Tezaurul peleontologic de la Falciu

0
323

Pe dealurile de la Mâzati umblau, odatã, strãmosii asinilor si ai bivolilor, iar în lunca Prutului, pe lângã Fãlciu, pãsteau în liniste strãmosii bourilor, zimbrilor sau ai bizonilor si mamuti. Acum câteva zile, un craniu de bison, cu o vechime de maximum 30.000 de ani, a fost scos la lumina zilei de cãtre specialistii Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad. Tot atunci s-a determinat si o altã fosilã gãsitã în zonã: din scheletul unui mamut. Descoperirile vin la foarte scurt timp de la momentul în care paleontologii s-au pronuntat asupra zãcãmântului fosilifer urias de la Fãlciu.

Toate fosilele descoperite în ultimele sãptãmâni de cãtre specialistii Muzeului “Vasile Pârvan” din Bârlad vorbesc fãrã echivoc despre existenta unei savane preistorice în sudul judetului, în special în bazinul râului Prut. Ultima dintre acestea însã demonstreazã, dacã mai era nevoie, cã aici a existat, cu zeci de mii de ani în urmã, o savanã cu o faunã extrem de bogatã. Important a descoperirii unui craniu de bison si a unui fragment osos de dimensiuni mari dintr-un mamut este datã de faptul cã alte fosile apartinând acestei specii nu au mai vãzut lumina zilei din 1910. Atunci s-au mai descoperit fosile similare în Rezervatia paleontologicã “Nisipãria Hulubãt”, aflatã în partea de nord a municipiului Vaslui, pe terasa inferioarã din versantul drept al râului Vaslui. Suprafata destinatã cercetãrilor si studiilor este, în aceastã zonã, de 670 metri pãtrati. Exploatarea nisipului a început în anul 1890, dar abia în anul 1910 cercetãrile au evidentiat faptul cã zãcãmântul fosilifer este unul dintre cele mai bogate din România, stabilindu-se faptul cã acesta dateazã din pleistocenul superior. Printre mamiferele identificate în “Nisipãria Hulubãt” la acea vreme s-au gãsit Elephas primigenius (elefant pãros, mamut, contemporan cu omul preistoric), Rhinoceros trichorhimus (rinocerul tricorn), Bos primigenius (bourul), Bison priscus (bizonul) sau Mega(lo)ceros eurycer(o)us (cerb/caprioarã urias(ã)).

Fãlciul nu se dezminte

De vârstã cuaternarã, era neozoicã, craniul de bizon, mamifer contemporan cu mamutul, rinocerul tricorn, bourul, bizonul si cerbul urias, a fost gãsit în aceeasi zonã în care a vãzut lumina zilei, acum aproape douã sãptãmâni, o importantã fosilã dintr-un mamut. Bisonul face parte din Familia Bovidae, este înrudit direct cu strãmosii vacilor si ai bivolilor si avea o anvergurã la coarne de circa 120 centrimetri. “Este demonstrat astfel cã în zona Fãlciului au vietuit multe specii preistorice, specifice climei de savanã. Deocamdatã, vorbim despe existenta unor fosile de mamut si bison, dar si despre unele fosile ce apartin strãmosului rinocerului. Trebuie spus cã starea foarte bunã în care am gãsit craniul de bison ne face sã credem cã în zonã ar putea exista un adevãrat zãcãmânt fosilifer, foarte bogat si neexploatat încã”, ne-a declarat drd. ing. geolog Daniel Bejan. Cele douã fosile au fost introduse în patrimoniul muzeului din Bârlad, unde urmeazã a fi supuse unor expertize amãnuntite pentru a putea fi determinate cu exactitate. Trebuie spus cã zãcãmântul fosilifer este cel putin la fel de important precum cel de la Mânzati, comuna Ibãnesti, acolo unde în august s-a gãsit fosile apartinând Familiei Bovinae (din care fac parte strãmosii vacii si ai bivolitei), Subfamiliei Antilopinae, genul Gazella si familiei Equidae (animale sãlbatice sau domestice, incluzând zebra si asinii, precum si produsii rezultati din împerecherea acestora).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.