Anularea rentei viagere a potentat fenomenul abandonului terenurile agricole. Si n acest an, la nivelul judetului Vaslui, 27.034 hectare de teren arabil au fost lsate prloag. Tierea ajutorului financiar pentru proprietarii de pmnt a ncurajat si practicarea agriculturii de subzistent. Parcelele sunt lucrate n particular, iar despre randament si profit nici nu poate fi vorba.
Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, n acest an, doar 40% din suprafata arabil a judetului este exploatat organizat. Mai exact, dintr-un total de 291.316 hectare de teren arabil, numai 114.462 hectare sunt grupate n exploatatii. Restul de 60% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual, cu consecinte directe asupra rentabilittii unui sector economic extrem de important pentru judet. Mai mult, raportat la suprafata agricol total a judetului Vaslui, decalajul este si mai mare. Dintr-un total de 401.021 hectare, este administrat organizat doar 30% din suprafat, adic 120.408 hectare. n 2008, suprafata agricol exploatat organizat a fost de 100.606 hectare, pentru ca, n 2009, s creasc la 113.687 hectare. n prezent, n judet exist exploatatii agricole comerciale constituite sub diferite forme: societti comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc.
Uniunea European dicteaz
Reamintim c, ncepnd cu 2010, Oficiul National de Rent Viager Agricol (ONRVA) nu a mai primit dosare noi din partea celor interesati s obtin o rent viager. Pentru persoanele care sunt deja cuprinse n sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum si plata acestora, se va derula ca si pn acum, conform legii. Pn la nceputul anului, la nivelul judetului Vaslui s-au nscris n program un numr de1.843 persoane. Renta viager agricol reprezint suma de bani pltit persoanelor n vrst de peste 62 de ani care nstrineaz sau arendeaz terenurile agricole extravilane aflate n proprietatea lor sau ncheie un acord cu investitorul, dac detin mai putin de zece hectare. n caz de vnzare, renta viager este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vietii proprietarului. n cazul arendrii terenului agricol se primeste 50 de euro pentru fiecare hectar, att timp ct terenul este arendat.