Controale peste controale si zeci de depensionri. De aceste „ntmplri” nefericite au parte vasluienii pensionati pe caz de boal. n ultimele trei luni, inspectiile ncrucisate ale autorittilor au dat rezultate, fiind nregistrate 71 de depensionri (persoane care s-au pensionat pe caz de boal n mod ilegal, fr a ndeplini conditiile). Din cei 3.748 de pensionari controlati, 2.032 nu au fost gsiti la domiciliul declarat. Mai mult, pentru 62 de pensionari exist suspiciuni c sunt plecati la munc n strintate. Controalele continu, iar echipele adhoc iau cu asalt pensionarii pe caz de boal din ntreg judetul.
Hotrrea guvernantilor de a reforma sistemul de pensii, precum si legislatia dur promovat n ultima perioad au scos la lumin foarte multe pensii de invaliditate ilegale. Pentru a fi ct mai eficient, campania de verificri a fost mprtit n dou capitole mari. Mai nti, functionarii Casei Judetene de Pensii (CJP) Vaslui ntreprind un control la domiciliul persoanelor care sunt pensionate pe caz de boal. Ulterior, dosarele de pensionare sunt inspectate ncrucisat, de comisii speciale de expertiz medical de la Vaslui si Brlad. Aceste razii asupra pensionarilor pe caz de boal nu au ntrziat s dea roade. n luna iunie, au fost contabilizate 14 depension ri, n iulie 28 depensionri, iar n august 29 depensionri. Spre comparatie, n lunile februarie erau nregistrate la nivelul judetului Vaslui numai 4 depensionri, n martie 3 depensionri, n aprilie 4 depensionri iar n mai 5 depensionri. n acest mod, Ministerul Muncii si pune n aplicare strategia de nsprire a conditiilor pentru pensionarea pe caz de boal. n momentul de fat, la nivel national sunt peste 900.000 de persoane pensionate pe caz de boal. Conform Ministerului Muncii, din totalul de 5,530 milioane de pensionari, circa 900.000 sunt pensionati pe caz de boal, iar 2,176 milioane persoane sunt pensionate la limit de vrst si stagiu complet de cotizare. Din 2004 pn n prezent, numrul celor care primesc astfel de pensii a crescut cu 50%, de la 600.000 pn la 900.000.
Avalans de depensionri
n vederea monitorizrii si verificrii fenomenului invaliditt ii, CJP Vaslui desfsoar o actiune de verificare sub aspectul locuirii statornice la domiciliul declarat a pensionarilor de invaliditate. O prim etap vizeaz acei pensionari care au optat pentru plata pensiei prin cont bancar. La nivelul judetului Vaslui actiunea vizeaz 4.875 de pensionari cu gradul II si III de invaliditate, dintr-un total de 15.850 de pensionari. Nu fac obiectul controlului pensionarii cu gradul I de invaliditate, pensionarii nerevizuibili fie datorit afectiunii, fie datorit vrstei. Verificarea n teren se opereaz prin constituirea de echipe ad-hoc, din cte doi salariati, lista cu pensionarii de invaliditate ce urmeaz a fi verificati ntr-o anumit zi, fiind stabilit cu putin timp n urm, nainte de plecarea n teren. Astfel, au fost verificati 3.748 de pensionari, din care 2.032 nu fost gsiti la domiciliul declarat. Mai mult, asupra a 62 de pensionari planeaz suspiciuni c sunt plecati la munc n strintate. Pensionarii care nu au fost gsiti la domiciliul declarat si care nici nu s-au prezentat n termenul stabilit la CJP sunt notificati prin cabinetul de expertiz medical n vederea reexpertizrii medicale. Reviziurea medical vizeaz si dosarele pensionarilor care nu si-au ridicat cupoanele de plat a pensiei de la CJP Vaslui. Cabinetele de expertiz medical au sarcina de a notifica pensionarii n cauz, pentru a se prezenta la revizuirea medical. n caz de neprezentare, Serviciul de plti prestatii din cadrul CJP trece la suspendarea pensiilor respective.
Inspectii ncrucisate
n paralel cu verificarea la domiciliu, ncepnd din iunie, se desfsoar si operatiunea de verificare a dosarelor medicale de ctre comisiile de verificare constituite n baza Ordinului nr. 442 al presedintelui CNPAS. Comisia de verificare, constituit la nivelul CJP Vaslui, verific dosarele medicale ale pensionarilor de invalidicate revizuiti n luna anterioar. Pentru cazurile supuse inspectiei la care se constat neconcordoante ntre diagnosticul clinic, diagnosticul functional, gradul de invaliditate si documentatia existent n dosarul medical, se procedeaz la reexpertizarea pensionarului. n vederea reexpertizrii, pensionarul este convocat pentru a se prezenta cu documentele medicale pe care le detine. Convocare se face prin scrisoare recomandat, cu confirmare de primire. n caz de neprezentare a pensionarului la expertizare, cazul se comunic casei teritoriale de pensii pentru suspendarea pltii pensiei, conform procedurii existente. n urma reexpertizrii, se emite o nou decizie medical prin care se mentine gradul de invaliditate, se schimb gradul de invaliditate sau se constat c nu se ncadreaz n grad de invaliditate.
bateti campii! intrebati-va ce merite au mafiotii actuali de-si permit sa-si mareasca lefurile sistematic. aia nu sunt bani aruncati in vant? din cauza cheltuielilor lor nesabuite nu mai sunt bani nici la fondul de pensii , nici la salarii. nu va mai legati de niste pensii amarate . datoria guvernului este sa le asigure conditii decente la toti ,indiferent ce si cata munca au prestat atunci cand au putut. se vede treaba ca stradania Baselului de a ne invrajbi unii cu altii da rezultate. sa va fie de cap, neputinciosilor!
Este clar ca femeile cu multi copii nu aveau sansa sa realizeze nr.de norme planificat.Cei care nu aveau norme realizate sint oameni batrini care se duc unul cite unul.Traim alte timpuri .Ar fi inuman sa-i lasam fara un pic de speranta.Unii au muncit mai mult,unii mai putin iar altii deloc.Aveti impresia ca cei care nu au muncit deloc ,au mai mult?Ce sa faca societatea noastra cu acesti oameni?
are dreptete kiparosul.sunt in plata pensie cap 1 milion de cetateni la care s-a marit pensia de la 1oo ron la 350 ron,deci cite 2oo ron pt.fiecare in total luna 200 milioane ron,in euro cam 48 milioane inmultit cu 12 luni fac un total an 576 milioane euro,mai pui si pensiile fratilor de dincolo de prut conform unei conventii comuniste de prin 1966, citeva zecide mii cu cite o pensie minima de 800 ron si o sa vedeti ca iese deficitul asigurarilor sociale.am o verisoara in pensie cap cu 350 ron pt. o vechime de 25 ani in cap dupa revolutie.imi spune si mie cineva ce cap -uri mai existau? iar un roman care a contribuit in sistemul asigurarilor 38-40 de ani are o pensie de 700-800 ron.unde este dreptatea?
Ba kiparosule se vede ca ai capul cat damingeana si mintea cat dopul,sau faci parte cumva din divizia de idioti?
van kiparos,daca tu crezi ca din cauza pensiilor CAP-istilor sufera fondul de pensii,inseamna ca nu gandesti cu creierul;stii in ce conditii munceau pe vremea impuscatului?zi lumina,pe ploaie toamna pana tarziu,vai de capul lor,acum,da,dar acum cate campuri stau nelucrate……
Daca ne gandim bine , nici cu pensiile fostilor CAP-isti lucrurile nu prea sunt in regula.Sunt foarte multi bani pe care bugetul ii cam da de-a moaca.Cate zile-munca facea pe an un cap-ist care nu lucra la sectorul zootehnic? Lucra doar in sezonul agricol , numai cand conditiile meteo erau favorabile , iar ziua de munca incepea pe la 8 si se ternina pe la 16-17. Banuti , la fondul de pensii , ioc!Daca era ceva mai gospodar , un cap-ist , mai cu tractoasul CAP-ului , mai cu atelajele lui , etc isi aranja o gospodarie pe cinste . Nu mai intru in alte detalii ca nu este cazul, toata lumea vede despre ce-i vorba . Asa ca s-o lasam mai moale cu pensiile acestei categorii.