Spoliati de banci

Vasluienii cu datorii sunt spoliati, pur si simplu, de institutiile bancare. Pe lng dobnzile care au explodat de la nceputul crizei financiare, comisioanele bancare se dovedesc un alt mijloc pe care bncile l speculeaz pentru a-si acoperi pierderile, pe spinarea celor care au fost nevoiti s apeleze la credite. Chiar dac alaiul de taxe solicitate la un mprumut trebuia anulat din 21 iunie, prevederile legale nu sunt respectate. O dovedesc cele dou amenzi n sum de 400 de milioane pe care dou bnci din judet le-au primit de la Protectia Consumatorilor dup aceast dat. Pentru aceleasi practici, o institutie bancar a primit avertisment. n fata acestor masinatiuni bancare, vasluienii si-au gsit un aliat n Protectia Consumatorului. n numai dou luni, au fost nregistrate 12 reclamatii mpotriva bncilor.

Bncile comerciale nu au renuntat definitiv la noianul de comisioane percepute pentru mprumuturi. Desi legislat ia n domeniu este extrem de clar, manevrele bncilor prin care clientii achit, n continuare, tot felul de taxe nu s-au ncheiat. Potrivit Ordonantei nr. 50/2010, care a intrat n vigoare din 21 iunie, bncile nu trebuie s mai ncaseze nici un fel de comision. Mai exact, toate comisionele vizate de actul normativ trebuie anulate si, pn n luna septembrie, s se lucreze exclusiv la redactarea actelor aditionale. n prezent, creditorul poate solicita persoanelor fizice care contracteaz un credit doar patru comisionane: comision de analiz dosar, comision de administrare credit sau comision de administrarea cont curent, compensat ie n cazul rambursrii anticipate, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor, penalitti. Pn la aparitia Ordonantei nr. 50, bncile puteau pune orice comision, n acest fel fiind n executie peste 15 comisioane.

Comisioane ilegale

Reticienta institutiilor finanicare n a elimina comisioanele a adus si o premier n judetul Vaslui. Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Vaslui a amendat dou bnci cu 400 milioane de lei vechi, iar o banc a primit o sanctiune cu avertisment. „Rzboiul” comisioanelor a adus si un numr record de reclamatii din partea consumatorilor, n iulie si august fiind nregistrate 12 petitii. La o sesizare de acest fel, institutiile financiare care nu se conformeaz primesc amend si termen s intre n legalitate. Mai exact, s nu mai solicite comisioane si, n termen de 15 zile, s restitui integral suma persoanelor afectate. Pentru impunerea de comisioane ilegale, bncile pot fi amendate cu sanctiuni cuprinse ntre 200 de milioane si un miliard de lei vechi, plat integral fr jumtate din minim. Dan Liviu Cain, comisar sef adjunct la CJPC Vaslui, a spus c, desi Ordonanta nr. 50 a produs efecte de pe 21 iunie, nu toate bncile au nteles c, din aceast dat, nu trebuie s mai ncaseze comisionul de risc la consumatori. „Drept pentru care, n aceast perioad au fost nregistrate 12 reclamatii. n urma cercetrii reclamatiilor, trei bnci au fost sanctionate si s-au dispus msuri de restituire a comisionului ncasat ilegal. Mention m c vom cerceta si solutiona reclamatiile primite numai de la persoanele fizice, nu si de la operatorii economici”, a spus Dan Liviu Cain.

Legislatie de criz

ncepnd cu 21 iunie, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgent nr. 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori. Prevederile noului act normativ se aplic att contractelor noi, ct si celor aflate n derulare, indiferent de valoarea acestora. n termen de 90 de zile, institutiile de creditare au obligatia de a modifica prin acte aditionale contractele de creditare aflate n derulare, n conformitate cu noile reglementri. Actul normativ prevede un comision de rambursare anticipat de maxim 1% pentru credite cu dobnd fix; nu se percepe comision de rambursare anticipat la credite cu dobnd variabil; se limiteaz comisioanele aferente derul rii contractului de credit la: comision de administrare credit, comision de penalizare pentru ntrzierea la plat, comision de rambursare anticipat dac dobnda e fix, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor; suplimentar, creditorul are dreptul s perceap doar comision de analiz dosar (numai n cazul n care accept creditarea) si comision aferent costurilor cu asigurarea (doar pentru situatiile n care este prevzut asigurare – excluse contractele de descoperit de cont, creditul de consum etc.); obligatia de a calcula dobnda variabil n mod transparent; formula de calcul trebuie s aib ca referint Robor/Libor/Euribor/dobnd a de referint BNR; marja fix nu poate fi modificat de creditor pe durata contractului decat n favoarea consumatorului; intervalele de timp la care se recalculeaz dobnda sunt prevzute n contract; pentru contractele noi, creditorul trebuie s prezinte consumatorului nainte de semnarea contractului un formular standardizat cu toate datele tehnice ale creditului, inclusiv DAE, formula de calcul a dobnzii si suma total ce urmeaz a fi rambursat.

Clientul decide

Creditorul trebuie s prezinte consumatorului contractul de credit cu cel putin 15 zile nainte de semnare. De asemenea, exist dreptul consumatorului de a renunta neconditionat, fr justificri, fr a invoca motive, n termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit. Actul normativ se aplic contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotec sau cu o alt garantie pentru proprietatea imobiliar sau garantate printr-un drept privind proprietatea imobiliar, precum si contractelor de credit al cror scop l constituie dobndirea sau pstrarea drepturilor de proprietate asupra unui teren sau asupra unei cldiri existente sau proiectate, indiferent de valoarea total a creditului, precum si contractelor de leasing.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.