Adio, caldura!

SC Termica Vaslui este pe punctul de a opri furnizarea cldurii. Pentru c ncasrile pe luna decembrie sunt extrem de mici, societatea risc s intre ntr-un blocaj total cu furnizorii de utilitti. Practic, de la 200 apartamente, casierii au reusit s colecteze numai 200 lei! n acest ritm, centralele din 13 Decembrie, Confectii si Vidin risc s fie nchise n orice moment. Nici stergerea penalittilor nu are succes: dintr-un total de 130 miliarde lei vechi, au fost stinse penalitti de numai 20 miliarde lei.

SC Termica SA Vaslui este pe cale s sisteze furnizarea cldurii n municipiul resedint de judet. Dup ce a fcut eforturi considerabile s pun n functiune sistemul centralizat, societatea de termoficare este n impas. ncasrile pentru energia termic furnizat n luna decembrie merg foarte prost, cu consecinte extrem de negative pentru activitatea curent. Practic, neplata facturilor oblig conducerea Termica s adopte msuri radicale, care pot merge pn la nchiderea tuturor centralelor de cvartal. Exist riscul s nchidem de tot furnizarea cldurii. Lipsa ncas riilor de la populatie este pe punctul s ne arunce ntr-un blocaj total n relatia cu furnizorii de utilitti: gaze, ap, energie electric, a precizat Dnut Chirvase, directorul SC Termica SA Vaslui. Un exemplu al modului n care abonatii la sistemul centralizat achit serviciile de care beneficiaz se ntlneste n mai multe puncte ale municipiului. Astfel, de la asociatiile de proprietari nr. 6 si 7, din zona Vidin, ncasrile pe luna decembrie sunt de numai 200 lei! Mai mult, la cele patru blocuri din zona Bolintineanu, colectrile fcute la casieriile Termica sunt de 0 lei. Practic, pentru facturile curente pe luna trecut, de la 200 apartamente bransate la sistem s-a ncasat suma de 200 lei! Noi am oprit furnizarea de cldur n aceste apartamente, iar dac pltesc facturile, le dm drumul la cdur, a spus Chirvase. n acest moment, SC Termica mai nclzeste 1.450 de apartamente, de la nivelul municipiului Vaslui. Este vorba despre apartamente din zonele Confectii, Vidin, 13 Decembrie si la blocurile care au montate centrale proprii: blocul ANL, bl. 311, bl. 220, bl. 40G si bl. 363.

Serviciile trebuie platite!

Daniel Neacsu, viceprimarul municipiului Vaslui, este ct se poate de transant: nu poti beneficia de un serviciu fr s pltesti. Din punctul de vedere al Prim- riei, nu avem nici o datorie la Termica. Subventiile au fost achitate pn la ultimul leut. Abonatii au beneficiat de cldur si este normal s plteasc facturile. Furnizorii de gaze, ap, energie electric sunt societti si nimeni nu te asteapt. n momentul n care lum ceva, trebuie s pltim, a artat Daniel Neacsu. Cum Termica nu mai are alte surse de venit dect banii ncasati de la clienti, recuperarea acestora este singura alternativ de sustinere a activittii societtii. Pentru luna decembrie, Termica Vaslui are de primit de la abonati 1,5 milioane de lei pentru energia termic furnizat (1.100 de gigacalorii). Pentru aceeasi lun, valoarea total a ajutoarelor pentru nclzirea lucuintei este de 503.600 lei. Pentru o ct mai bun ncasare a facturilor, societatea de termoficare a lipit anunturi la fiecare scar de bloc, prin care invit cettenii s-si achite datoriile. Pe lng cele trei casierii fixe din municipiu, alti sapte casieri sunt prezenti n teren, pentru a face ncasrile curente de la populatie.

Datorii de miliarde

O alt problem cu care se confrunt SC Termica este recuperarea debitelor de la populatie. n total, penalittile la populatie se ridic la suma de 130 miliarde de lei vechi, iar restantele la energia termic consumat sunt n jur de 50 miliarde de lei vechi. Pn la aceast dat, au fost depuse 1.340 de dosare de stingere a penalittilor de ctre clientii SC Termica, fiind anulate penalitti de 20 miliarde lei vechi. Pentru stingerea integral a penalittilor, conducerea Termica asteapt ca restantierii s depun aproximativ 7.200 de dosare.

2 COMENTARII

  1. La cat de veche e reteaua voastra de tevi mai bine ne lasati sa ne punem centrale ca si pana acum sincer vindetiva tevile la fier vechi cum au facut toti marii angajatori din Vaslui ca aici nimic nu mai merge.EU unu nu vreau caldura voastra si asa cand am avut de la voi ma-ti jupuit pe nedrept de bani si deoarece erati protejati de o gramada de clauze degeaba mergeam la judecata.Asa ca numai de bine.Vreti bani multi pe servicii de nimic nu vedeti ca majoritatea blocurilor sunt pline de apa la supsol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.