Basescu, nu uita, Armata nu-i a ta!

Ieri, n cadrul unui miting de protest desfsurat n fata Prefecturii, rezervistii vasluieni i-au sanctionat dur pe initiatorii recalculrii pensiilor, cernd demisia Guvernului Boc. Perfect aliniati, fostii militari au scandat minute n sir Demisia! si Unitate!. Rezervistii i someaz pe guvernanti s nceteze imediat procedurile de aplicare retroactiv a Legilor 119 si 263/2010.

„Bsescu nu uita, armata nu-i a ta!”. Aceasta a fost cea mai scandat lozinc la mitingul cadrelor militare n rezerv din judetul Vaslui. Actiunea de protest a avut loc ieri, ncepnd cu orele 10.00, cnd n jur de 150 de militari disponibilizati din Vaslui, Brlad si Husi au mrslui pe strzile municipiului Vaslui. Cadrele n rezerv din toate structurile militarizate (Armat, Interne, Jandarmerie, Pompieri, SRI) au protestat mpotriva recalculrii pensiilor si a transformrii fostilor militari n asistati social. Punctul terminus al marsului a fost Piata Civic unde, ncepnd cu orele 10.30, s-au scandat lozinci mpotriva Guvernului Boc si a presedintelui Traian Bsescu. „Demisia!”, Veniti cu noi, Armata e cu voi!”, „Unitate!”, „Hai s dm mn cu mn/Cei cu inima romn/ S strpim hora hotiei/Pe pmntul Romniei”. n timpul mitingului, reprezentantii militarilor n rezerv din cadrul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) Vaslui au citit o scrisoare deschis adresat presedintelui Traian Bsescu. De asemenea, protestatarii au transmis si un ultimatum, care a vizat o parte din membrii Cabinetului Boc. O delegatie a rezervistilor a depus documentele la Prefectura Vaslui, reprezentantii Guvernului promitnd c acestea vor fi trimise la Bucuresti.

Pensii taiate cu 80%

Ioan Zamfir, presedintele SCMD Vaslui, a spus c pensiile militarilor din judetul Vaslui au sczut ntre 40 si 80%. Liderul rezervistilor a precizat c din cei aproximativ 400 de membri ai sindicatului, doar la doi le-a crescut pensia cu 50 de lei, restul pensiilor fiind sczute. „Nu m doare c mi-au fost luati acesti bani, ci faptul c am fost trti n aceast mocirl si suntem mintiti n fiecare zi. Onoarea la militari nseamn ceva! De la o pensie de 2.809 lei, dup recalculare, am mai primit 1.224 lei. Sunt locotenent colonel n rezerv si am 20 de ani lucrati n grupa I de munc”, a spus Ioan Zamfir. Liderul rezervistilor vasluieni a adugat c, dac Guvernul nu va sista recalculare, militarii vor merge n Justitie pentru a-si obtine drepturile. Un al militar n rezerv ne-a spus c pensia lui a fost tiat cu 70%. „Mi se pare anormal. Noi toti suntem vinovati de aceast situatie, pentru atitudinea las. Toate categoriile profesionale nu au actionat unitar si am lsat s se ncalce democratia pentru care am luptat”, a spus rezervistul. Un alt militar ne-a spus c n 1989 a fost narmat pn n dinti si a iesit n strad pentru a apra poporul. „Stiam c Ceausescu este parsiv, dar mai parsiv este Bsescu. Am luat 32 milioane de lei vechi mit ca s trec n rezerv, iar dac nu fcem cerere de trecere n rezerv, urma s primesc o mit mai mic. Am lucrat 21 de ani n conditii deosebite si am o pensie de 1.207 lei”, a spus el. Un alt fost cadru n armat, aceeasi nemultumire. „Am participat la constructia Casei Poporului, la Canal, la Transfgrsan. Au bgat zzanie ntre cadrele militare cu vechime si vechime incomplet, ntre ofiteri si subofiteri. La urma urmei, nu este vorba numai de bani; au vrut s ne dezbine”, a spus acesta.

Ultimatum
Adresat domnilor Emil Boc – Premier
Gabriel Oprea, Traian Igas, Ioan Botis, Ctlin Marian Predoiu, Gheorghe Ialomitianu – ministri
George Maior- Director SRI.
Domnilor,

Art. 15, al. 2 din Constitutia Romniei prevede c „Legea dispune numai pentru viitor”, fapt confirmat de 8 decizii ale Curtii Constitutionale, din care enumerm Decizia 375/2005 si Decizia 120/2007. n acest temei, v somm s ncetati imediat procedurile de aplicare retroactiv a Legilor 119 si 263/2010. De asemenea, v somm s anulati HG 735/2010, care excede Legea, proclam prin art. 11 suprematia executivului asupra puterii judectoresti si a fost suspendat, definitiv si executoriu, prin Hotrrea Curtii de Apel Cluj nr. 338/2010 si irevocabil prin Decizia nr. 38/07.01.2011 a CCJ. Pe acest temei, v somm s anulati hotrrile ilegale ale MApN, MAI si SRI de emitere de noi decizii de pensii si de continuare a „recalculrii” si s acceptati asumarea abaterii de natur penal si rspunderea ministrilor vinovati. V somm ca, n luna februarie, toti cei afectati de aplicarea ilegal a HG 735/2010 s-si primeasc pensia ntreag si diferenta fat de suma primit n luna ianuarie, care poate fi considerat un avans. V somm s acceptati si plata despgubirilor pentru cei afectati psihic de aceast operatiune ilegal si a celor solicitate de urmasii persoanelor decedate din acelasi motiv (…)”.

4 COMENTARII

  1. Daca militarii sunt privilegiati,tu de ce nu mergi la armata? Nu te opreste nimeni! Fa-o repede si peste 30 de ani vei primi si tu o pensie nesimtita! Activitatile sunt facultative! N-ai treaba cu instructia, cu poligoanele, cu aplicatiile, cu tragerile pe timp de noapte, uneori la -15grade sau pe ploi mocanesti de toamna! Ai dreptul la vacante, de cate 6 luni, in Afganistan, Irak, Somalia, Bosnia, Albania-”ALL INCLUSIVE”, totul moaca, ba chiar esti si platit!. Pentru distractie, adrenalina,divertisment, in unele din aceste pachete de vacanta intra cate un glonte sau o schija, o mina antipersonal, o incarcatura exploziva artizanala…un sicriu de plumb, avansare in grad, onoruri militare, sobor de preoti !
    Daca tu, din diverse motive, nu mai poti intra in sistemul militar, fa-i chiar cu forta un bine copilului tau(el e minor si nu-si da seama ce bine vrei sa-i faci) si trimite-l, la 14 ani, la un liceu militar, iti sugerez Cimpulung Moldovenesc! Patru ani tu nu vei avea nicio grija …..STUPIDITATEA SI INVIDIA NE FAC VIATA AMARA …..AMARA……In rest numai de bine …

  2. pensionarii de azi sunt salariatii de ieri; cu ei statul a incheiat niste contracte in urma carora el,statul,a facut niste angajamente si promisiuni pe care s-a obligat sa le indeplineasca chiar si in fata mai marilor lumii. nu cred ca vreo unul a incheiat un contract cu mine si eu nu am promis nimanui „marea cu sarea”. statul roman s-a folosit de acesti oameni cat erau in putere.ei ,oamenii s-au achitat ,mai mult sau mai putin ortodox , de obligatii fata de stat,acum statul trebuie sa-si onoreze partea lui de promisiune. daca base ,care, pana mai ieri, a promis cate in luna si stele la toata lumea,acum nu-si poate indeplini promisiunile e cazul sa lase locul liber. pensionarii au afirmat(ce-i drept numai la modul declarativ) ca nu micsorarea pensiilor ii deranjeaza mai tare ,cat minciunile,prostia,hotia si nesimtirea. cred ca a inteles „dida”!

  3. felicitari pensionarilor! dovedesc ca au simt civic si nu sunt dispusi sa ajunga la mila guvernantilor. poate ei vor salva ce a mai ramas de salvat. tinerilor le curge prin vene suc,cafea sau alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.