Unde-i docomentul, domnu’ consilier?!

La opt luni de data la care trebuiau s si depun rapoartele de activitate, doar 5 din cei 32 de consilieri judeteni au fcut acest lucru. Cei cinci sunt Alina Carmen Lazr (PSD), Eugenia Ignat (PRM), Ioan Stamate (PSD), Gheorghe Croitoru (PSD) si Gigi Brnici (PDL). Prezentarea rapoartelor de activitate de ctre consilierii locali si judeteni este o obligatie prevzut n Legea nr. 215/2001, art. 51 alin. 4. Legea spune foarte clar: „fiecare consilier local (inclusiv viceprimarii) este obligat s prezinte un raport anual de activitate, care va fi fcut public prin grija secretarului”. Evident, legea prevede c aceast obligativitate este valabil si pentru consilierii judeteni. Deoarece presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene si pstreaz calitatea de consilieri judeteni, aceast prevedere li se aplic si lor. Gheorghe Stoica, secretarul judetului, le-a solicitat consilierilor judeteni n mai multe rnduri s i nmneze rapoartele de activitate, dar nu a primit dect promisiuni. Cu exceptia a 10 consilieri judeteni care au intrat n functie pe parcursul anului 2009 sau n 2010, restul nu au nicio justificare pentru lipsa „pretioaselor” documente. Sau au? S vedem…

Legea nr. 215/2001 privind administrat ia public local este foarte clar: toti consilierii locali si judeteni au obligatia ca la sfrsitul anului s prezinte un raport de activitate, care, prin grija secretarului primriilor sau a secretarului general al judetului, trebuie s fie fcut public. Desi si-a luat functia n primire n decursul anului 2009, pesedista Alina Carmen Lazr a ndeplinit aceast formalitate. La fel au fcut mai vechii consilieri Eugenia Ignat (PRM), Ioan Stamate si Gheorghe Croitoru (ambii de la PSD), dar si Gigi Brnici (PDL). Alti nou consilieri ajunsi pe aceste functii n 2009 sau 2010, tocmai din acest motiv nu au avut obligatia de a completa rapoarte. Acestia sunt Daniel Andrei, Ciprian Trifan, Carmen Buchidu (PSD), Ionut Cristian Ghetu (PDL), Marin Dumitru, Carmen Bularda, Tiberiu Crescu, Anca Dima si Elena Cartas (toti de la PNL). Restul, prea multi pentru a le fi trecute n revist numele, nu s-au complicat n astfel de activitti formale, prin care, la fel de formal, „dau socoteal” cettenilor pentru cele n jur de 5 milioane de lei vechi pe care le „salt” pentru fiecare participare la sedintele de CJ. 18 consilieri judeteni ori nu stiu, ori nu vor, ori nu pot s scrie vreun rnd despre activitatea lor. Gheorghe Stoica, secretarul judetului, a declarat „solemn” c si-a ndeplinit ndatorirea de a le comunica membrilor CJ obligatia pe care o au. Ba a fcut acest lucru n repetate rnduri.

Bichinet nu a auzit de asa ceva

Lista celor 18 trebuie deschis n mod obligatoriu de la vrf, chiar cu cei din conducerea CJ, la care, contrar celor stiute, informatia se pare c ajunge ceva mai greu. Corneliu Bichinet, fost presedinte si actual vicepresedinte al CJ, spune c el nu a mai auzit de asa ceva. Peremistul a declarat ct se poate de convins c el, ca vicepresedinte, nu are o astfel de obligatie legal. Pentru vicepresedintele de la CJ, n ceea ce priveste rapoartele de activitate, Legea 215 se refer la consilierii judeteni si numai la ei. Eroare! Nu o spunem noi, ci chiar un subaltern de la CJ, n persoana lui Stoica, dar nu direct (nu stim dac ar putea manifesta o asemenea ndrzneal). Stoica a spus „legal” c, att timp ct vicepresedintii si pstreaz calitatea de consilieri, si pstreaz si obligatiile.

Lupii tineri, nonconformisti

Aflati la primul mandat, mai tinerii consilieri judeteni se arat nencreztori n relevanta rapoartelor de activitate. Citind cele cinci rapoarte de activitate aflate pe siteul CJ Vaslui, nu putem dect s le dm dreptate. Cei cinci consilieri care au ndeplinit respectiva formalitate parc ar fi fost vorbiti. Pe lng faptul c textele seamn leit pe alocuri, sunt extrem de succinte si lapidare. „Consider c este o responsabilitate mult mai mare munca n teren, dect un raport formal, n care nu pot fi retinute dect evaziv cteva date si aspecte ce tin de imaginea unui consilier judetean”, a declarat Alin Juverdeanu, seful grupului liberal din CJ. Consilierul liberal a mai spus c nu este att de preocupat de imaginea public pe care i-ar oferi-o nsiruirea de informatii cu privire la activitatea sa, ct de roadele acestei activitti. „Rolul real al acestei functii trece dincolo de imaginea unei persoane publice, ajungnd la sprijinul real pe care un consilier l poate oferi, efectiv, cettenilor prin activitatea sa”, a mai spus Juverdeanu. „O s fac un raport de activitate. Nu este nicio problem. Nu am fcut acest lucru pn acum din lips de timp, din cauza profesiei si a obligatiilor pe care le am la CJ”, a declarat George Adrian Iacomi, consilier PRM.

2 COMENTARII

  1. Doamna Ignat Eugenia administreaza niste magazine cu imbracaminte second hand si trage teapa prin toata tara comandand de la diverse firme marfa si uita sa mai plateasca datoriile…reuseste sa convinga patronii de depozite sa furnizeze marfa pe cont facand uz de functiile ei din consiliul judetean Vaslui si fiind presedintele femeilor din PRM …SI UITA SA MAI INAPOIEZE BANII PAGUBITILOR…SA NU FACETI AFACERI CU ACEASTA PERSOANA CARE ARE MAI MULTE FIRME SI INTREPRINDERI INDIVIDUALE…TOATE IN INSOLVENTA DIN MOTIV DE FALIMENT…LUCREAZA SI PE FIRME TRECUTE PE NUMELE SOTULUI EI. AVETI MARE GRIJA!!!

  2. Ce trebuie atati consilieri la primarii? Se aduna si ,,se admira ” odata pe luna si la tara si la oras iau cateva milioane si ,,dau in clocot de atata treaba” Nu exista alta solutie fara ,,acesti trantori”? Vai de mine si de mine ,,e mare consilier”…….Daca vrei sa faci ceva pentru ca localitatea ta sa prospere ,,o faci benevol si pe gratis fara sa fii platit” VA DATI SEAMA CATE ZECI DE MII DE CONSILIERI SUNT IN TOATA TARA? AICI SUNT O PARTE DIN BANII DUMNEAVOASTRA….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.