Noi vrem carti de munca!

Judetul Vaslui nregistreaz o nou „performant”: criza crtilor de munc. n prezent, n stocul AJPS nu mai exist nici un astfel de document. Ministerul Muncii nu a mai organizat licitatia pentru tiprire, iar n teritoriu s-au creat liste de asteptare. Cu un somaj galopant si zeci de mii de persoane aflate n cutarea unei slujbe, lipsa crtilor de munc este tichia de mrgritar. Sau, mai bine spus, „bomboana” de pe coliv. n timp ce autorittile jongleaz cu legislatia, putinii angajatori rmasi pe piat sunt legati de mini si de picioare.

La aceast dat, n judetul Vaslui nu mai exist nici o carte de munc. Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale (AJPS), singura institutie abilitat s distribuie crti de munc, nu are nici un astfel de document pe stoc. La nivel local, lipsa de carnete domnes te de mai mult timp, astfel nct obtinerea unuia a devenit o „misiune imposibil”. La AJPS Vaslui s-a ntocmit o list cu persoanele care sunt n asteptare si doresc s-si definitiveze formalittile de angajare. Criza carnetelor de munc s-a declansat din cauza prelungirii termenelor legale care vizau crearea unei arhive electronice de date. Dup ce, din anul 2008, au avut loc mai multe amnri, noul termen la care crtile de munc vor disprea definitiv este fixat la data de 1 ianuarie 2011. Sistarea tipririi unor noi carnete a condus la situatia din acest moment, foarte multe judete nemaiavnd n rezerv nicio carte de munc.

Solicitri la minister

Pentru a iesi n ntmpinarea cettenilor, Ministerul Muncii a fost sesizat de ctre structurile din teritoriu despre deficitul de crti de munc. La o prim evaluare, n judetul Vaslui ar trebui s fie constituit un stoc de circa 200 – 300 crti de munc, care s satisfac nevoile immediate ale angajatilor. n urma demersurilor fcute, exist sperant e ca, n dou sptmni, la Vaslui vor ajunge cteva crti de munc, care s fie acordate persoanelor care au formulat solicitri. Pentru ridicarea unui carnet de munc, o persoan trebuie s achite o sum de 4,9 lei. Pentru institu- tiile publice bugetare, petentul trebuie s prezinte o copie dup certificatul de nregistrare si o adres de la unitatea care solicit documentul, precum si delegatul care l va ridica. Pentru agentii economici privati, la dosar este necesar o viz cu numrul contractului de munc, pentru persoanele care solicit crti de munc. Potrivit legislatiei n vigoare, scanarea crtilor de munc trebuie finalizat pn la data de 1 noiembrie 2010. Astfel, se doreste crearea unei arhive electronice n care s fie prevzut toat vechimea persoanelor care au realizat stagii de cotizare nainte de 1 aprilie 2001. Dup aceast dat, exist o arhiv electronic cu aceste informatii. Operatiunea de citire a crtilor de munc este realizat de ctre Compartimentul „Credi”, din cadrul Casei Judetene de Pensii Vaslui. Din punct de vedere tehnic, nregistrarea datelor din carnetele de munc const n preluarea datelor din carnetele de munc si scanarea acestora. Pn la aceast dat, la nivelul judetului Vaslui au fost prelucrate datele din 56.200 crti de munc, n timp ce 52.432 au fost scanate. ncepnd cu anul curent, procedura de prelucarea a datelor a fost urgentat. n luna ianuarie, au fost prelucrate 723 carnete de munc, iar 2.224 au fost scanate, n luna februarie – 217 prelucrate si 3.444 scanate, n luna martie – 112 prelucrate si 3.285 scanate, n luna aprilie – 337 prelucrate si 3.126 scanate, n mai – 628 prelucrate si 2.224 scanate, n iunie – 330 prelucrate si 1.922 scanate, n iulie – 364 prelucrate si 1.417 scanate. Reprezentant ii CJP Vaslui sustin c, pn la sfrsitul anului, mai sunt asteptate maxim 2.000 de carnete de munc, care s fie nregistrate n arhiva electronic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.