Festivitati minus 25%

n afar de 37 de unitti scolare nchise de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, toate celelalte unitti din judet si-au deschis, ieri, portile pentru anul scolar 2010- 2011. Cu sau fr autorizatii sanitare de functionare, cu disponibilizati sau cu personal didactic complet, grdinitele, scolile si liceele din judet au asteptat cu bratele deschise revenirea din vacant a copiilor. Cu bratele deschise, dar fr corn si lapte. Desi tierile salariale au mai retezat din avntul dasclilor iar liderii de sindicat au ndemnat la purtarea ecusonului minus 25%, cele care au primat au fost emotiile si lacrimile de bucurie ale unui nou nceput.

Fie c au fcut careul n curtea scolii, pe coridoare, n sala de sport sau direct n slile de clas, toate unittile scolare din judet au tinut cte o scurt festivitate de deschidere a noului an scolar. Au participat directorii, profesori, nvttori, elevi si foarte multi printi emotionati, dar si preoti care au oficiat slujbe religioase. Spre exemplu, Scoala nr. 11 George Tutoveanu s-a mbrcat n straie speciale de srbtoare, ntruct, pentru a patra oar consecutiv, a fost cotat printre cele mai bune din ntreg judetul. Ca urmare, primarul orasului, Constantin Constantinescu a ales aceast institutie pentru a sta alturi de elevi si cadre la deschiderea anului scolar. Edilul sef a tinut si un scurt discurs, prin care le-a urat tuturor putere de munc si sntate n noul an si a felicitat elevii si cadrele pentru rezultatele foarte bune obtinute pn acum. De altfel, n fiecare institut ie de nvtmnt, pe lng directorii care au urat copiilor Bun venit!, festivittile au inclus si cte un preot ce a oficiat traditionala slujb religioas de nceput de an. Nu n ultimul rnd, cte un reprezentant al Politiei a recomandat elevilor s fie prudenti n traversarea strzii, s fie atenti la eventualele furturi din buzunare sau la capcanele n care pot cdea atunci cnd se angajeaz n discutii cu persoane suspecte.

Fr lapte si corn, dar cu emotii

Bobocii de clasa I, si ei foarte emotionati, cu cte un buchet de flori ntr-o mn, ghiozdanul n spate si mama sau tatl la cealalt mn, asteptau s sune clopotelul. Erau nerbdtori s vad ce o s se ntmple n careu la deschidere si, mai ales, s intre n slile de clase pentru a-si cunoaste nvttoarea si colegii. Chiar dac a fost abia prima zi de scoal si nu s-au tinut cursuri n adevratul sens al cuvntului, copiii si-au aflat orarele scolare si au primit manualele. Nu ns si laptele si cornul oferite de Guvern. Si asta deoarece abia astzi va fi semnat contractul prin care elevii claselor I-VIII din judet primesc, anual, gustarea pentru care unii printi din mediul rural si trimit copiii la scoal. Dup cum s-a estimat, la nivelul ntregului judet, n zilele de 13 si 14 septembrie, s-a fcut o economie de circa un miliard de lei vechi. Abia din dimineat a zilei de 15 septembrie, micutii vor fi asteptati la cursuri cu laptele si cornul, nu doar cu teme pentru acas si lucrri de control.

Proteste si nu prea

Ca si n alte ocazii, si de aceast dat, fermitatea cadrelor didactice n a-si tine promisiunea s-a dovedit doar vorbe n vnt. Pentru nceput, cadrele didactice prezente la manifestare nu au ascultat de liderii de sindicat si nu au purtat ecusonul minus 25% n semn de protest. Asta n ciuda faptului c scderea salariilor i-a nemultumit pe toti angajatii din nvtmnt si a dus chiar la retragerea unor dascli din sistem si plecarea lor n strintate. n plus, nici recomandarea referitoare la ignorarea politicienilor care ar ndrzni s pun piciorul la deschiderea anului scolar 2010-2011 nu a fost luat n seam. Dovad st faptul c, la unele institutii de nvtmnt din judet, unde, sub diverse pretexte, au aprut si politicienii locali, profesorii au uitat ce aveau de fcut. Mai mult, dasclii nu numai c nu au plecat imediat n clas cu elevii, asa cum se stabilise la nivelul ntregii tri, dar au mai si sorbit discursurile cu o rbdare infinit. n plus, nemultumirile legate de disponibiliz- rile si diminurile salariale par s se fi disipat odat cu nceperea unui nou an scolar, n aceleasi vechi conditii.

2 COMENTARII

  1. AM INTELES CA LA SCOALA DIN IBANESTI,ESTE DIRECTOR UNA CARE NU ARE NICI DEFINITIVAT SI AL CAREI BARBAT TRECE PE LA CRASMA INAINTE DE A INTRA LA ORE CU MICUTII DIN CICLUL PRIMAR,CA SA PRINDA PUTERE SI STABILITATE.ACEST POST I L-A ARANJAT CA IN FIECARE AN D-NA CARE ACUM ESTE DIRECTOR:HUREZ ADRIANA.O PARERE:SPALATI-VA INAINTE DE A INTRA IN SCOALA SI MAI SCHIMBATI HAINELE ,CA NU E FRUMOS SA ,SA DUHNITI MAI RAU CA VACILE .

  2. AM INTELES CA LA SCOALA DIN HURDUGI SUNT CARATI CU UN MICROBUZ DE 16 LOCURI 76 DE ELEVI NAVETISTI. CU OCAZIA DESCHIDERII ANULUI SCOLAR A FOST INTONAT IMNUL PDL PENTRU CA DIRECTOR ESTE UN INVATATOR CARE NU STIE IMNUL ROMANIEI ; HAI ROMANIA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.