Scoatem tractoarele n strada!

Asociatia „Grup Est” Husi, n calitate de reprezentant a fermierilor din judetul Vaslui, urmreste cu ngrijorare modul n care Guvernul Romnie ntelege s gestioneze si s sprijine situatia fermierilor romni. ntr-un apel adresat prefectului judetului Vaslui, fermierii arat c „ceea ce s-a ntmplat pn acum si continu s se ntmple n agricultura romneasc a adus fermierii romni n pragul disperrii”. Dac nu vor fi ascultati, n data de 23 septembrie, agricultorii vor bloca drumurile nationale cu utilajele agricole.

Situatia fermierilor este foarte dificil, deoarece, dup un an secetos, n care productiile si calitatea acestora au fost foarte sczute, a venit un an care prin evolutiile vremii din ultima perioad a condus la afectarea puternic a productiilor de rapit si gru, determinnd adncirea problemelor financiare cu care se confrunt fermierii. Aceast situatie vine n contextul crizei economice si a msurilor de austeritate impuse de Guvern, Ministerul Finantelor anuntndu-le fermierilor c le-a pregtit fermierilor nc o surpriz: suspendarea pltilor complementare pe unitatea de suprafat. Tabloul loviturilor primite de agricultorii romni nu este nc complet, pentru c trebuie s spunem c, n acest moment, Legea nr. 381/2002, lege privind acordarea despgubirilor n caz de calamitti naturale n agricultur nu mai este n vigoare de la 1 ianuarie 2010, pentru c Guvernul Romniei nu a efectuat demersurile necesare adoptrii unei alte legi referitoare la aceste.

Agricultura, pe marginea prpastiei

„Responsabilitatea pentru situatia dezastruoas a agriculturii romnes ti revine exclusiv autorittilor statului, Guvernului Romniei, al crui reprezentant sunteti si care au obligatia de a lua imediat toate m- surile necesare pentru protejarea si sprijinirea agriculturii romnesti. Organizat iile profesionale din Romnia si exprim convingerea c, Guvernul Romniei va ntelege n al 12-lea ceas, necesitatea rezolvrii acestor probleme, n caz contrar, poart ntreaga responsabilitate cu privire la securitatea alimentar si la cea energetic”, se arat n comunicat. Ioan Nechifor, presedintele Asociatiei „Grup – Est” Husi, a precizat c asociatia pe care o reprezint s-a afiliat la organizatiile profesionale din toat tara. „Noi am vrut s facem un miting cu utilajele agricole n fata Prefecturii Vaslui, dar nu am primit aprobare de la Primrie. Vrem s ni se dea toate drepturile, s fim la fel ca fermierii europeni, pentru c altfel agricultura se duce de rp. Noi avem un calendar al actiunilor deja stabilit. Pe nou septembrie particip m la Bucuresti la un miting unde se vor aduna peste 15.000 de fermieri. Dac cererile noastre nu vor fi luate n considerare, pe 23 septembrie vom bloca drumurile nationale cu utilajele agricole”, a spus Ioan Nechifor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.