Copii de monstri

n lipsa mamei, plecat la munc n strintate, o fetit de 14 ani este abuzat sexual de propriul su tat. Este cel mai grav caz de abuz al unui minor nregistrat n acest an, dar, n primele sase luni, nu mai putin de 323 de copii, suspectati c ar fi neglijati, exploatati sau abuzati, au fcut obiectul unor anchete sociale desfsurate de specialistii din cadrul Directiei Generale de Asistent Social si Protectie a Copilului (DGASPC) Vaslui. Printre acestia se numr 215 copii suspectati de a fi neglijati, 51 de copii abuzati fizic, 23 abuzati psihic si emotional, 32 suspecti de a fi fost abuzati sexual si alti doi cu comportament suicidar. Unele cazuri sunt nc n lucru, n altele aspectele sesizate ctre DGASPC nu s-au confirmat, dar, acolo unde s-a impus, s-a intervenit de urgent si copiii au fost scosi din familie.

n primele sase luni ale acestui an, nu mai putin de 323 de copii neglijati, exploatati sau abuzati, au avut nevoie de interventia prompt a specialis tilor din cadrul DGASPC. Vaslui. Toate aceste cazuri au intrat n atentia noastr. n momentul de fat, 156 de cazuri sunt nc n lucru. Un numr de 150 de cazuri instrumentate sunt din mediul urban si 171 sunt din mediul rural. S-au instituit msuri de protectie special pentru 60 de copii, cazurile confirmate ca abuzate din cele 167 cazuri nchise. Dintre acestea, au fost 33 de copii neglijati, cinci abuzati sexual, patru abuzati psiho-emotional si 18 abuzati fizic. Pe grupe de vrst, dintre cazurile instrumentate, sub un an am avut un caz de abuz fizic si 15 de neglijare, cu vrste ntre 1 si 2 ani am avut trei cazuri de abuz fizic, sase de abuz psiho-emotional si 29 de neglijare, cu vrste ntre 3 si 6 ani am avut cinci cazuri de abuz fizic, sase de abuz emo- tional, 47 de neglijare. Cu vrste ntre 7 si 9 ani am instrumentat nou cazuri de abuz fizic, cinci de abuz emotional, nou de abuz sexual, 40 de neglijare. ntre 10 si 13 ani am instrumentat 22 cazuri de abuz fizic, patru de abuz emotional, 10 de abuz sexual, 48 de neglijare si un copil cu comportament suicidar, n timp ce la copii cu vrste ntre 14 si 17 ani, au fost, sau nc sunt analizate, 11 cazuri de abuz fizic, trei de abuz psiho-emotional, 12 de abuz sexual, 35 de neglijare si un comportament suicidar. La minori cu vrste ntre 17 si 18 ani s-a instrumentat un singur caz, de abuz sexual, a precizat Irina Cmpeanu, purttor de cuvnt al DGASPC Vaslui.

Incest determinat de plecarea mamei

Unul dintre cele mai cutremur toare cazuri instrumentate n acest an de asistentii sociali si psihologi ne-a fost descris de psihologul Cristina Toma. A fost vorba de o familie din mediul rural n care tatl presta ocazional munci agricole, mama e plecat de aproximativ trei ani n strin- tate si nu a pstrat legtura cu membrii familiei. Plecarea mamei nu a fost impus doar de carentele financiare ale familiei, ci, mai ales, ca urmare a relatiei tensionate din cadrul cuplului sot-sotie: violent domestic, relatii extraconjugale, consum de alcool. Dinamica rolurilor familiale a suferit astfel o modificare negativ, activittile casnice, menaj, prepararea hranei, munci agricole, pe care le presta mama, au trebuit preluate de cele dou fiice cu vrste de 14 si 9 ani, rmase acas. Absenta figurii materne (mentionm c inten- tia migratiei nu a fost prestabilit sau comunicat n cadrul familie, mama hotrnd singur aceast alternativ) a destabilizat n plan bio-psiho-social dezvoltarea copilului de 9 ani, ducnd la absenteism si scderea randamentului scolar, izolare de grupul de prieteni, afectarea stimei de sine, tulburri de somn, alimentatie. Pentru fiica de 14 ani, plecarea mamei a impus o maturizare prematur a comportamentului de viat, tocmai la o etap de vrst unde ghidajul experient elor sociale si patternurile din cadrul familiei naturale au un rol hotrtor pentru adultul de mai trziu. Pe fondul consumului de alcool al tatlui, al tulburrii de perceptie privind modificrile de roluri intrafamiliale, tatl a abuzat sexual fiica mai mare. Sub amenintrile verbale si fizice ale tatlui, abuzul sexual a avut caracter repetat, singura persoan suport pentru tnr a fost o vecin, la care se mai refugia uneori. Dar aceasta nu a povestit nimnui ceea ce i se ntmpl. La momentul desconspirrii secretului am identificat un copil traumatizat, nelipsind si elementele de sindrom Stockholm. Acum ambii copiii beneficiaz de msur de protectie special n cadrul DGASPC Vaslui, au parcurs programe de terapie si consiliere psihologic. Mama, care a fost informat cu privire la situatia fiicelor, a venit n tar o singur dat, pentru o scurt vizit. Tatl abuzator ispseste o pedeaps privativ de libertate pentru o perioad de patru ani, ne-a prezentat Cristina Toma cel mai grav caz de abuz din acest an.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.