Medicamentul ucigas

Toate albinele din cei 21 de stupi ai unui husean au murit dup ce proprietarul le-a stropit cu Varatraz, un produs medicamentos pentru combaterea parazitilor. Paguba se ridic la peste 70 de milioane lei vechi. Omul spune c si va cuta singur dreptate, pentru a obtine despgubiri, dar doreste s atrag atentia celorlalti apicultori vasluieni s nu foloseasc produsul din lotul 3.3 care i-a ucis albinele. DSVSA Vaslui a demarat o anchet pentru a stabili cauza exact a mortii albinelor, n timp ce apicultorii cu experient sustin c huseanul nu este singurul pgubit de medicamentul ucigas.

Albinele unui husean au murit la cteva minute dup ce apicultorul a folosit Varatraz, un produs medicamentos utilizat pentru combaterea unui parazit care atac albinele. Acest produs se foloseste la tratarea varoozei la albine, un parazit care, dac nu este eliminat, ucide albinele. Tratamentul se aplic dup efectuarea ultimului cules. Multi dintre apicultori abia de-acum ncolo vor aplica acest tratament. Eu am folosit acest produs si mi-au murit 21 de familii de albine. ntmplarea a fcut c aveam la mine o camer de filmat si un aparat de fotografiat. Se vede pe camer, clar, cum albinele se zbat si mor. Paguba mea este de aproximativ 70 de milioane de lei. Am cutat pe internet s vd dac au mai ptit si alti apicultori ca mine si am gsit pe un forum niste apicultori din Piatra Neamt crora li s-a ntmplat acelasi lucru. Eu am sunat la firm si managerul de acolo a spus c va analiza produsul din lotul din care am cumprat eu. Ceea ce as vrea eu este s-i avertizez si pe alti apicultori s nu cumpere Varatraz din lotul 3.3, dac nu vor s pteasc ca mine, ne-a spus Radu Calfa, apicultorul pgubit. Acesta spune c a preparat singur solutia pentru tratament, dar a respectat ntocmai indicatiile de pe prospect, ceea ce l face s cread c productorul a gresit concentrat ia de substant activ. Omul a spus c va reclama productorul, pentru a obtine despgubiri. Prima reclamatie a fost fcut ctre Directia Sanitar Veterinar si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui. Am si trimis la fata locului un inspector de-al nostru, pentru a preleva probe. Din pcate, noi nu avem tehnica de laborator necesar pentru a efectua analize pe medicament. Analizele pe care le vom face vor fi pe albinele moarte, pentru a determina cauza mortii. Rezultatul acestora va putea fi aflat n 48 de ore. Este prima reclamatie de acest gen pe care am primit-o, precizeaz dr. Decebal Sraru, directorul DSVSA Vaslui. O parte din apicultori stiu ns foarte bine care sunt riscurile folosirii Varatrazului. Noi nu comercializm asa ceva. Avem un produs cu acelasi efect, testat si acreditat, care se numeste Varochet. Cu acesta nu sunt probleme. Apicultorul din Husi nu este singurul cruia i-au murit albinele. De ani de zile cei care folosesc acest medicament au probleme, murindule albinele. Sfatul meu pentru apicultori este s nu mai cumpere produse de tratament apicol de la tot felul de magazine, unde nimeni nu le ofer garantia c produsul este bun. Chiar astzi (ieri, n.r.) am aflat c am cstigat un proiect prin care APIA va subventiona 90% din valoarea tratamentelor folosite de apicultori. Iat c astfel oferim nu numai o garantie a calittii, dar si facilitti pentru persoanele care se ocup cu apicultura si vor s nu aib probleme n ngrijirea stupilor, ne spune Vasile Puf, presedintele Asociatiei Cresc torilor de Albine din Vaslui.

10 COMENTARII

  1. Este normal sa moara albinele daca sunt stropite cu varatraz (asa scrie in articol). Conform instructiunilor,albinele se trateaza cu fumul obtinut prin arderea varatrazului.

  2. Prietenului meu Oglinzeanu Nicolae i-au murit in urma tratamentului cu Varatraz ,14 stupi.Am chemat de la DSV si am obtinut un atestat care constata aceasta „crima” savarsita de cei de la Filipestii de padure.Urmeaza sa initiem procedurile de recuperare a prejudiciului in instanta. Mare atentie !

    • Cu varatraz se face fumegatie 3 picaturi pe un fitil care se baga pe urdinis in stup. Nu se stropeste albinele cu solutie asta e aberatie e logic sa moara toate albinele . Eu unul folosesc varatraz de ani buni si nu am avut decese. Trebuie sa citim un prospect inainte de utilizare nu sa ne luam dupa toti neaveniti care ne invata numai de bine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.