” sa-si ajusteze veniturile si-n tot acest timp , sistemul are obligatia sa-i pastreze postul 2 ani! Cand se-ntoarce….sa fim seriosi..ce randament sa aiba?! Doar mai vine vre-un semestru sau chear mai putin , atat cat sa mai poata rezerva postul – inca 2 ani! Si-n tot acest timp o multime de absolventi (si nu ma refer la cei care au absolvit facultatea pe malul Cacainei) sunt incadrati cel mult la plata cu ora! Norma celor care pleaca sezonieri pe-afara este acoperita de profesori cu alte specializari sau profesori pensionari! De ce sa ne ascundem dupa visin?! Posturile respective nu sunt scoase la concurs iar elevi…”mama lor” ce-or intelege-i treaba lor! Totul pentru ” timpul trece , leafa merga, ei cu drag chiulesc”! Daca tot nu le place meseria sa lase macar locul liber pentru cei care au vointa sa faca ceva! Mama lor de „incurca lume”! Daca si-au gasit vocatia in a fi menajere s-o faca macar pe asta cu toara responsabilitatea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.