Culturile de porumb, atacate de mistreti

Mistretii de pe mai multe fonduri de vntoare din judet au iesit din pduri si au nceput s distrug culturile de porumb ale localnicilor. Potrivit vntorilor, n judetul Vaslui au fost semnalate probleme n zonele Osesti, Ivnesti, Tanacu, Solesti, Zpodeni, Flciu, Crja, Ivesti si Gherghesti.

Sezonul de vntoare la porc mistret s-a deschis nc de pe data de 1 august. ns asta nu are nici o important, ntruct animalele si fac de cap pe culturile oamenilor, producndu-le pierderi tot mai mari, de la o zi la alta. Personalul de vntoare din cadrul Asociatiei Judetene a Vntorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, care are atributii de mentinere sub control a efectivelor de mistret, spune c, mai ales n aceast perioad, exemplarele care produc pagube sunt foarte greu de mpuscat, din cauza vegetatiei mari de pe terenurile agricole. Pe de alt parte, nici membrii vntorii nu pot face prea se ncumet s solicite autorizatii de iesire n teren pentru a vna mistreti, ntruct este foarte cald afar iar carnea animalului se poate altera rapid. „Ne sunt semnalate probleme n sapte-opt zone ale judetului. Chiar acum suntem n teritoriu, pentru a vedea exact pe unde sunt efectivele. Organizm n tot judetul, zi de zi, actiuni de speriere, recoltare si ndeprtare a efectivelor de mistreti de pe culturile agricole. Sperm s facem fat, mai ales c nu sunt multi cei care se ncumet s vneze un animal cu a crui carne s nu aib ce face n aceast perioad canicular”, ne-a spus Gheorghe Apietroaiei, directorul directorul AJVPS Vaslui. Totodat, Directiei Sanitar-Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, n baza protocolului de colaborare pe care l are cu AJVPS Vaslui a insistat asupra modului de depozitare si comercializare a crnii provenite de la animalele vnate. „Probele pentru analize de laborator de la toti mistretii vnati sau gsiti morti sunt obligatorii. Trebuie s stim dac nu cumva animalele au pest porcin clasic sau trichineloz. De fapt, carnea provenit de la orice animal vnat nu poate fi folosit pentru consum dect dup ce a trecut de analizele de laborator. Mai trebuie stiut c personalul de vntoare si fiecare vntor este obligat s pstreze carnea la o temperatur mai mic de 7 grade Celsius, n perioada imediat urmtoare mpuscrii si pn ce primeste rezultatele analizei de laborator”, ne-a spus un medic veterinar. n sezonul de vntoare trecut, carnea de mistret a putut fi cumprat de la AJVPS si de la cluburile afiliate contra sumei de 6 lei kilogramul. Pretul s-a mentinut si pentru acest sezon, numai c numrul solicitantilor (evident, cu exceptia vntorilor) este mic. Poate din cauza faptului c asociatia impune o cantitate minim ce poate fi cumprat, respectiv o jumtate de carcas.

1 COMENTARIU

  1. Pe de alt parte, nici membrii vntorii nu pot face prea se ncumet s solicite autorizatii de iesire n teren pentru a vna mistreti, ntruct este foarte cald afar iar carnea animalului se poate altera rapid.

    POATE IMI TRADUCE SI MIE CINEVA ACEST PASAJ, CA EU IS TAMPA DE FEL SI NU INTELEG TERFELEALA LIMBII ROMANE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.