Pensii nghetate, contributii sociale la acelasi nivel!

Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minim garantat acordat n prezent sub forma unei indemnizatii sociale, vor fi nghetate la valorile actuale pe parcursul ntregului an 2011, iar contributiile de asigurri sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scdea sub nivelul actual.

Proiectiile sunt prezentate n forma final a proiectului bugetului de stat pentru 2011. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi mentinut n 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei. n acelasi timp, pensia social minim garantat, acordat n prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea nghetat la valoarea de 350 lei. Fondurile destinate pltii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari de asigur ri sociale pltiti prin Casa National de Pensii, cu o pensie medie lunar de 749 lei, la care se adaug 80.000 pensionari pltiti prin Ministerul Aprrii Nationale, 66.000 pensionari pltiti prin Ministerul Administratiei si Internelor si 8.000 pensionari pltiti prin Serviciul Romn de Informatii, cu o pensie medie lunar de 1.755 lei. Documentul relev c aceast constructie bugetar pe anul 2011 s-a bazat pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, inclusiv pe faptul c n sistem vor fi incluse toate persoanele care activeaz n prezent n domenii pentru care exist legi/prevederi speciale de pensionare. Cuantumul ajutorului de deces va fi stabilit la 2.022 lei, n cazul asiguratului sau pensionarului, si la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia. n ceea ce prives- te cotele de contributii sociale, acestea vor fi mentinute n 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munc (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munc (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munc (10,5% angajati si 30,8% angajatori). Cotele de contributii pentru asigurrile de sntate rmn de asemenea la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori. Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligat ia s si asigure sntatea trebuie n continuare s comunice direct casei de asigur ri veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%. Si contributiile la bugetul asigurrilor pentru somaj rmn la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individual. Pentru persoanele asigurate n baza contractului de asigurare pentru somaj, contributia datorat rmne 1%. n cota de contribut ie individual de asigur ri sociale este inclus si cota de 3% aferent fondurilor de pensii administrate privat, majorat de la 2,5% n 2010.

MEDIAFAX

1 COMENTARIU

  1. Articol fara continut de noutate, deoarece pensiile nesimtite si ale securisto-comunistilor, nu au putut fi atacabile( prietenii stiu de ce !) , iar vorba marelui profesor Silviu Brucan( Dumnezeu sa-l ierte si odihneasca-se in pace!) e mult mai reala: ,,Stupid peoples” & Co. stiind ca au plecat din tara, foarte multi cetateni pregatiti, legile fiind pemisive, ori inexistente! Halal cultura, tara e condusa de manelisti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.