Cine, ce, de ce si (mai ales) cu ce?!

Record absolut al primarului Constantin Constantinescu n materie de conferinte de pres: putin sub patru minute, ns suficient pentru a le preda jurnalistilor lectii despre cum s si fac meseria. Profesorul, chiar primarul Constantinescu.

Lectia unu: cine?
Suprat, asa a venit, ieri, primarul Constantin Constantinescu la conferint a de pres sptmnal.

Lectia doi: ce?
Edilul a punctat, pertinent, scopul ntlnirii cu reprezentantii presei locale. „Bun ziua! Mai nti de toate, tin s v multumesc c ati venit din nou la conferinta de pres. Am reluat sedinta de astzi, desi, initial n-am vrut, pentru c n-am vesti noi, deocamdat, care s intereseze populatia si nici pe… mogulii de la Vaslui, dac tot m zgndriti cu chestia asta. Vreau s v spun doar att: dup prerea mea, unul din cele mai importante momente, cel putin de cnd sunt eu primar, de sase ani de zile, s-a ntmplat atunci cnd, dup vreo treipatru luni de studii, de cercetri pe care firma care-a cstigat licitatia pentru Strategia de Dezvoltare a Brladului le-a fcut, concluziile care sau prezentat au fost foarte importante, poate cele mai importante din viata orasului, ntr-un anumit fel. De ce? Pentru c acolo se prezenta ca o radiografie situatia la zi a Brladului, care este asa cum este. Si probabil c stiti lucrul sta! Dar, citind acolo, ati fi avut si niste date concrete, cifre si asa mai departe, statistici”, a declarat primarul Constantinescu. Observatie: ntelegem, asadar, c evenimentul despre care a fcut primarul vorbire a fost unul extrem de important, chiar vital, ca s l parafrazm pe edil. Cu toate acestea, presa local nu a (prea) venit la eveniment, motiv de mare suprare pentru primul gospodar al municipiului. Drept pentru care, trecem la…

Lectia trei: cum?
„De aceea, faptul c nu ati venit… v dezonoreaz, dup prerea mea, si acuma fie c nu v-au lsat cei de la Vaslui, fie c voi nu ati avut timp, este alt treab, nu-i treaba mea. n orice caz, ati fcut o greseal si, dincolo de lucrul sta, n-am nteles cum poti s nu vii la o ntlnire asa de important, asta n-o mai spun, si totusi s faci articole. Adic… ziaristic din asta, dar pe un subiect att de important, nu gsesc corect, stnd n fata televizorului, eventual c-o tigar n mn sau cu un pahar de ceva si uitndu-m la Brlad Online si s vd ce scrie acolo ca s fac articol a doua zi, nu mi se pare corect!”, a continuat Constantinescu.
Lectia patru: de ce?
Micul discurs de mai sus, la care mai putem aduga cteva fraze (din care, din respect pentru vorbitor, vom reda esentialul n finalul materialului), i-au luat primarului 3 minute si 48 de secunde. Pe ceas. Apoi a plecat si ru a fcut, pentru c nu a rspuns la una dintre ntrebrile importante: de ce nu a venit presa la mega-ntlnirea att de ultraimportant?! ncercm s rspundem noi, n speranta c primarului i va trece suprarea la fel de repede cum i-a venit.

Lectia cinci: cu ce?
Un functionar public, pe numele lui Constantin Nituc, ocup functia de purttor de cuvnt n cadrul Primriei municipiului Brlad. Conform fisei postului, Nituc are sarcina de a anunta toate conferintele de pres organizate de institutie. Evident, pentru c evenimentul despre care a fcut vorbire primarul a fost, este si va fi att de important pentru soarta Brladului, purttorul de cuvnt Nituc ar fi trebuit s „percuteze” foarte repede. n loc s fac asta, cu ce s-a ocupat Nituc?! Cu sigurant cu altceva, c de anuntat evenimentul – mcar telefonic, asa cum face de obicei – nu a fcut-o. n ziua hiperultra- mega-conferintei de final de proiect, adic luni, 6 decembrie, presa local nu a stiut nimic. Nici mcar c, de la ora 16.00, primarul Constantinescu a convocat o sedint de ndat a Consiliului Local. Ce s faci si ce s-i faci lui Nituc, domnule primar? Mai nimic, cu att mai mult cu ct, n dup-amiaza zilei respective, atentia lui Nituc era captat de profesorul Gruia Novac, n cadrul sic al unui restaurant si mai sic din oras. Retineti, domnule primar, aceast ntrebare fundamental pentru jurnalistii de pretutindeni. nainte de a ni le adresa pe celelalte, un „cu ce?” energic ar schimba fundamental datele problemei.

Ultima lectie (a ziaristului): si ce?
Pentru c Nituc nu si-a fcut treaba, primarul s-a suprat pe ziaristi, transformnd o conferint de pres ntr-o nefericit (si incomplet) lectie de jurnalistic. Pn la urm, primarul are dreptate: „nu e corect s faci ziaristic stnd n pat”. Dar nici administratie cnd, cum, ct si dac ai chef.

Adrian Arnautu
Romeo Cretu

2 COMENTARII

  1. ,,Buna ziua, v-am alungat alaltaieri jurnalistilor, iar azi va chem la ”conferinta de presa” dar din pacate, am ramas cu Nituc”! Cezara, a,a,a, ti-am dat banii pentru toate consumatiile, ..ce mai vrei?

  2. Da pe barladonline cine l-a anuntat? Personal domnul primar? Nu de alta dar daca spune ca se copie de pe site inseamna ca siteul a fost! In rest afinitatea lu nenea Costel pentru lipsa de la munca se stie nu e o noutate! O stie si domnu primar dar de Costel e vechi si nu se poate schimba!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.