Prevenirea traficului de fiinte umane

Ieri, a debutat Sptmna prevenirii criminalittii, manifestare derulat la nivel national. Politisti din cadrul Compartimentului de Analiz si Prevenire a Criminalittii, comisar Macovei Ioan si inspector principal Ciobanu Oana, au participat la o ntlnire cu elevi ai Grupului Scolar Industrial Stefan Procopiu, din Vaslui, abordnd tema prevenirea traficului de fiinte umane. Aceast tem, frecvent abordat de politistii din judetul nostru la ntlnirile cu tinerii, a fost reluat, ntruct situatia material precar a multor familii si visul plecrii n strintate accentueaz riscul elevilor de a deveni victime ale infractiunii de trafic de persoane. Necesitatea abordrii acestei teme deriv si din numrul mare de victime traficate din judetul Vaslui ntlnite de politisti n ultimii ani. Pentru diminuarea acestei forme moderne de sclavie trebuie intervenit permanent, mai ales c grupul tint al traficantilor se afl la vrsta cutrilor, a ntreb rilor, a asumrii unor riscuri inutile de dragul aventurii, toate sub imperiul gndului mie nu mi se poate ntmpla. Dar din pcate, realitatea infirm acest gnd fcnd victime ale cror sechele rmn poate, pentru tot restul vietii. ntlnirea de ieri a fost un nou demers de constientizare a adolescent ilor a riscurilor la care sunt expusi datorit ncrederii prea mari pe care o acord unor prieteni care le ofer imaginea unei lumi lipsite de griji.

Reguli pentru a nu deveni victima

Nu acceptati promisiunile persoanelor de a pleca n strin tate pentru diverse slujbe onorabile care nu necesit calificare sau asa-zise angajamente artistice.
Uneori, recrutorul poate fi si o persoan cunoscut, care spune o poveste despre cineva care a plecat si s-a realizat, din toate punctele de vedere, n strintate.
Nu considerati n mod nejustificat, c n strintate, realizarea personal se obtine mai usor, cstignd, astfel, mari sume de bani! Cnd primiti o ofert de lucru n strintate, aflati ct mai multe detalii despre seriozitatea acesteia!
Informati-v dac firma este acreditat n vederea recrutrii si plasrii fortei de munc n strin tate si despre tarifele practicate.
Nu dati nimnui pasaportul, sub nici un motiv, cu exceptia organelor statului (romn sau strin) abilitate s verifice actele de identitate.
Refuzati ofertele de genul pltesc eu cheltuielile pentru tine si te rscumperi tu cnd ajungem!. Acest gen de oferte reprezint un pericol potential!
Nu uitati! Nimeni nu are dreptul s v forteze s munciti pe gratis!
Nu ezitati s v adresati ambasadelor Romniei sau organizat iilor umanitare, atunci cnd v aflati ntr-o situatie critic, n strintate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.