Inceput de an scolar fara elevi si fara profesori

La trei zile de la nceperea anului scolar 2010- 2011, efectivele de „boboci” de clasa a IX-a din judet nu au fost completate nc. Motivul: pentru cele 656 locuri libere dup cea de-a doua repartizare computerizat nu s-au nscris dect n jur de 100 de copii, dintre corigentii pe var. Ca tabloul s fie perfect, scoala a nceput si fr efectivele complete de profesori, abia asear fiind programat o nou sedint de repartizare a posturilor vacante.

Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, pentru acest an scolar au fost formate 167 de clase a IX-a a cte 30 de elevi, cu un total de 5.010 locuri. Pentru c la admiterea n liceu nu sau nscris toti absolventii de gimnaziu, iar unii au rmas pe dinafar din lipsa optiunilor suficiente, dup prima repartizare computerizat, liceele din judet aveau nc un deficit de 663 de „boboci”. Nici la cea de-a doua etap de repartizare situatia nu a fost cu mult mai bun, doar nou absolventi din judet prinznd un loc n bncile liceelor. Din pcate, doi dintre acestia au optat pentru unitti din Galati si ntorsura Buzului, asa c numai sapte au ocupat efectiv locuri vacante din liceele vasluiene. Asa se face c, pentru ultima repartizare computerizat, cea din 10 septembrie, au mai fost disponibile 656 de locuri. Iar „golurile” nu au fost rezolvate nici atunci si nici pn acum, n ciuda faptului c anul scolar a debutat deja, iar planul de scolarizare ar fi trebuit definitivat. Potrivit conducerii ISJ Vaslui, pe cele 656 de scaune se bteau circa 100 de copii, majoritatea din rndul corigentilor pe var. Chiar si n conditiile n care toti ar fi fost promovati, s-ar fi nscris la liceu si ar fi fost admisi, liceele tot nu ar fi reusit s-si fac necesarul de „boboci”. „N-as putea spune exact cte locuri de liceu au mai fost ocupate de absolventii de gimnaziu, pentru c cea de-a treia repartizare computerizat nu a mai avut loc. Dup ce au sustinut corigentele, elevii care s-au nscris la admitere au fost ndemnati s se nscrie pentru locurile vacante la nivelul judetului. Cert este c au mai rmas locuri neocupate. Pentru a discuta aceast problem si a afla exact despre cte locuri este vorba, astzi si mine (14-15 septembrie, n.r.) avem programate ntlniri cu directorii liceelor cu locuri vacante”, ne-a spus profesorul Vasile Ursanu, inspector general adjunct. Pentru c semestrul abia a nceput, iar elevii au pot nc s lipseasc de la ore, o situatie exact va fi realizat dup aproximativ o lun. Oricum, evidenta locurilor disponibile si a celor ocupate se afl si n atentia Ministerului Educatiei, care a solicitat trimiterea acestor informatii pn pe data de 25 octombrie.
Dac la clasele a IX-a mai sunt nc circa 500 de scaune goale, situatia cadrelor didactice este ceva mai bun. n sensul c mai putin de 200 de catedre de suplinitori au mai rmas libere dup ultima sedint de repartizare din data de 8 septembrie. Totusi, este inadmisibil ca anul scolar s debuteze iar elevii, fie ei din mediul urban sau cel rural, s nu aib profesor de predare. Degeaba cere ministrul Daniel Funeriu ca orele s se desfsoare normal, iar dasclii s intre deja n materie. Cel putin n judetul Vaslui, aceast cerint nu poate fi respectat din lipsa efectivelor complete de personal didactic. Drept dovad, inspectorii scolari au programat pentru ieri dup-amiaz o alt sedint de repartizare a suplinitorilor calificati si necalificati care doresc un post n unittile din judet. Doar-doar, catedrele nc vacante se vor ocupa ct mai repede iar lucrurile vor intra n normal. Mai ales c, nici bine nu a nceput semestrul, si reducerea salariilor cumulat cu nedecontarea navetei au fcut ca peste 12 profesori repartizati n mediul rural s renunte la posturi. Nimnui nu-i convine s predea cursuri pe cteva sute de lei, n scoli drpnate, s dea peste 100 de lei pe transportul zilnic la serviciu si s nu-i mai primeasc napoi de la autorittile locale. „Astzi (ieri, n.r.) mai avem o etap de completare a normelor, dup care puetm vedea exact de cte cadre didactice mai este nevoie n unittile scolare din judet. Cei interesati au fost informati dinainte, att prin afisele expuse la sediul Inspectoratului si la Centrul Judetean de Resurse si Asistent Educational, ct si prin intermediul site-ului ISJ. Ca si n cazul locurilor libere din clasa a IX-a, nc mai putem lucra la completarea normelor”, ne-a spus inspectorul Ursanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.