Case multe, masini de lux…

Paradoxal, dar vasluienii nu sunt chiar att de sraci precum par. Msura de majorare a impozitelor pentru locuinte si masinile de putere mare a drmat multe mituri. n municipiul Vaslui, 1.800 de cetteni au mai mult de o cas n proprietate iar 700 de persoane conduc masini de top. Dac pentru a treia cas impozitul a crescut cu 300%, n cazul masinilor, drile s-au dublat. Primria Vaslui a actualizat aplicatia informatic de la Serviciul Financiar si i asteapt pe contribuabili, oferindu-le si unele facilitti.

Dou sau trei case si masini puternice, acestea sunt „accesorii” curente pentru destul de multi vasluieni. Impozitarea n plus a celei de-a doua sau a treia case, precum si majorarea impozitelor pentru masinile cu o putere de peste 2.000 de centimetri cubi au scos la lumin o realitate neasteptat. Nu mai putin de 1.800 persoane fizice din municipiul Vaslui au n proprietate mai mult de o cldire. n cazul masinilor, 700 de contribuabili trebuie s scoat mai multi bani din buzunar. Reamintim c, potrivit noilor reglementri n domeniul fiscal, ncepnd din data de 1 iulie, grila de impozitare pentru locuinte s-a modificat. Astfel, a crescut cu 65% impozitul pentru prima cas, n afara celei de domiciliu, cu 150% – pentru a doua locuint, cu 300% – pentru a treia locuint si urmtoarele. La un simplu calcul, de la un impozit de 110 lei pentru un apartament, n cazul celei de-a doua case, se va achita suma de 182 lei. De mentionat si ciudtenia c garajul se ncadreaz la capitolul cldiri si este inclus ca „a doua cas”. Din fericire, impozitul pentru un garaj este cuprins ntre 3 si 5 lei. Astfel, majorarea cu 65% a impozitului nu reprezint o crestere semnificativ. n cazul autoturismelor cu o putere de peste 2.000 de centimetri cubi, impozitul s-a dublat tot de la 1 iulie. Mai exact, la un impozit de 1.050 lei pentru o masin, n cazul noilor taxe, proprietarul va trebui s achite 2.100 lei.

Aplicatie reactualizat

Eugen Bot, seful Compartimentului Financiar din cadrul Primriei Vaslui, explic: impozitele majorate vor fi achitate doar pentru a doua jumtate a anului. „Noi am actualizat aplicatia informatic cu aceste modificri. De asemenea, am demarat actiunea de notificare a contribuabililor care mai au de plat ca urmare a majorrii impozitelor. n acest sens, noi vom formula decizii de impunere”, a precizat Eugen Bot. Persoanele care au pltit impozitul n primele trei luni pentru tot anul curent, pentru a beneficia de bonificatia de 10%, au la dispozitie aceleasi facilitt i. Astfel, contribuabiliii care se vor prezenta la Serviciul Financiar al Primriei pentru a achita impozitul integral, pn la data de 30 septembrie, vor primi aceeasi reducere de 10%. Simona Polak, directorul unei agentii imobiliare din Vaslui, crede c majorarea impozitelor la case ar putea s influenteze tranzactiile de pe piat. „Oamenii care au n proprietate o a doua cas ar putea s vnd. Totusi, este posibil ca cei care au mai multe locuinte s gseasc unele subterfugii. Dac impozitul ar creste de la un milion la zece milioane de lei, atunci cu sigurant se va vinde. Trebuie stiut c, dac oferta din piata creste, pretul de vnzare scade, pentru c cererile rmn la acelasi nivel. Poate s fie o ofert mai mare la chirii. Proprietarii vor gndi c, dect s tin apartamentele goale cu un impozit mai mare, mai bine le nchiriaz, pentru a acoperi majorrile”, a explicat Simona Polak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.