MAMOGRAFIA SALVEAZA VIETI

Ce este mamografia?
Mamografia este metoda prin care se vizualizeaz glandele mamare (snul), utiliznd o doz redus de radiatii X. Aceast examinare radiologic a snului poate evidentia frecvent tumori ce sunt prea mici pentru a putea fi palpate.

Pentru ce se foloseste aceasta metoda?
Mamografiile sunt folosite pentru a diagnostica modificrile sau anomaliile de structur detectate prin autoexaminare sau prin examen clinic. Controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezint cea mai bun metod radiologic n detectarea precoce a cancerului mamar. Trebuie s stiti c majoritatea afectiunilor snului nu sunt maligne. n cazul n care afectiunile sunt date de cancer, nu v alarmati. Peste 90% dintre aceste se pot vindeca far probleme n special dac sunt detectate precoce si tratate corect, ct mai rapid.

Cine poate beneficia de aceasta metoda imagistica?
Este o metod ideal si indispensabil pentru femeile de peste 40 de ani, ce au risc crescut de a face cancer la sn.

Cum se efectueaza o mamografie?
Mamografia se efectueaz cu un aparat radiologic special, numit mamograf. Pentru a vizualiza structura intern a snului si pentru a obtine o expunere optim, este necesar comprimarea acestuia. De regul, se fac 2 expuneri pentru fiecare sn. La mamografie se folosesc 2 proiecte standard – de sus n jos, sau ceea ce numim vederea cranio-caudal. Aceasta permite obtinerea unor imagini foarte bune din sectoarele centrale si mediale ale snului. Vederea medio-lateral este extrem de important, deoarece permite vizualizarea ntregului sn. Mamografia nu este dureroas, unele femei pot avea un usor disconfort moment, pe parcursul presrii snului, dar posibilitatea de a regla forta de comprimare n functie de sensibilitatea pacientei si durata foarte scurt a expunerii nu fac din aceast metod o investigatie dureroas.

Cum te pregatesti pentru mamografie?
Poti contribui la acuratetea mamografiei astfel:
Programeaz-te imediat dup oprirea menstruatiei. Snii sunt mai putin tensionati, structura lor nu mai este foarte dens, astfel se diminueaz posibilitatea ca tumoarea s nu fie detectat.
Nu folosi deodorant, parfum, ulei sau alte lotiuni – att pe sni ct si la axile. Pe film acestea pot aprea ca microcalcifieri.
Adu ultima mamografie fcut. Este important ca radiologul s compare imaginile anterioare (dac exist) cu cele actuale, pentru a descoperi eventuale modificri si tumori incipiente.
Explic simtomele. Asigurte c radiologul ntelege ce anume investigheaz.
Alege o mbrcminte n dou piese, cu pantaloon sau fust – s nu fie nevoie s te dezbraci de tot, ci numai de la bru n sus.

Riscuri
Beneficiile screengului cu ajutorul mamografiei depsesc riscurile de orice fel datorate iradierii. De curnd, s-a estimate c iradierea necesar pentru efectuarea unei mamografii este mai mic dect iradierea cosmic la care este expus un pasager ce face un zbor intercontinental sau un schior aflat pe munte, la peste 3.000 de metri. Folosirea unei doze sczute i permite doctorului s repete mamografia odat pe an ncepnd cu vrsta de 40 – 50 de ani. Pacientele care nu sunt la menopauz trebuie s se asigure c nu sunt nsrcinate nainte de efectuarea mamografiei, datorit riscului potential al expunerii.

Rezultate
Femeile care si fac regulat mamografii si reduce considerabil sansele de a fi diagnosticate cu stadii avansate de cancer la sn. Mamografia este un mijloc foarte bun de a descoperi cancerul la sn nc din stadiile incipiente, cnd e mai usor de vindecat. Societatea american de cancer recomand anual mamografii, ncepnd cu vrsta de 40 de ani, fr limit de vrst pentru femeile sntoase. Mamografia rmne astfel un instrument indispensabil n lupta cu neoplasmul mamar, fiind posibil recunoasterea unor modificri incipiente, cu sensibilitate foarte mare la femeile aflate n postmenopauz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.