Centura de siguranta salveaza vieti

n perioada 13-19 septembrie, Serviciul Rutier Vaslui a desfsurat o actiune de verificare a participantilor la trafic cu privire la portul regulamentar al centurii de sigurant. n intervalul mentionat, 211 conductori auto si pasageri au fost depistati c nu au respectat obligatia de a purta, n timpul deplasrii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de sigurant omologate. Un sondaj de opinie realizat la nivel national asupra atitudinilor sociale privind riscul n trafic a artat faptul c cerinta de a purta centura de sigurant este respectat, ntr-o mare msur, n afara localittii (70%) si pe autostrad (77%) si ntr-o mai mic msur n localitate (52%).

Politistii Serviciului Rutier Vaslui au desfsurat, pe parcursul sptmnii trecute, mai multe actiuni pe raza judetului, prin care s-a urmrit determinarea conduc- torilor si pasagerilor autovehiculelor de a folosi centura de sigurant si constientizarea participantilor la trafic cu privire la importanta utilizrii acestui element de sigurant, mai ales asupra faptului c portul centurii de sigurant scade riscul unei accidentri grave si a decesului n cazul unui accident rutier. Pe parcursul ntregii sptmni au fost depistati 211 conductori auto si pasageri care nu au respectat obligatia de a purta, n timpul deplasrii pe drumurile publice centura sau dispozitivele de sigurant omologate. Desi constituie o obligativitate din partea conductorilor de autovehicule si a pasagerilor de a purta centura de sigurant, att n localitti, ct si n afara acestora, se constat c aceast prevedere legal este nclcat n mod frecvent. Nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie se sanctioneaz cu amend prevzut n clasa I de sanctiuni (2-3 puncte amend) si 2 puncte de penalizare pentru conductorul de autovehicul. Statisticile Politiei Rutiere atest faptul c, din pcate, din ce n ce mai multe persoane si pierd viata pe sosele n urma producerii unor grave accidente de circulatie. n multe dintre aceste situatii, soferii sau pasagerii din masinile implicate n accidente ar fi rmas n viat sau ar fi suferit mai putin din cauza rnilor dac ar fi purtat centura de sigurant. Un sondaj de opinie realizat la nivel national asupra atitudinilor sociale privind riscul n trafic de ctre Politia Romn, prin Institutul de Prevenire si Psihosociologie si Directia Rutier, n colaborare cu Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universittii Bucuresti si Colegiul Psihologilor din Romnia, a artat faptul c cerinta de a purta centura de sigurant este respectat, ntr-o mare msur, n afara localittii (70%) si pe autostrad (77%) si ntr-o mai mic msur n localitate (52%). Opereaz astfel o relationare ntre nivelul de risc perceput pe o categorie de drum si utilitatea centurii. Acelasi mecanism functioneaz si fat de copiii pe care i transport n autovehicul: dac soferul apreciaz c riscul este minim pe o categorie de drum, tendinta este s nu asigure pasagerii minori. Se constat faptul c unul din 5 soferi care transport copii nu i asigur pe acestia dect uneori sau chiar niciodat.

Atitudini fat de utilizarea centurii de sigurant

Marea majoritate a conductorilor auto folosesc foarte frecvent centura de sigurant pe autostrzi (77,4%) si n afara localittii (70,4%). Se observ, totusi, c procentul celor care poart regulat centura n localitate este mai redus (52,1%).
3 din 10 soferi folosesc centura doar ocazional (uneori/foarte rar/niciodat) n localitti, iar 1 din 7 respectiv 1 din 8 soferi foloseste rar centura de sigurant n afara localittii, respectiv pe autostrad.
Tinerii (18 -25 ani) si persoanele de sex masculin sunt categoriile de conductori auto care folosesc cel mai rar centura de sigurant.
n functie de experienta n condus, cel mai putin folosesc centura de sigurant n localitate cei cu vechime redus (1-5 ani), iar n afara localittii cei care detin permis de conducere de 6-10 ani.
Soferii care conduc autoturisme de serviciu fr a avea atestat sunt mai degrab cei care folosesc doar uneori centura de sigurant n afara localittii, aceeasi situatie fiind valabil pentru soferii profesionisti n ceea ce priveste folosirea centurii de sigurant n interiorul localittilor.
Aproximativ dou treimi dintre respondent i se asigur foarte des/ntotdeauna, atunci cnd se deplaseaz cu copiii n masin, c acestia poart centura de sigurant.
Aproape unul din 5 soferi care transport copii nu se asigur de acest lucru dect uneori sau chiar niciodat. Acestia sunt mai degrab cei care, la rndul lor, nu poart centura de sigurant fiind si sanctionati n ultimii 3 ani pentru acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.