Avalansa de pensionari anticipate

Pensia anticipat a devenit colacul de salvare pentru foarte multi vasluieni. n numai dou zile, la Casa de Pensii Vaslui au fost accesate 70 de cereri. Spre comparatie, n ianuarie 2010, au fost contabilizate doar 41 de dosare. Avalansa de solicitri vine dup ce, n perioada iulie – decembrie 2010, pensionrile nainte de termen au fost sistate. Odat cu relansarea pensiei anticipate, noua lege este mult mai restrictiv. Penalizarea de 45% din cuantumul pensiei se aplic pentru toat perioada de anticipare, indiferent de vechimea n munc.

Vasluienii se nghesuie la Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui pentru a se pensiona anticipat. n numai dou zile, functionarii institutiei au nregistrat 70 de cereri n vederea pensionrii anticipate si anticipate partial. Spre comparatie, n cursul lunii ianuarie a anului trecut, la CJP Vaslui au fost accesate numai 41 de dosare de pensionare anticipat. Valul masiv de solicitri de pensionare anticipat vine dup ce, n perioada iunie – decembrie 2010, acest tip de pensie a fost anulat. Odat cu intrarea n vigoare a noii legi, persoanele care ndeplinesc conditiile prevzute de actul normativ au din nou posibilitatea de a solicita pensie anticipat. De altfel, la nivelul judetului Vaslui, iesirea la pesia anticipat este foarte cutat, din n primul rnd din cauza situatiei economice precare. Multe persoane n vrst rmase fr un loc de munc nu mai au nicio sans de angajare si unica solutie de supravietuire rmne pensia anticipat. Potrivit datelor CJP Vaslui, n primele cinci luni ale anului trecut au fost nregistrate 329 de dosare, dup cum urmeaz: n ianuarie – 41 de dosare, n februarie – 56, n martie – 53, n aprilie – 39 iar n mai – 140 de dosare. n perioada similar a anului 2009, au fost nregistrate 287 de cereri, dup cum urmeaz: n ianuarie – 54, n februarie – 50, n martie – 67, n aprilie – 49 iar n mai – 67 de dosare. Potrivit actualei legislatii, pensia anticipat partial se acord cu cinci ani naintea vrstei standard de pensionare persoanelor care au vechimea n munc complet. Pensia anticipat simpl se acord cu cinci naintea vrstei standard de pensionare persoanelor cu stagiu complet de cotizare, plus opt ani de vechime. La nivelul judetului Vaslui, majoritatea pensiilor anticipate sunt partiale, pensia anticipat simpl acordnduse n numai dou trei cazuri lunar.

Penalizari aspre

Chiar dac noua legislatie prevede posibilitatea pensionrii anticipate, comparativ cu anii precedenti, conditiile de acordare sunt mai restrictive. Este vorba despre cuantumul penaliz rii care se aplic la valoarea total a pensiei. Conform noii legi, procentul de penalizare este determinat numai de numrul de luni de pensie anticipat. n vechea lege, pe lng perioada de anticipare, penalizarea era influentat si de stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet, care scadea valoarea penalizrii. Astfel, n 2010, cea mai mare diminuare a pensiei a fost de 30%, iar cea mai mic, de 0,25%. Spre exemplu, o persoan nscut n luna octombrie 1955, care iese la pensie anticipat n luna ianuarie 2011, pentru a nu primi penalizare, trebuie s aib o vechime de 38,3 ani. n caz contrar, persoana n cauz va fi penalizat din cuantumul pensiei cu 45%, pn n anul 2016. n vechea legislatie, penalizarea era administrat doar pentru perioad de vechime lips, adic trei luni.

Noi termene de depunere a dosarelor

O alt modificare a legislatiei se refer la modalittile de depunere a documentatiei n vederea pensionrii anticipate. Astfel, solicitantii pot depune cererile de pensionare la CJP Vaslui sau la Casa Local de Pensii Brlad doar n monetul ndeplinirii conditiilor. Spre exemplu, dac o persoan este nscut n data de 17 a lunii, trebuie s vin n aceeasi zi s depun dosarul. n cazul cnd aceast zi cade ntr-o smbta sau duminic, cererea trebuie depus n urmtoarea zi lucrtoare. Pn la nceputul anului curent, viitorii pensionari puteau depune cererile de pensionare anticipat cu 30 de zile naintea ndeplinirii condit iilor de pensionare. La nivelul judetului Vaslui, valoarea medie a pensiei anticipate simple este de 808 lei, iar cuantumul pensiei anticipate partial este de 643 lei. n luna ianuarie 2011, vrsta standard de pensionare este de 59 ani la femei si de 64 ani la brbati.

1 COMENTARIU

  1. Am si eu o intrebare: de unde ati scos chestia cu varsta standard de pensionare ca fiind in luna ianuarie 2011 64 de ani pentru barbati, in conditiile in care in noua lege se modifica tabelul cu privire la varsta standard de pensionare, si nu se mai regaseste cel din legea veche

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.