UE ne flamnzeste calculat

Anularea rentei viagere a potentat fenomenul abandonului terenurile agricole. Si n acest an, la nivelul judetului Vaslui, 27.034 hectare de teren arabil au fost lsate prloag. Tierea ajutorului financiar pentru proprietarii de pmnt a ncurajat si practicarea agriculturii de subzistent. Parcelele sunt lucrate n particular, iar despre randament si profit nici nu poate fi vorba.

Potrivit datelor Directiei pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui, n acest an, doar 40% din suprafata arabil a judetului este exploatat organizat. Mai exact, dintr-un total de 291.316 hectare de teren arabil, numai 114.462 hectare sunt grupate n exploatatii. Restul de 60% din totalul parcelelor arabile sunt lucrate individual, cu consecinte directe asupra rentabilittii unui sector economic extrem de important pentru judet. Mai mult, raportat la suprafata agricol total a judetului Vaslui, decalajul este si mai mare. Dintr-un total de 401.021 hectare, este administrat organizat doar 30% din suprafat, adic 120.408 hectare. n 2008, suprafata agricol exploatat organizat a fost de 100.606 hectare, pentru ca, n 2009, s creasc la 113.687 hectare. n prezent, n judet exist exploatatii agricole comerciale constituite sub diferite forme: societti comerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc.

Uniunea European dicteaz

Reamintim c, ncepnd cu 2010, Oficiul National de Rent Viager Agricol (ONRVA) nu a mai primit dosare noi din partea celor interesati s obtin o rent viager. Pentru persoanele care sunt deja cuprinse n sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum si plata acestora, se va derula ca si pn acum, conform legii. Pn la nceputul anului, la nivelul judetului Vaslui s-au nscris n program un numr de1.843 persoane. Renta viager agricol reprezint suma de bani pltit persoanelor n vrst de peste 62 de ani care nstrineaz sau arendeaz terenurile agricole extravilane aflate n proprietatea lor sau ncheie un acord cu investitorul, dac detin mai putin de zece hectare. n caz de vnzare, renta viager este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vietii proprietarului. n cazul arendrii terenului agricol se primeste 50 de euro pentru fiecare hectar, att timp ct terenul este arendat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.