Revolta grefierilor

„Pensionari de lux” vasluieni au dat n judecat Casa Judetean de Pensii si Guvernul Romniei. Petitionarii solicit anularea prevederilor legislative prin care au fost recalculate pensiile speciale. Primul termen al procesului, care va avea loc la Curtea de Apel Iasi, este pe 27 septembrie. Chemarea la bar a fost formulat de personalul auxiliar din instante, care a pierdut la recalculare ntre 16,17% si 81,91% din pensii. Astfel, cea mai mic pensie special aflat n plat este de 564 lei.

Beneficiarii pensiilor speciale din judetul Vaslui au iesit la atac. Dup ce statul le-a tiat 81,91% din pensii, o parte din fostii „pensionari de lux” s-au transformat n muritori de foame. Spre exemplu, un grefier care lua n mn o pensie de 3.498 lei, mai primeste acum doar 682 de lei. Un alt caz, o alt tragedie personal: o persoan care avea calculat o pensie de 4.637 de lei, potrivit noii grile de calcul mai beneficiaz de o pensie de numai 937 lei. Un alt fost salariat al instantelor, o alt anomalie grav: pentru o pensie de 4.464 lei, noul cuantum este de numai 1.003 lei. Cum era de asteptat, primii care au deschis „carnavalul” chemrilor n instant sunt membrii personalului auxiliar de specialitate al instantelor judectoresti si al parchetelor de pe lng tribunale. La Curtea de Apel Iasi, grefierii vasluieni au chemat n judecat Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui si Guvernul Romniei. Fostii salariati, care au fost pensionati n baza Legii nr. 567/2004, solicit anularea prevederilor legislative prin care pensiile de serviciu au fost amputate sever. Mai exact, anularea Legii nr. 119/30 iunie 2010 privind stabilirea unor msuri n domeniul pensiilor si a normelor metodologice de recalculare a pensiilor speciale prevzute n Hotrrea nr. 735/21 iulie/2010. Termenul de judecat fixat de instant pentru aceast spet este 27 septembrie 2010.

Grefierii, cei mai afectati

De parc nu ar fi fost destul, pe lng pierderea acestor sume importante din pensii, fostii lucrrori din instant e traverseaz o adevrat traum. Dup ce au prestat o munc extrem de grea si stresant, grefierii au fost pensionati pe niste legi speciale aprobate de Parlament si, astfel, nu au vrsta standard de pensionare. Dac o persoan a avut 25 de ani de munc, a avut dreptul legal s se pensioneze. Deci, multe persoane au iesit din cmpul muncii la vrste cuprinse ntre 50 si 51 de ani, comparativ cu restul femeilor care ies la pensie la 59 de ani. n acest moment, multe pensionare sunt tinere (nscute n anii 1957 si 1958) au pensiile reduse drastic, iar la serviciu nu se mai pot ntoarce, pentru c posturile au fost ocupate sau restructurate.

Pensie special de 564 lei

n conformitate cu prevederile Legii nr. 119 din 30 iunie 2010 privind stabilirea unor msuri n domeniul pensiilor, n august 2010, CJP Vaslui a efectuat operatiunea de recalculare a urmtoarelor categorii de pensii speciale: pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instan- telor judectoresti si al parchetelor de pe lng acestea; pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi. Astfel, au fost recalculate 50 de pensii speciale: 7 parlamentari; 41 de persoane din personalul auxiliar din instante si doi fosti salariati de la Curtea de Conturi. CJP Vaslui a emis si comunicat deja persoanelor n cauz deciziile de pensie recalculat. n conformitate cu legislatia n vigoare, plata drepturilor de pensie recalculat se va face ncepnd cu septembrie 2010.

Noul sistem

Beneficiarii pensiilor de serviciu, cu exceptia celor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor vor ncasa, din 14 septembrie, noile cuantumuri ale drepturilor de pensie. Casa National de Pensii si Alte Drepturi de Asigurri Sociale (CNPAS) precizeaz c pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judec toresti si al parchetelor de pe lng acestea, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civil, pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi au fost recalculate, potrivit algoritmului de calcul prevzut de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurri sociale. CNPAS precizeaz c pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor sunt n prezent n proces de recalculare potrivit algoritmului de calcul prevzut de Legea 19/2000.

9 COMENTARII

  1. Nu aruncati vorbe urate asupra grefierilor ca nu stiti ce inseamna munca lor.Ei au muncit si muncesc cot la cot cu judecatorii si procurorii.Ei nu au avut si nu au voie sa faca parte din nici un partid,sau nu fie actionari la nici o firma si multe alte restrictii.S-ar putea sa le vina randul si celor care acum ii ponegresc,pentru ca habar nu au ce inseamna munca de grefier.

  2. Cei care comentati manati de invidie fara sa stiti ce inseamna munca de grefier,aveti grija maine va vine si voua randul si atunci sa va vad ce faceti.

  3. Cei care comentati manati de invidie fara sa stiti ce inseamna munca de grefier,aveti grija maine va vine si voua randul si atunci sa va vad ce faceti.Cred ca fiecare ar trebuii sa ne ingrijoram de soarta personala,ca raul numai rau atrage.

  4. voi, astia, care doar stiti sa comentati.. ati fost macar in vreo instanta? stiti ce presupune a fi grefier? cred ca sunteti prea invidiosi si rautaciosi.. vedeti ca o sa va transformati in vipere… RUSINA!!!

  5. Adevarate drame, pe banii nostri!!!!!!vinovati sunt PARLAMENTARII care le-au aprobat legi speciale! Parlamentarii care au votat astfel de lege pot fi gasiti si pusi sa le plateasca pensiile !

  6. Sa nu le plangem de mila …. in sfarsit au revenit si ei la pensii normale pentru Romania in care treaim. Sa nu uitam ca pe parcursul ”carierei” datorita greselilor de prin sentinte este bun de plata justitiabilul si statul, nu grefierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.