Spitalu-n plop si plopu-n aer!

Situatie fr precedent la Spitalul Judetean de Urgent Vaslui. Dup ce a fost „abandonat” de Ministerul Snttii (MS), preluarea sa de ctre Consiliul Judetean (CJ) fiind amnat, ncepnd de astzi, unitatea nu mai are nici manager si nici director medical. Astfel, activitatea celei mai mari unitti spitalicesti din judet risc s fie blocat, n conditiile n care MS sustine c directorul trebuie s fie numit de Consiliul Judetean! n replic, reprezentantii CJ Vaslui spun c, pn n momentul prelurii, nu au nicio obligatie.

ncepnd de astzi, Spitalul Judetean de Urgent Vaslui nu mai are nici manager si nici director medical. Contractul de management al dr. Carmen Rotaru, directorul medical al institutiei, a expirat ieri, aceasta refuznd s mai ocupe si interimatul pentru functia de manager, preluat la expirarea contractului fostului manager, Adrian Nicu Oprisanu. Criza managerial a alertat autorittile, care s-au deplasat, ieri, la spital, pentru a ncerca s rezolve situatia. „Astzi (ieri, n.r.), am fost solicitat s m deplasez la Spitalul Judetean de Urgent Vaslui, unde s-a creat o situatie fr precedent. Acesta ar fi trebuit s fie preluat de Consiliul Judetean, care ar fi numit si un manager, dar acest lucru nu s-a ntmplat. Dup cum se stie, CJ-ul nu s-a pronuntat, asa cum ar fi fost normal, ci a amnat preluarea, o eschiv cel putin interesant, care nu poate fi interpretat ca un refuz. Asadar, s-au creat conditiile unui vid de conducere, din moment ce contractul de management al lui Adrian Nicu Oprisanu a expirat, iar acum a expirat si contractul dr. Carmen Rotaru. Prin urmare, acolo nu mai are cine s ia decizii. Am avut o discutie telefonic cu directorul de cabinet al ministrului Snttii, de unde ni s-a spus c MS nu va numi director, aceast atributie revenind Consiliului Judetean. Eu am s naintez o informare scris, prin care am s aduc la cunostint situatia creat si consecintele acesteia, care pot duce la blocarea activittii spitalului, att Ministrului Snttii, ct si Primului-ministru, pentru a interveni si pentru a rezolva situatia creat aici”, a precizat Ciprian Iftimoaei, subprefectul judetului Vaslui. „E o situatie destul de neplcut, cu att mai mult cu ct directorul economic refuz s preia prerogativele managerului. De nteles, dealtfel, pentru c nu este firesc ca directorul economic s vizeze si s supervizeze n acelasi timp niste acte. Noi am sunat la MS, dar, n absenta ministrului, ni s-a spus c ministerul nu va numi un nou director. Conform art. 178 din Legea 95/2005, modificat si completat, directorul interimar se numeste de ctre Consiliul Judetean”, ne-a precizat Carmen Boghit, seful Serviciului Resurse Umane din cadrul Directiei de Sntate Public (DSP) Vaslui. Pe de alt parte, Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui, a afirmat c nimeni nu l-a anuntat de situatia de la spital. „Dac au spus c este treaba noastr s numim director interimar, e problema lor. Pe noi nu ne-a anuntat nimeni c spitalul nu mai are conducere. Oricum, nu este treaba noastr, este a DSP-ului. Noi nu avem nicio obligatie pn nu prelum spitalul”, ne-a declarat, ieri, Vasile Mihalachi. Dr. Carmen Rotaru, pn ieri manager interimar, a refuzat s comenteze: „Nu m ntrebati pe mine. ntrebati Ministerul Snttii, DSP-ul, Consiliul Judetean sau Prefectura ce se ntmpl aici si de ce”, a spus aceasta.

Iata cine numeste directorii!

Premierul Emil Boc a anuntat duminic, n cadrul videoconferintei cu prefectii, c 20 de spitale, din totalul de 373, au rmas pentru a fi preluate la nivelul a 10 judete si le-a solicitat reprezentantilor Guvernului n teritoriu s se implice n acest proces, alturi de reprezentantii Ministerului Snttii. „Pn n 30 iulie, 353 de spitale au fost preluate de autorittile locale. Au mai rmas de preluat 20 unitti sanitare, din 10 judete: Vrancea, Timis, Arad, Buzu, Vlcea, Clrasi, Caras, Arges, Olt, Vaslui. Implicati-v direct n acest demers, mpreun cu reprezentantii Ministerului Snttii”, le-a spus Boc prefectilor. El a reamintit c unittile sanitare vor fi predate fr datorii, iar ministrul nu va mai numi directorul, ci consiliile locale sau judetene care vor putea fi trase la rspundere pentru proasta functionare a spitalelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.