Credite otravite

„Cadoul” oferit vasluienilor este nrobitor. ntr-un singur an, cettenii si firmele au acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei ctre bncile comerciale. Msurile de austeritate si reformare a statului si-au artat foarte repede rezultatele. n numai 30 de zile (iunie comparativ cu iulie), restantele au crescut cu 28 milioane de lei. Mai mult, noul val de disponibilizri din rndul salariatilor de la stat, colapsul mediului privat si venirea iernii vor finaliza dezastrul – un judet de datornici, de someri si de srcie absolut.

Populatia si firmele din judetul Vaslui sunt la un pas de faliment. Ultimele data statistice prezentate de ctre Banca National a Romniei scot la lumin dramatismul prin care trec numeroase familii si agentii economici. Pentru luna iulie, volumul creditelor restante n lei este de 110,9 milioane de lei. Comparativ cu luna iulie, saltul ndatorrilor este ame- titor. Mai exact, n iunie, creditele restante contabilizau un sold total de 82 milioane de lei. Practic, n numai 30 de zile, clientii bncilor persoane fizice si juridice nu au mai returnat conform termenelor din contractele de creditare suma de 28 milioane de lei. n lei vechi, datoriile sunt de-a dreptul astronomice: 280 miliarde de lei vechi. Fat de luna iulie a anului trecut, cnd criza economic era n plin expansiune, gradul de ndatorare a crescut spectaculos. Astfel, la mijlocul anului trecut, vasluienii si societtile comerciale acumulau datorii totale de 38,4 milioane de lei la creditele n moneda national. La un simplu calcul, rezult c, ntr-un singur an, creditele neperformante se ridic la suma de peste 70 milioane de lei.

Bastioanele mprumutatilor

Dup reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, socul functionarilor din Primria Vaslui a fost total. Astfel, o persoan cu o vechime de 20 de ani a luat n mn un salariu de numai 1.400 lei. Un inginer n constructii, din cadrul Compartimentului Urbanistic, care verific toate lucrrile de reabilitare a infrastructurii etc., are o leaf de numai 500 lei. Dezamgirea functionarilor fat de programul guvernamental de austeritate este cu att mai mare cu ct personele care sunt n pragul pensionrii sunt net defavorizate. Astfel, dup noua gril de salarizare, o persoan primeste doar 75% din cuantumul viitoarei pensii. Mai mult, un procent de 90% din salariatii Primrie Vaslui are rate la bnci, ceea ce face rambursarea acestor mprumuturi aproape imposibil. La Consiliului Judetean (CJ) Vaslui, cel mai mic salariu este de 600 lei. Alti 30 de functionari de specialitate, care au avut salarii de 1.200 lei, dup aplicarea programului de austeritate au mai rmas cu 900 lei. „Bncile ne-au ncurajat s lum credite, iar noi am acceptat n ideea de a tri mai bine. Nu am luat banii pentru a petrece concedii, ci pentru a cumpra un televizor, o masin, pentru a ncepe constructia unei case. Nu o s facem fat la plala ratelor, n conditiile n care toate utilittile se scumpesc”, a spus Gheorghe Ocheanu, liderul Sindicatului din CJ Vaslui.

Cazuri dramatice

„Dup ce se s-au operat reducerile, voi rmne n mn cu 700 de lei. Vreau s precizez c sunt economist, cu masterat n domeniu. n 2008, aveam un salariu de 1.500 de lei, iar acum, voi mai lua doar 700 de lei. Mi-am luat un credit ipotecar si am cumprat un apartament la care nu mai pot s pltesc ratele. Pentru a nu fi executat de banc, din 2005, am dat apartamentul n chirie si m-am mutat la printi. Doar asa m chinui s pot achita ratele. Dect s fac foamea, am ales aceast solutie”, nea spus o salariat din CJ Vaslui. Un alt functionar din cadrul Casei Judetene de Pensii Vaslui, aceeasi problem: „Eu am ajuns s iau n mn sub 800 de lei, n conditiile n care am dou facultti. Cu acesti bani mi este foarte greu s achit rata de 20 milioane de lei vechi pe care o am la banc. Cred c voi cuta o slujb mai bine pltit n mediul privat”, ne-a spus salariatul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.