Precum n urm cu 100 de ani, tranii vasluieni sunt exploatati miseleste de ctre arendasi. Buna credint si naivitatea pe care oamenii simpli de la tar sunt predispusi s le manifeste la semnarea contractelor de arendare sunt speculate de societtile agricole. n fiecare an, zeci de trani vasluieni rmn fr plata pentru terenurile pe care le dau n arend. Prin diferite petitii si scrisori, proprietarii de pmnt acuz arendasii c ncalc prevederile contractuale. Fr bani, gru, ulei sau alte produse pentru pmnturile lor, tranii au o singur solutie de atac: justitia. ntr-o scrisoare primit la redactia ziarului nostru, un vasluian ptit descrie cu mult patim situatia: Arendasii se fac boieri cu pmnturile de la cei amrti ca noi. n judetul nostru, patimile lui Petric Ciobanu din Gara Banca au ns caracter de mas.
Proprietarii de terenuri agricole din judetul Vaslui au parte de tot felul de surprize. Ajunsi btrni si neputinciossi dup o viat ntreag de munc, oamenii de la tar vd n varianta arendrii terenurilor pe care le detin singura solutie pentru a putea beneficia pe ct se poate de putinul pe care l au. Arendarea ar trebui s fie solutia optim care multumeste pe toat lumea. Este bun pentru t- ran, este bun pentru arendas i, care cultiv, de la an la an suprafete tot mai mari. Dar este bun si pentru agricultura vasluian. Varianta arendrii este una viabil din punct de vedere economic, numeroase suprafete fiind astfel lucrate organizat si obtindu-se astfel un randament crescut. Arendasii de pe la noi nu se multtumesc ns s respecte contractele si legea. n fiecare an, zeci de proprietari de pmnt reclam faptul c societtile comerciale nu au fcut plata arendei, conform prevederilor contractuale. Tranii sustin c nu si-au ridicat banii sau produsele agricole care li se cuveneau pentru suprafet ele pe care le-au transferat la arend. Astfel de cazuri au fost nregistrate la Directia pentru Agricultur si Dezvoltare Rural (DADR) Vaslui sub forma a zeci de scrisori venite din tot judetul. Gigel Crudu, director adjunct la DADR Vaslui,a precizat c institutia pe care o reprezint nu are competent n a verifica respectarea obligatiilor din contractele de arendare. Noi nu putem verifica relatia dintre arendas si arendator. n asemenea situatii, singura solutie de a recupera drepturile stabilite n contractele de arendare este deschiderea unei actiuni n instant. Potrivit art. 6, alin. 5 din Legea arendrii nr. 16/1994, contractele de arendare ncheiate n scris si nregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei la termenele si n conditiile stabilite n contract, a spus Gigel Crudu.
Fr gru, fr ulei, fr bani…
Unii dintre tranii care si dau n arend pmntul nu sunt multumiti de partea de recolt pe care o primesc din partea asociatiilor. Altii nu sunt multumiti de banii pe care i primesc la sfrsitul anului agricol. ns zeci si poate chiar sute de locuitori ai satelor vasluiene sunt de-a dreptul revoltati cnd patronii le amn pltile de la o lun la alta sau nu le dau, pur si simplu, nimic. Una dintre scrisorile pe care tranii vasluieni ajunsi n asemenea situatii gsesc de cuvint s le trimit autorittilor a a ajuns si la redactia ziarului nostru. Fr a sti cu exactitate dac contractul de arendare a fost nregistrat la consiliul local si data cnd a fost finalizat recoltarea, vom cita din petitia primit de la Petric Ciobanu, din localitatea Gara Banca. Sunt Ciobanu Petric, din localitatea Gara Banca, judetul Vaslui, avnd pmntul mostenire de la printi n comuna Ggesti, care e dat n arend cu contract la o societate comercial (…) Arendasul nu ne-a dat arenda pe un an n urm pentru suprafat a de 1,5 hectare. Anul acesta, nu ne-a dat arenda pe suprafata de 3,5 hectare, care a fost nsmntat cu rapit. Tot ne amn c ne va da ulei pe 1,5 ha din urm si la rapit nu s-a hotrt ce ne va da (…) Eu v rog s publicati aceast scrisoare pentru toti agricultorii care dau pmnturile la asemenea arendasi, care se fac boieri cu pmnturile de la cei amrti ca noi. Eu l voi da n judecat si am s fac o adres si la Ministerul Agricuturii si la televiziune, la emisiunea pentru agricutur, se arat n scrisoare.
Contracte de arendare beton
Potrivit Legii arendrii nr. 16/1994, contractele de arendare ncheiate n scris si nregistrate la consiliul local constituie titluri executorii pentru plata arendei, la termenele si modalittile stabilite n contract. Contractul de arendare se ntocmeste n scris, cte un exemplar pentru fiecare parte, adic arendas si arendator, si un exemplar, se depune la consiliul local n a crei raz teritorial se afl terenul arendat, n termen de 15 zile de la plata ncheierii. Acesta se nregistreaz ntr-un registru special tinut de secretarul consiliului local. Prin acordul prtilor, contractul de arendare poate s nceteze si nainte de a ajunge la termen. Oricare dintre prtile contractante poate cere n justitie rezilierea contractului de arendare pentru cauze de nendeplinire a obligatiilor de cealalt parte, n conditiile legii. Litigiile sunt de competenta instantelor judectoresti, sau pot fi solutionate cu acordul prtilor si prin arbitraj. Plata arendei se face potrivit ntegerii prtilor contractante si se execut la termenele si la locul stabilite n contract.
,,Ban la ban si paduche la golan,,
Da , dar nea Porumboiu prospera! Si nu numai ‘mnealui , ci si altii, cu aceleasi indeletniciri .Trec pe langa casa mea tractoare si alte utilaje agricole de sa „hatzana ” casa . Merg la terenurile arendate. Amarastenii (cei care sunt in bransa) din zona au cate 1-2 tractoare cu cate 3 brazdare . Ale lu’ nea Adrian sunt cu cate 12 !Masinile alea costa , nu gluma! De unde banii? De la cei pe care ii fura!Babele si mosnegii care nu mai au putere sa se ingrijeasca de pamantul pe care il au , merg la nea Adrian si il dau plocon pe nimica toata. Iata un Dinu Paturica al UE! Merge proverbul: ” Ban la ban si paduche la paduche.”
La fel se intampla cu orice peroana care a dat pamantul in arenda, marea majoritate a arendatorilor sunt la cheremul societatilor comerciale, trebuie sa insisti pentru a-ti lua drepturile care ti se cuvin, faci nenumarate drumuri pana se rezolva. In anii cu recolta bogata, nu vezi un bob in plus, in anii slabi, arendasii acuza mama natura, si-ti dau mai putin. Trebuie ca proprietarii de terenuri sa se asocieze pentru a lupta pt. drepturile lor. Dar cum te poti lupta cu Porumboiu ?
Dar cu benzina nu se pot rezolva mai bine hotiile si smenurile protejate de justitie? Ca doar in 1907 au fost pirjolite cu foc mai toate conacele jidanilor escroci exploatatori ai romanilor.