Operatiunea Prabusirea

Inaugurat n toamna anului trecut, despre Sala de sport a Grupului Scolar Industrial „Ioan Mincu” nu se poate vorbi dect de bine: este cea mai mare din judet si impresioneaz prin dotrile de care dispune. Tritori n Romnia fiind, sunteti obisnuiti s nu mai credeti n „bine si att”, si s v ntrebati ce se ascunde n spatele acestui „bine”. Ei bine, n spatele slii troneaz un la fel de impresionant zid de protectie, care, din nefericire, nu-si face treaba nici pe jumtate, pentru c, n spatele lui, o bucat consistent de mal, nalt de ctiva metri, se prbuseste n fiecare zi cte putin. Greu de crezut, dar surparea terenului, pe care sunt construite mai multe garaje, case si dependinte gospodresti, este cauzat de lucrrile de consolidare fcute, respectiv construirea zidului de protectie! Si mai greu de crezut este c, cel putin deocamdat, n ciuda memoriilor depuse de proprietarii constructiilor amenintate cu prbusirea, nimeni nu face nimic. Cine trebuie s ia msuri si, mai important, cnd?!?

„n perioada 2008-2009, la Liceul „Ion Mincu” din Vaslui a fost construit o sal de sport pentru a deservi elevii acestei institutii. Dup finalizarea lucrrilor de constructie, la sala de sport au nceput lucrri de consolidare la un teren accidentat (a fost construit un zid de protectie) pentru consolidarea malului de pmnt existent ntre sala de sport si garajele situate pe strada M. Basarab, zid care, dup finalizare, la prima ploaie, s-a nclinat spre sala de sport, existnd un pericol iminent de a se prbusi spre sala de sport, iar la locuintele din strada M. Basarab, nr. 20 – 28, si la garajele amplasate n dreptul acestora au aprut crpturi, fapt pentru care cettenii si-au ncheiat asigurri pe locuinte, iar n cazul unor alunecri de teren ori distrugeri, societtile de asigurri ar putea s se ndrepte cu pretentii ctre Primrie”, au reclamat, printro adres depus la Primria Vaslui, opt proprietari de garaje. „ntre zona neconsolidat si garaje a rmas o groap unde au nceput s fie aruncate gunoaie, deseuri, resturi alimentare care eman mirosuri pestilentiale, care atrag cinii vagabonzi din zon, existnd pericolul aparitiei de focare de infectie. n preajma zidului se adun frecvent grupuri de elevi care se dosesc de autoritti si fumeaz si consum buturi alcoolice, fr s prevad pericolul surprii ori drmrii zidului sau alunecrile de teren, fapt ce ar conduce la accidente cu urmri grave”, se mai plnd cei opt n adresa ctre Primrie. Toate prtile implicate – conducerea Grupului Scolar Industrial „Ioan Mincu”, Primria, firma de proiectare, firma Hidrotehnica (executantul lucrrilor) si Inspectoratul de Stat n Constructii (ISC) Vaslui – par s astepte producerea unei catastrofe pentru a se hotr s ia msuri. Pentru cettenii din zon cel putin, o catastrof pare iminent. Specialistii, n schimb, au nervii mai tari. La primele solicitri alarmante ale cettenilor, dar si autosesiznduse, asa cum spun cei de la Primrie, institutia trimite dou adrese de atentionare ctre societatea de constructie, prima pe 26 ianuarie, iar a doua pe 30 iunie 2010. Societtii de constructie responsabile pentru realizarea obiectivului de investitii „Amenajare teren si lucrri de folosint general – zid de sprijin – Sal Sport Liceu Ion Mincu Vaslui” i este solicitat remedierea urgent a deficientelor aprute la construirea zidului de sprijin. Deficientele sunt vizibile cu ochiul liber si par destul de ameninttoare pentru „nespecialis ti”. Nu ns si pentru specialisti sau cei care se cred astfel. Spre exemplu, pentru Dan Mgureanu, directorul liceului, nu exist nicio problem, dar niciuna. Zidul este asa cum trebuie s fie, cu terenul din spatele su nu s-a ntmplat nimic, elevii pot fuma „sntosi” la umbra lui si, n general, lucrurile reclamate de proprietarii de garaje si de case sunt pure „inventii”.

n asteptarea unei catastrofe „motivante”

Asa o fi cum zice directorul. Totusi, n calitate de beneficiar, Primria Vaslui a refuzat s receptioneze lucrarea, n toamna anului trecut, tocmai din cauza acestor deficiente ale zidului. Nici pn n ziua de astzi Hidrotehnica nu a rspuns la cele dou adrese naintate de Primrie. Din punctul de vedere al administratiei locale, mai mult dect a fcut nu mai putea face. Pe fir a intrat si ISC Vaslui. „Noi am dispus, ca inspectorat, ndeprtarea pmntului din spatele zidului, pentru c nu prezenta garantii c tine n spate acest versant. Ei s-au conformat, urmnd s fac o expertiz pentru consolidarea acestui zid de sprijin. Facultatea de Constructii din Iasi urma s dea solutii concrete de consolidare, cu niste ancore nfipte n pmnt si cu montarea de martori de sprijin”, ne-a declarat Ovidiu Pascal, directorul ISC Vaslui. La rndul ei, societatea care a executat lucrrile, SC Hidrotehnica SA, a ndeprat pmntul din spate, care pusese pn atunci presiune, si a reusit s ncline zidul. Din nefericire, ce s-a reparat pe o parte a stricat pe cealalt parte. Dup ploile din ultimele luni, terenul a nceput s o ia accelerat la vale, punnd n pericol constructiile de pe deal, respectiv garajele si casele oamenilor.

Ce spune constructorul?!

Tabloul la zi al situatiei este urmtorul: sala de sport a Liceului „Ion Mincu” nu mai are probleme (si nici conducerea unittii scolare), zidul de protectie este monitorizat de Inspectia n Constructii iar Primria asteapt un rspuns la adresele trimise ctre Hidrotehnica, n timp ce aceasta din urm asteapt… studii tehnice si bani! „Ar trebui s facem niste lucrri suplimentare. Proiectul trebuie executat de firma de proiectare si trimis nou, iar Primria trebuie s-si asume responsabilitatea pltii”, ne-a declarat Vasile Butnaru, directorul SC Hidrotehnica SA Vaslui. Directorul mai spune c de vin nu este nici zidul, nici proiectul de constructie a zidului, nici societatea pe care o conduce, nici soarta (asta am adugat-o noi), ci… Nu o s ghiciti niciodat: de vin este solul! Pmntul pe care s-a construit zidul este responsabil pentru toate aceste probleme. Evident, dac s-ar fi reusit construirea n aer a slii de sport, toate aceste probleme nu ar mai fi aprut niciodat. Dar pentru c, cel putin deocamdat, nu exist mijloace tehnice care s fac constructiile „indiferente” fat de propriettile solului… „Terenul pe care s-a ridicat acest zid nu este cum a fost prevzut n studiul geologic”, mai spune Vasile Butnaru. n concluzie, n loc s se ia msuri, toate prtile implicate s-au pus pe asteptat. Primria Vaslui asteapt rspunsuri la adrese si ca SC Hidrotehnica SA s treac la treab. Inspectoratul de Stat n Constructii asteapt ca atentionrile sale s fie luate n serios de Hidrotehnica. Hidrotehnica asteapt un nou studiu geologic si un nou proiect tehnic din partea firmei de proiectare, care, la rndul ei, asa cum am aflat, asteapt ca un profesor universitar de la Facultatea de Constructii a Universittii „Gheorghe Asachi” din Iasi s vin din Franta, unde a plecat toamna trecut. Conducerea Grupului Scolar Industrial „Ion Mincu” i asteapt pe toti cei apti fizic la sala de sport. Este o constructie modern, la standarde europene. Contra unei sume de bani, aici puteti juca fotbal sau alte sporturi cu balonul… rotund, ca si Pmntul. Fr bani, n spatele zidului de protectie veti vedea tot pmnt. Mult pmnt care o ia la vale. Si o mn de proprietari speriati.

1 COMENTARIU

  1. ATENTIE LA LUCRARILE EXECUTATE DE SC HIDROTEHNICA SA VASLUI.CINE VA MAI AVEA INCREDERE IN ACEASTA SOCIETATE ASA VA PATI.VEZI PRIMARIA BOGDANITA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.