Presa, prima sursa credibila privind informatiile despre coruptie

Mass-media se afl pe primul loc ca surs credibil n furnizarea informatiilor despre coruptie, fapt indicat de 73,54% dintre cettenii care au rspuns ntrebrilor unui studiu referitor la perceptia asupra coruptiei din institutiile publice.

Studiul Perceptia cettenilor asupra coruptiei din institutiile publice: cauze, practici, prevenire, activitate nscris n cadrul proiectului Coruptia ne priveste pe toti, a fost realizat de Agentia National a Functionarilor Publici (ANFP), n parteneriat cu Asociatia Asistent si Programe pentru Dezvoltare Durabil. Scopul acestui studiu a fost acela de a contribui la msurarea perceptiei cettenilor asupra fenomenului coruptiei din Romnia, de a propune o interpretare a datelor obtinute, din perspectiva eticii si a integrittii functionarilor publici, precum si de a identifica rolul cettenilor n prevenirea faptelor de coruptie, informeaz ANFP ntr-un comunicat. Rezultatele studiului au artat c frecventa cu care cettenii merg la diferite institutii si autoritti publice pentru rezolvarea unei probleme este destul de sczut, astfel c 50,3% merg mai rar de o dat pe an sau niciodat la primrie. n ceea ce priveste gradul de cunoastere a unor cazuri de coruptie, 36,9% dintre respondenti au declarat c stiu cazuri de coruptie, prin experienta personal sau din presa local, n timp ce proportia celor care au dat exemple din totalul celor care au afirmat acest lucru, este de 86,2%. Alte exemple de cazuri de coruptie identificate au fost tratament discriminatoriu si nepotism (2,52%), achizitii publice si utilizarea nejustificat a banilor publici (2,52%), cazuri de coruptie n care au fost implicati actori locali sau reprezentanti ai administratiei locale si centrale, politicieni (21%). De asemenea, faptele de coruptie ca darea si luarea de mit, cel mai des prezentate si n mass-media au fost cel mai usor de identificat, astfel c 93,6%, respectiv 88,3% dintre cetteni au spus c le consider fapte de coruptie. Referitor la sursele de informare cu privire la coruptie, mass-media se afl pe primul loc ca surs credibil n furnizarea informatiilor despre coruptie, fiind astfel mentionat de 73,54% dintre cetteni. Studiul a fost realizat, n perioada 28 aprilie – 25 mai, prin anchet pe baz de interviu, informatiile fiind obtinute din 1.200 de chestionare aplicate n cele cinci judete implicate n proiect (Cluj, Dolj, Harghita, Ilfov si Neamt si municipiul Bucuresti – sectorul 6).

8 COMENTARII

  1. Iar presa cand e platita sa le spuna pe plac politicienilor corupti, securisto-comunistilor inca aflati la putere, devine un adevarat tonomat, al politicilenilor care au investit unele sume de bani in conturile de la vedere d-ale presei, ori mult mai jalnic, doar prin achitarea consumatiei de la unele restaurante pe unde-si potolesc foamea unii angajati! Asa a fost mereu, securistii santajau si atunci,…dar si acum!

  2. Imi este scarba de toata mass-media din Romania si de impresia ,,buna ” ce-o aveti despre voi …Mie scarba de voi si ,,de importanta pe care v-o dati ” Am facut o facultate si ma doare sufletul cand ,,un ziarist” care a facut si el poate o facultate a ajuns ,,SA FIE FACUT IN TOT FELUL DE UN CIOBAN CA BECALI”( vezi emisiunile sportive de pe PRO SPORT ,DIGI SPORT) Ba ziaristule nu gandesti ,,in ce mocirla bagi o institutie de invatamant ‘? Nu e vorba de tine ca tu ,,tot nu gandesti” dar unul ca Becali desconsidera prin ,,milogeala ta ca sa-ti dea un interviu” INSTITUTIA SUPERIOARA DE INVATAMANT care altii au invatat ca sa o termine si sa-si faca o profesie…

  3. Aveti prea buna parere despre voi ! Daca lumea ar lua in seama tot ce spuneti ,ar inebuni. Faceti politica mai abitir decit politicienii.Nu mai aveti nici o credibilitate pentru ca sunteti marionetele mogulilor. Daca totul merge prost in tara asta ,oparte de vina o are si presa alaturi de justitie care ,pentru bani a lasat liber la furat ,iar voi la manipulat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.