Bani portocalii pentru scoli asemenea

Din cele circa 11 miliarde de lei vechi alocate de Ministerul Educatiei unor comunitti locale din judetul Vaslui pentru consolidarea, reabilitarea si modernizarea unor unitti din nvtmntul preuniversitar, mai mult de 70% au aterizat ori n comune conduse de primari PDL, ori, dac nu, n scoli conduse de directori portocalii. n timp ce sefii nvtmntului vasluian admit cu jumtate de gur c doar dou din cele 15 localitti au primari PDL, deputatul PSD Adrian Solomon tun si fulger: Trim ntr-un stat interlop (…), unde se toarn cu bani n pedelistii lor, doar-doar vor scpa de Motiune.

Martea trecut, 19 octombrie, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat c a decis alocarea a 800 de miliarde lei vechi destinate consolidrii, reabilitrii si moderniz rii unor unitti din nvtmntul preuniversitar din tar. Declaratia a fost materializat n HG nr. 1.033 publicat n Monitorul Oficial nr. 697/19 octombrie 2010. Dac faptul c circa 14% din suma total, adic 11,26 miliarde lei vechi, a fost alocat judetului Vaslui ar trebui s fie motiv de bucurie, politicienii din opozitie sunt de cu totul alt prere. Un exemplu concret este deputatul PSD de Brlad, Adrian Solomon, care nu a ratat prilejul de a critica gestul ministrului Funeriu si al Guvernului Boc, reducndu-l la o simpl intentie de a scpa de motiunea de cenzur. Am ajuns s trim ntr-un stat interlop, pe care pn si Roberta Anastase (presedintele Camerei Deputatilor, n.r.), al patrulea om n stat, l recunoaste. (…) Au nceput s toarne cu bani n pedelistii lor, doar-doar vor scpa de Motiune si i vor sustine n continuare. Dau bani la scolile unde comunittile locale sunt conduse de oameni deai lor, a declarat deputatul PSD, n cadrul unei conferinte de pres.

Strategii?

La o privire mai atent a listei unittilor scolare care au primit bani, lucrurile par s stea cum spune Solomon. Din cele 15 localitti n care au fost pompati bani pentru achitarea pltilor restante n urma lucrrilor de consolidare si reabilitare, n 6 sunt primari PDL, n alte cteva sunt directori de scoli sustinuti de PDL, iar n alte comune (unde nu conteaz culoare politic a primarilor sau directorilor de scoli), firmele care trebuie s-si recupereze banii par s fie legate de acelasi partid. Nu de aceeasi prere este inspectorul scolar general adjunct Vasile Ursanu. Din 15 localitti n care au fost alocati bani, doar dou au primari PDL. Oricum, nu stim cnd vor ajunge efectiv banii n judet si dac vin direct la scoli, la primrii sau prin Inspectorat. Cert este c toate sumele care ajung n judetul Vaslui sunt datorii la constructii si nici un leu nu este destinat pentru continuarea lucrrilor de reabilitare, a precizat Ursanu.

n teren…

Cele mai mari sume au revenit comunelor Banca (2,5 miliarde lei vechi) si Muntenii de Jos (2,5 miliarde lei vechi, ambele conduse de primari PDL. Pentru datoriile fcute n contul lucrrilor de reabilitare, la Scoala cu clasele I-VIII Muntenii de Jos s-au trimis 2,5 miliarde, la Scoala de Arte si Meserii Gara Banca 1,5 miliarde si la Scoala cu clasele I-VIII Banca, restul de 1 miliard. Altfel spus, n trei scoli din dou comune PDL a fost alocat aproape jumtate din ntreaga sum destinat judetului Vaslui, respectiv 5 din cele 11,2 miliarde de lei vechi. Tot dup criteriul politic pare c s-a mers si n comuna Albesti, condus, ntmpl tor sau nu, de un primar PDL, unde s-au alocat 500 milioane lei vechi. iar situatia se repet si n cazul a trei comune cu primari PNL sau independenti care, n iulie 2009, au trecut n tabra PDL-ului. Concret, Scolii cu clasele I-IV Climnesti, comuna Puiesti, unde primarul independent Costel Moraru a trecut la PDL, i-au fost aprobate 500 milioane lei vechi pentru datoriile restante dup reabilitare. Scolii cu clasele I-VIII Slceni, comuna Pochidia, si Scolii de Arte si Meserii Pogana, unde primarii PNL Marius Ciocan si Ioan Vezeteu au devenit democrat-liberali, le-au fost alocate cte 440 milioane lei vechi pentru restantele neachitate n urma reabilitrii termice.

Primari PSD, directori PDL

Pentru echilibrarea situatiei, Funeriu alocat niste bnuti si unor localitti conduse de edili PSD sau PNL. Sau… nu, ct vreme unittile scolare din aceast categorie au directori agreati de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, adic de la PDL. Pentru exemplificare, amintim Grupul Scolar Industrial Stefan Procopiu Vaslui, cu 500 milioane lei vechi, n care director adjunct este pedelista Cristiana Botan, fost inspector scolar general adjunct, sau Grdinit a nr. 5 Clopotel, din Brlad, tot cu 500 milioane lei vechi, condus de directorul Mihaela Plesu, sotia consilierului local PDL Cornel Plesu. Si Grupul Scolar Agricol Marcel Guguianu Zorleni a primit 440 milioane lei vechi pentru achitarea datoriilor pentru reabilitarea termic la corpul A. Primrita Paula Hultoan este membru PSD iar directorul liceului, profesorul Tamara Iftimie, care a mai functionat ca director adjunct, a fost numit cu delegatie de conducerea ISJ Vaslui. Deci…

1 COMENTARIU

  1. ma bucur pentru faptul ca primim bani pentru scoli. la cat mai multi bani pentru judetul vaslui, da doamne. Care-s imbecili si carcotesc, sa stie ca din cauza lor am ajuns, ca noi romanii sa ne mancam unii pe altii, sa ne omoram intre noi, sa ne certam cu fratii sau cu parintii nostri, etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.