13 ani, 14 dosare penale!

Doi frati, o fat n vrst de 13 ani si un biat de 11 ani, au bgat spaima n locuitorii din Vleni. Cei doi s-au specializat n… furturi. Crescuti de un tat care a ncercat s le ofere tot ce au nevoie, copiii fur pentru a-i da banii mamei, care i-a prsit n urm cu ctiva ani. Cu 14 dosare penale nscrise n cazier, cei doi copii se afl acum, la cererea tatlui, intr-un centru din cadrul Directiei Generale de Asistent Social si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui.

Ioana (13 ani) si Rares (11 ani) – numele copiilor sunt fictive, n.r. – au ajuns, recent, la Centrul de Primire n Regim de Urgent a Copilului Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRUCANE) Vaslui, la cererea propriului tat. Acesta refuz s i mai primeasc acas, pentru c nu i mai poate controla. Cei doi copii au fcut ca ntregul sat s se ridice mpotriva omului, si asta din cauza nenumratelor furturi pe care acestia le-au comis, spune Mihaela Stngaciu, sefa CPRUCANE Vaslui. Minorii pndeau cons- tenii cnd plecau de acas, intrau n locuintele acestora si furau tot ce gseau. Preferau banii, dar, n lipsa acestora, luau tot ce le cdea n mn, de la obiece de valoare de mici dimensiuni pn la produse alimentare. Culmea, cei doi copii nu fur de foame. Tatl lor lucreaz, are o gospod rie frumoas si a ncercat, pe ct posibil, s le ofere tot ce au nevoie. Copiii fur pentru mama lor. Aceasta i-a nvtat si s cerseasc. Iar faptul c i-a prsit n urm cu cinci ani, pentru a se muta cu un alt brbat, se pare c nu a mpiedicat-o absolut deloc s profite de pe urma celor doi copii. Este a doua oar cnd cei doi copii ajung n centrul nostru. Au mai fost o dat si am fcut consiliere cu ei. Tatl lor, care a avut toat bunvointa din lume, a fost de acord cu reintegrarea. Numai c, dup cteva zile de la ntoarcerea lor acas, omului i-au btut din nou n poart organele de politie, dar si victimele unor furturi ale copiilor, care cereau s fie despgubite. Mama a refuzat s semneze pentru instituirea unei msuri de protectie, astfel nct vom merge pe cale judec- toreasc pentru obtinerea acestui acord, a mai spus Mihaela Stngaciu. Din pcate, cazul celor doi frati delincventi nu este singular, sistemul de protectie a copilului fiind asaltat, n ultima perioad, de telefoanele primarilor din mediul rural care cer ajutor n rezolvarea unor delicte n care sunt implicati minori. Unii fur din cauza conditiilor sociale grele, dar cei mai multi, n condi- tiile n care unul dintre printi, de regul mama, este plecat la munc n strintate. Ce e frapant este numrul tot mai mare si vrsta acestor copii delincvent i, din ce n ce mai mic , mai spune Mihaela Stngaciu.

1 COMENTARIU

  1. o sa ni se fure painea din mana! in loc sa mearga la scoli, in secolul vitezei si al progresului, asistam la foamete, somaj, furturi, violuri, betii, crime. E socant! E traumatizant sa fii pe Terra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.