Noi vrem caldura!

Locuitorii din zona Donici a municipiului Vaslui privesc cu team la iarna care se apropie. Mai exact, este vorba de locatarii celor 58 de apartamente care nc sunt legate la sistemul centralizat de nclzire. Cum pe unele scri de bloc au mai rmas bransate cte dou sau trei locuinte, costurile nclzirii acestora ar fi enorme, chiar imposibil de realizat din punct de vedere tehnic. Cettenii sper c municipalitatea se va tine de promisiune si c nici o cas nu va rmne fr o surs de cldur.

Sezonul rece care se apropie ngrijoreaz tot mai multe familii din municipiul Vaslui. Cauza nelinistii oamenilor este dat de faptul c nu stiu dac vor primi agent termic n sistem centralizat. Cu aceast dilem se confrunt si locuitorii din zona Donici, care nici acum nu stiu dac vor avea cldur. Speriat de declaratiile autorittilor locale, care au spus c vor furniza cldur doar n zonele 13 Decembrie si Confectii, Constantin Filip, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 1 Donici – Clug- reni, s-a pus pe treab. El a fcut un recensmnt al apartamentelor care mai sunt bransate la Termica. Rezultatul a fost urmtorul: 58 de apartamente, n care locuiesc 96 de persoane, sunt bransate la sistemul centralizat de nclzire. Am citit n pres c n zona Donici se produc cele mai pierderi tehnologice la retelele de transport ale agentului termic. Se subntelege c nu vom mai primi cldur. Aceast situatie m-a determinat s vd cte apartamente mai aveam la sistemul centralizat. Eu stiu c si la Termica s-a fcut o statistic cu apartamentele care mai sunt bransate, a spus Constantin Filip. Spre exemplu, n blocul 1, scara A, sunt 2 apartamente, n scara D – 3 apartamente, n scara E – 2 apartamente, n blocul 2, scara C – 3 apartamente, n blocul 3, scara B – 3 apartamente, n blocul 3, scara C – 8 apartamente, n scara D – 9 apartamente, n blocul 8, scara A – 7 apartamente, n blocul 7, scara A – 3 apartamente etc.

Contractele nu au venit

Vznd c a venit frigul iar semnalele privind furnizarea agentului termic nu sunt ncurajatoare, locatarii din Donici au intrat n alert. Pe lng faptul c ntreab la sediul Asociatiei despre problema cldurii, acestia cer si de la casieria Termica din zon un rspuns. Am fost personal la casieria Termica si am solicitat formulare de contracte, n care s specificm c suntem de acord s ni se furnizeze cldur. Nici pn la aceast dat nu am primit contractele, iar lumea este nemultumit. Eu le-am promis c le voi rezolva problema, tinnd cont c, de la 1 noimbrie, se furnizeaz cldur, a explicat Filip. De remarcat este faptul c n zon triesc persoane n vrst, cu pensii foarte mici. Cu toate acestea, abonatii nu nregistreaz debite la achitarea facturilor pentru cldur si sunt cu pltile la zi.

Ce spun autoritatile?

Pentru ca sistemul centralizat de la nivelul municipiului Vaslui s fie pus n functiune, trebuie ndeplinite dou conditii: acordarea subventiei din partea Guvernului pentru producerea de energie termic si a subventiei de la bugetul local. Din fericire pentru consumatori, Guvernul a deblocat sumele aferente, iar la nivel local s-a aprobat acordarea subventiilor pentru energia termic. Astfel, si n acest an, populatia va plti 180 de lei pe o gigacalorie, n conditiile n care pretul total este de 430 lei. Daniel Neacsu, viceprimarul municipiului Vaslui, a precizat c, n cifre absolute, pretul unei gigacalorii livrat populatiei a sczut, lund n calcul majorarea taxei pe valoarea adugat la 24%. Astfel, n functie de variatiile temperaturii pe timpul iernii, facturile vor fi identice ca anul trecut. A doua conditie pentru pornirea sistemului este legat de costurile furniz rii agentului termic. Termica are toate centralele pregtite pentru a fi pornite oricnd. Instalatiile sunt puse la punct, oamenii sunt la posturi, ns apare o problem tehnic. S distribuim energie termic pe o lungime mare pentru dou – trei apartamente rzlete duce la costuri mari si chiar la imposibilitatea furnizrii, a spus Daniel Neacsu. din punct de vedere tehnic, pentru a fi alimentat zona Donici, agentul termic trebuie furnizat de la o distant foarte mare, ori din punctul termic de la Confectii, ori din cel de la Vidin. Cum apartamentele bransate la sistem sunt dispersate pe multe scri de bloc, costurile sunt foarte mari. n functie de cum porneste sistemul, se va lua o decizie si cu aceste apartamente, pentru c nu putem lsa oamenii n frig. Grija noastr este ca s nu rmn nici un apartament fr o surs de cldur, a conchis viceprimarul Daniel Neacsu.

1 COMENTARIU

  1. D-le Neacsu, cum se poate furniza agent termic din centrala Vidin in zona Donici???? Doar transportat cu autobuzele de la Transurb….Singura sursa viabila pentru zona Donici ramane cea de iarna trecuta, respectiv CT Confectii….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.