Spitale goale? Of course!

Criza de personal din spitalele vasluiene se acutizeaz de la o zi la alta, si nu este vorba doar de absenta medicilor specialisti, ci si de cea a asistentelor medicale. Cele sapte spitale vasluiene ar mai avea nevoie, n acest moment, de 64 de medici si de 141 de asistente. Iar dac acum este ru, va fi si mai ru: dup reducerea salariilor, luna trecut, zeci de persoane care lucreaz n sistemul sanitar si-au anuntat intentia de a pleca la munc n strintate. Destinatia preferat, Anglia.

Din schema de personal a celor sapte spitale vasluiene si a Serviciului de Ambulant al Judetului (SAJ) Vaslui lipsesc 64 de medici specialisti si 141 de asistente medicale. „La Spitalul Judetean de Urgent Vaslui este nregistrat cel mai mare deficit de personal. Unitatea ar mai avea nevoie, pentru a-si putea desfsura activitatea la parametri normali, de 21 de medici, din care 6 pentru Unitatea de Primiri Urgente, si de 65 de asistenti. Criz mare de personal este si la Spitalul Municipal de Urgent din Brlad, unde, din schema de personal lipsesc 9 medici si 23 asistenti. La Spitalul de Copii „Sf. Nicolae” Brlad mai este nevoie de 2 medici si 7 asistenti, la Spitalul din Husi deficitul de personal este de 3 medici si 4 asistenti, iar la Negresti, de 9 medici si 9 asistenti. SAJ Vaslui se confrunt cu o lips acut de personal, aici fiind nevoie de 13 medici si 20 de asistenti”, a declarat Mihaela Vlada, directorul interimar al DSP Vaslui. Specialittile n care se resimte lipsa medicilor specialisti sunt diabetul, psihiatri, medicin de urgent, medicina de laborator, chirurgia pediatric, gastroenterologie, neonatologie, pneumologie.

Pleac medicii, pleac si asistentele

Dac n prezent exist doar ngrijorare n ceea ce priveste proportiile plecrii personalului sanitar, n curnd, aceasta va deveni o mare problem, pentru c multi medici, dar si mai multe asistente medicale pleac n strintate, unde li se ofer nu numai conditii decente de lucru, ci si salarii pe msura priceperii lor. „Pn acum, de la nceputul anului, au plecat 9 medici din judet. Majoritatea sunt medici tineri, dar si medici trecuti de 40 sau chiar de 50 de ani, medici specialisti pe care cu greu i vom putea nlocui. Din cte stiu, n curnd vor mai pleca si altii”, a precizat dr. Mircea Zavate, presedintele Colegiului Medicilor Vaslui. Nici n rndul asistentelor situatia nu este mai „roz”. Ultimul fluturas de salariu le-a fcut pe multe din asistentele din spitale s se gndeasc serios la varianta plecrii n strintate. „De la nceputul acestui an, Ordinul Asistentelor si Moaselor Medicale (OAMMR) Vaslui a eliberat 25 de avize de bun practic necesare pentru ncheierea unor contracte de munc peste hotare. Aceste adeverinte reprezint un fel de recomandare pentru urmtorul loc de munc, fiind practic niste adeverinte prin care se specific c asistenta respectiv nu a avut abateri pe linie profesional. Pleac asistenti cu vechime, cu experient. Probabil va fi nevoie de mult timp pentru ca alte persoane s ajung la acelasi nivel de pregtire. De fapt, ne asteptm la mult mai multe cereri de astfel de adeverinte n aceast ultim perioad a anului, pentru c multe asistente si-au artat intentia s plece, tara preferat fiind Anglia”, ne-a declarat Elena Bljan, presedintele OAMMR Vaslui.

7 COMENTARII

  1. Criza de personal e in tot spitalul. Ma refer la Barlad. Una e sa ai 7-8 pacienti la oftalmo sau orl. si 2-3 infirmiere si alta e sa ai 130-150 pacienti la sectia INTERNE cu acelasi nr. de inf. Dar cine sa vada si cine sa auda???Avem lider de sindicat???Avem SEF de sectie??? Avem director de ingrijire??? Toata lumea vine in control si CERE…dar cum poti sa faci un act medical de calitate cu o floare la o padure de uscaturi.?? Cate rapoarte au fost intocmite pentru a sesiza forurile superioare despre necesarul de personal dintr-o sectie??? Dar daca eu sant SATUL ce mai conteaza daca altii mor de foame???

  2. si cine nu ar pleca…. acolo si cel mai mic salariu p o luna al unei asistente este cam cat salariul ei de aici ..pe jumate d an …iar conditiile de munca nu se compara….

  3. NR 1 SI CARE AR FI ACELE SECTII? Te-ai trezit si tu vorbind , singura sectie care are cei mai putini bolnavi este cea de patologie !

  4. dar de sectii unde sunt internati 2-3 bolnavi si au 20-30 de asistente, ingrijitoare, 2 medici, nu stiu cate infirmiere, etc., etc, nu ati auzit? duceti-va la spitalul de adulti barlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.