Pensionari executati

Procedura de executare silit face ravagii n rndul pensionarilor vasluieni. La data de 1 august, din pensiile vrstnicilor era retinut lunar suma de 161.270 lei. Fie c nseamn impozite si taxe neachitate, credite, amenzi judiciare etc., pensionarii nregistreaz datorii imense. Institutiile care au emis cele 1.234 de popriri sunt ori Finantele Publice, ori bncile, ori autorittile locale. Grav este faptul c unii pensionari detin cte dou sau trei retineri din partea creditorilor. De multe ori, titularii creditelor intr n incapacitate de plat, iar girantii pensionari sunt buni de plat.

Din cauza mprumuturilor neperformante, la Casa Judetean de Pensii (CJP) Vaslui plou cu popriri. La 1 august, la capitolul pensii de stat, n judetul Vaslui erau nfiintate nu mai putin de 1.184 de popriri. Valoarea total a sumei care se retine lunar de la pensionari este de 157.345 de lei. La aceeasi dat, erau n executie si 50 de popriri, n valoare de 3.925 lei, n cazul pensiilor de agricultori. Printre institutiile cu cele mai multe titluri executorii se numr Directia General a Finantelor Publice, cu 113 popriri, n valoare de 13.493 lei. n aceast situatie, pensionarii care au pensiile poprite nregistreaz datorii la impozite, amenzi judiciare, cheltuieli judiciare si alte taxe. Vrstnicii mai contabilizeaz restante imense si la diferite bnci comerciale, care au dat drumul la 121 de popriri, suma retinut lunar din pensii ridicndu-se la 19.619 lei. Datorii consistente se nregistreaz si la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Brlad, care a nfiintat 96 de popriri, n sum total de 15.253 lei. Mai exact, bunicii au luat tot felul de credite pentru nevoiile personale, pe care nu reusesc s le mai restituie conform obligatiilor asumate. Si Primria municipiului Vaslui are nfiintate 77 de titluri executorii pe pensii, n valoare de 5.781 de lei. Si pe masa executorilor judectoresti sunt n executie 111 popriri, cu o valoare total a retinerilor lunare de 15.412 lei. Pensionarii au tot felul de datorii nepltite, iar creditorul se adreseaz executorilor, care nainteaz popriri asupra veniturilor pensionarilor, inclusiv asupra creditorilor terti.

Abonati la mprumuturi

Un fenomen extrem de grav, care ia amploare n ultimul timp, este ndatorarea excesiv a pensionarilor. Astfel, exist persoane care apeleaz la dou trei credite si, n cazul neachitrii mprumuturilor, „beneficiaz” de dou sau trei popriri. Conform Codului de Procedur Civil, dintr-o pensie nu se poate retine mai mult de o treime. Un alt trend n rndul pensionarilor este apelarea la credite de ctre tot mai multe persoane. n momentul n care o datorie este stins, vine un alt pensionar care nu a apelat niciodat la mprumuri. n acest sens, statistica din ultimii trei ani este edificatoare. Chiar dac numrul popririlor nu a crescut semnificativ, suma retinut a crescut foarte mult. n anul 2008, existau 1.113 popriri cu o sum retinut lunar de 68.482 lei, n 2009 – 1.314 popriri cu retineri de 97.340 lei pentru ca, n 2010, s fie nfiintate 1.184 de popriri, cu retineri n valoare de 157.345 lei. Astfel, desi pensiile au crescut la 1 noiembrie 2007 cu 30%, pensionarii nregistreaz popriri de 75% din venituri.

Girantii, buni de plat

Pe lng titularii de drept ai mprumuturilor, foarte multi pensionari care s-au pus giranti se trezesc cu pensiile poprite. Fenomenul se explic prin faptul c pensionarii de invaliditate au putut solicita credite doar cu giranti. Cum multi dintre acestia au intrat n incapacitate de plat, bncile siau ntors privirea ctre giranti. De altfel, la CJP Vaslui vin foarte multe scrisori din partea pensionarilor giranti, care ntreab de ce li opreste din pensie. Practic, institutia a nfiintat un ghiseu de relatii cu publicul care se ocup exact cu probleme legate de retinerile din pensii, valori de recuperat etc. Zilnic, pe la acest punct de informatii trec zeci de persoane, care se intereseaz despre soarta pensiei lor. De mentionat c CJP Vaslui nfiinteaz popriri pe veniturile din pensii datorate pensionarilor din judetul Vaslui n baza adreselor transmise de diferite institutii, fat de care pensionarii n cauz au calitate de debitori, mpotriva lor fiind demarat procedura de executare silit. n aceast opera- tiune, CJP este tert poprit, n calitate de pltitor al veniturilor din pensie cuvenite pensionarului si care fac obiectul executrii silite. Raportul juridic din care a rezultat debitul pe care CJP l retine din pensie s-a nscut ntre pensionarul debitor si institutia care l-a creditat sau la care are datorii. ntr-o prim faz, procedura de executare silit prin poprire presupune o corespondent ntre pensionarul debitor si institutia fat de care are datorii. CJP nu poate pune la dispozitia pensionarului copii ale documentelor de nfiintare de popriri, pentru c acestea nu au fost emise de aceast institutie. CJP Vaslui poate oferi doar copii ale documentelor pe care le-a emis n desfsurarea activittii si care contin informatii de interes public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.