In ultimii doi ani si jumtate, 6.190 de vasluieni si-au ipotecat casele la bnci. Anul 2008 este de departe anul ipotecilor, n cartea funciar intabulndu-se 3.413 ipoteci. Chiar dac criza economic a lovit sever veniturile populatiei, creditele pe termen lung si mediu continu s fie preferatele populatiei. n primele opt luni ale anului n curs, alti 877 de vasluieni au trecut pe la notarii publici pentru a-si face actele de ipotec cu creditorul.
Vasluienii sunt nc „fani” declarati ai mprumuturilor bancare. n ciuda crizei economice si tierii masive a veniturilor, creditele contractate la institutiile financiare sunt accesate n numr mare. Una din consecintele directe ale solicitrilor de finantare este si evolutia numrului ipotecilor. Clientii garanteaz obligatiile lor fat de creditor printr-un bun imobil din propriul su patromoniu (cas, apartament, teren). Potrivit datelor Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliar Vaslui, n primele opt luni din acest an, au fost intabulate n cartea funciar 877 de ipoteci. Spre comparatie, n aceiasi perioad a anului trecut, erau oficializate 713 ipoteci. Un exemplu edificator n ceea ce priveste apetitul vasluienilor pentru creditele bancare este oferit de statistica ultimelor luni din anul curent. Astfel, n august, au fost constituite 127 de ipoteci, pentru ca, n iunie, s fie parafate la OPCI 102 ipoteci. n schimb, n august 2009, doar 96 de persoane au consfintit s-si ipotecheze bunurile imobile, n timp ce, n iulie, numai 92 de petenti au nscris ipoteci. Oricum, diferentele constatate n ultimii ani pe segmentul ipotecilor sunt uriase. Dac n anul 2009 au fost nregistrate n total 1.900 de ipoteci, n anul 2008, nu mai putin de 3.413 ipotecii au fost ncheiate la notarii publici ntre creditori si debitori. Spre exemplu, n martie 2008 erau intabulate 395 de ipoteci, iar n aprilie, 387 de vasluieni s-au prezentat la bnci cu informarea care se certifica faptul c ipotec a fost nscris n cartea funciar.
Ce urmareste creditorul? Ipoteca!
Ipoteca este o garantie real, servind la garantarea obligatiilor unui debitor fat de creditorul sau, printr-un bun imobil din propriul sau patrimoniu. Indiferent de felul ei, ipoteca prezint urmtoarele caractere generale: ipoteca este un drept accesoriu, deoarece nsoteste si garanteaz un drept principal; ipoteca este o garantie imobiliar, deoarece are ca obiect numai bunuri imobile aflate n circuitul civil etc. Cel ce constituie ipoteca trebuie s aib capacitatea deplin de exercitiu si calitatea de proprietar actual al imobilului ce se ipotecheaz. Bunurile viitoare ale debitorului nu pot forma obiectul unei ipoteci. De asemenea, nu se pot ipoteca bunurile altuia, indiferent dac acestea apartin persoanelor fizice sau juridice, dect cu consimtmntul lor expres. Contractul de ipotec este un contract solemn, ipoteca trebuind s fie ncheiat prin nscris autentic. Creditorul are un drept de urmrire a imobilului n mna oricui s-ar afla si are un drept de preferint fat de ceilalti creditori (lundu-se n calcul rangul ipotecii). Ipoteca continu s existe asupra ntregului imobil, chiar dac a fost pltit o parte din datorie si chiar dac, n caz de partaj a unui imobil ipotecat, imobilul trece n lotul unuia dintre copartasi.
Credite pe termen lung
Cum ipoteca este folosit cel mai adesea la vnzrile/creditele pe termen mijlociu sau lung, n acest interval, pn la plata ultimei rate scadente, pot aprea evenimente neprevzute (incendiu, inundatii, cutremure etc.) care s diminueze (uneori substantial) sau chiar s duc la disparitia bunului imobil asupra creia este constituit ipoteca. De aceea, ntotdeauna bunul ipotecat trebuie s fie asigurat la o societate de asigurri, iar polita de asigurare s fie emis pe numele beneficiarului ipotecii. Ipoteca se poate stinge pe cale principal, prin urmtoarele modalitti: renuntarea creditorului la ipotec; rezolutiunea sau nulitatea titlului prin care cel care a constituit ipoteca a dobndit dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecat; prescriptia extinctiv. Pe cale accesorie, ipoteca se stinge atunci cnd se stinge obligatia pe care o garanteaz, respectiv prin: plat; compensatie; novatie; confuziune; remitere de datorie; dare n plat.